Selen

Selen kan beskytte mod kræft – og meget mere

Kan selen beskytte mod kræft? Det amerikanske tidsskrift Journal of the American Medical Association offentliggjorde i januar 1997 et opsigtsvækkende resultat af en kræftundersøgelse, der har stået på siden 1983. Blandt selenbehandlede patienter var der langt færre dødsfald ved kræft i lunge, tyk- og endetarm samt prostata. Den samlede opgørelse viser, at totaldødeligheden er halveret i selengruppen i forhold til kontrolgruppen. Ingen af patienterne blev udsat for forgiftning som følge af selenindtagelsen.

Hvad er selen?

Selen er et livsnødvendigt sporelement for den menneskelige organisme og en forudsætning for, at immunsystemet kan fungere optimalt. Det anerkendte britiske lægetidsskrift Lancet kunne allerede i 1973 berette om en anden amerikansk undersøgelse. Her analyserede forskerne serumselen, indsamlet i 1973 fra 111 personer, hos hvilke der i de følgende år udviklede sig kræft. De blev sammenlignet med 210 kræftfrie personer, idet der var taget højde for alder, køn, race og rygevaner.

Resultaterne viste, at risikoen for kræft hos personer med det laveste selenindhold var dobbelt så stor, som for personer med det højeste selenindhold. Denne forbindelse var særlig tydelig i tilfælde af bryst- og tyktarmskræft. Undersøgelsen var en del af en større undersøgelse af 10.940 personer fra hele USA, som blev testet for højt blodtryk i 1973/74.

Selenoplagringer forekommer naturligt i jorden, men koncentrationerne varierer fra sted til sted. Norden er et af de mest selenfattige områder i verden. Den gennemsnitlige selenindtagelse i Danmark ligger på ca. 44 mikrogram om dagen. Fødevarestyrelsen anbefaler en dagsdosis på kun 50 mikrogram for kvinder og 60 mikrogram for mænd.

Selens virkninger

Virkningerne af selen kan sammenfattes således:

 • Kan beskytte mod kræft
 • Spiller en hovedrolle ved forebyggelse af hjertefejl og slagtilfælde
 • Fremmer en normal seksualfunktion
 • Hjælper kroppen med at bekæmpe infektionssygdomme
 • Kan fjerne giftstoffer og urenheder fra kroppen
 • Kan lindre ledproblemer
 • Kan forbedre synet – også ved grå stær
 • Kan give sund hud og skinnende friskt hår
 • Kan forhindre for højt blodtryk
 • Kan forhindre flere former for gigt
 • det kan forhindre psoriasis og eksem

Selen er en god kilde til antioxidanterAmino Selen tabletter fra Natur-Drogeriet A/S forhandles af Matas, helsekostforretninger og online.

Læs også
Selen og kræftforebyggelse
Selen er livsnødvendigt
Selen – en væsentlig antioxidant
Lungekræft og selen
Antioxidanter fra kosten kan måske medvirke til at forebygge kræft
Frugt og grønt forbedrer antioxidantstatus
Olivenolie beskytter mod hjerteinfarkt og kræft – og plejer din hud

Kilder
The Journal of the American Medical Association, 1997.
Bestways Magazine, 1983.
Nutrition Reports International, 1971.
Lancet, 1973.