Selen

Selen er livsnødvendigt

I år 1817 opdagede den svenske kemiker Jöns Jacob Berzelius sporstoffet selen i forbindelse med helt andre undersøgelser. Han opkaldte stoffet efter den græske månegudinde Selene. Indtil 1957 var stoffets betydning for vi mennesker næsten ukendt – men så fandt man ud af, at selen er et livsnødvendigt (essentielt) sporstof. En tilstrækkelig tilførsel af selen er en af grundpillerne i et optimalt immunforsvar og en velfungerende skjoldbruskkirtel.

Uundværligt for kroppens forsvar

Som en bestanddel af enzymerne i vores krop beskytter selen cellerne mod angreb fra aggressive iltforbindelser – de såkaldte frie radikaler. Desuden har sporstoffet indflydelse på skjoldbruskkirtlens funktion og både mænds og kvinders frugtbarhed. Men selen kan skam mere: Det beskytter hjertet, hjælper vores immunforsvar ved at afværge virusinfektioner og opspore kræftceller, afgifter kroppen for tungmetaller og synes sågar at lindre depressionstilstande.

Kroppens eget stofskifte kan ikke danne selen – det skal tilføres dagligt i tilstrækkelige mængder via kosten. Men der er forskellige opfattelser af, hvad et “normalt” behov er. Ifølge de tyske ernæringsmyndigheder bør hver voksen have 30-70 mikrogram selen dagligt. Både amerikanske og britiske forskere mener derimod, at denne anbefaling ligger for lavt. De går ind for, at det daglige tilskud skal ligge på 80-100 mikrogram – medmindre man tilhører en risikogruppe som fx rygere, hvor behovet stiger til 200 mikrogram. Efter deres overbevisning skal man op på en selendosis af denne størrelse for at være sikker på, at immunforsvaret fungerer optimalt.

Selen er et livsnødvendigt mineral for alle menneskerHvor får jeg selen fra i kosten?

Selen er i kosten bundet til protein, og derfor indeholder proteinrige fødevarer de største mængder selen. Det er i første række kød og fisk og i nogen udstrækning også kornprodukter. Topscorerne på listen over selenrige fødevarer er klart indmad som nyrer og lever, mens fedtfattigt kød hvad angår selenindhold ikke er særligt anbefalelsesværdigt.

Blandt vegetabilske fødevarer, som i al almindelighed ikke indeholder ret meget selen, er der stort set kun en håndfuld, man kan spise og samtidig regne med at få selen: Rørhatte, hvedeklid, sesamfrø, kokosnødder og paranødder. Så derfor bør du, hvis du vil være sikker på at få en tilstrækkelig mængde selen, tage et dagligt kosttilskud.

Dit personlige selen-tjek!

Del A: Ernæring

0 point 1 point 2 points
Hvor hyppigt spiser du kød/indmad eller kødpålæg? Regelmæssigt Af og til Aldrig
Spiser du fisk og/eller skaldyr? Regelmæssigt Af og til Aldrig
Spiser du nødder og/eller svampe? Regelmæssigt Af og til Aldrig
Spiser du frugt, grønsager og salat og/eller drikker frugtsaft? Regelmæssigt Af og til Aldrig
Spiser du vegetarisk? Aldrig Af og til Regelmæssigt
Er du på fastekur eller slankekur? Aldrig Af og til Regelmæssigt
Spiser du fastfood og/eller færdigretter? Aldrig Af og til Regelmæssigt

Del B: Livsvilkår

0 point 1 point 2 points
Drikker du alkohol? Aldrig Af og til Regelmæssigt
Ryger du? Aldrig Af og til Regelmæssigt
Hvor belastet er din krop for tiden? Lav Gennemsnitlig Høj
Hvordan vil du bedømme dit stressniveau? Lav Gennemsnitlig Høj
Din alder? Under 40 40-65 Over 65
Bliver du tit ramt af infektioner? Næsten aldrig Af og til Ofte
Hvor belastet er du af miljøet omkring dig? (Ozon, elektrosmog, udstødning fra biler etc.) Kun lidt Gennemsnitligt Meget

Del C: Faktorer, der kan forårsage selenmangel

0 point 1 point
Svangerskab og amning Nej Ja
Operation/Narkose (for nylig) Nej Ja
Kemoterapi Nej Ja
Strålebehandling Nej Ja
Kroniske betændelsestilstande (Gigt, Crohns Sygdom) Nej Ja
Kroniske fordøjelsesproblemer Nej Ja
Tungmetalbelastning (amalgam) Nej Ja

Pointberegning

Tæl dine points fra skemaerne sammen, og læs herunder, hvordan det står til med dit selenbehov!

Op til 11 points

Hjerteligt til lykke – bliv endelig ved. Du spiser varieret og har besluttet dig for at leve et sundt liv. Sørg alligevel for at have i baghovedet, at du skal have tilstrækkeligt med selen – du kunne fx indimellem tage en “selenkur” for at være på den sikre side. Dit immunforsvar har godt af, at dine selenlagre er fulde – det giver dig den bedste beskyttelse.

12-20 points

Dit testresultat tyder ikke ubetinget på , at du mangler selen. Alligevel bør du af og til sørge for at fylde dine selenlagre op – specielt når der stilles store krav til din krops immunforsvar. Så kan du bedre reagere på stressende situationer og en tilstundende forkølelsessæson.

Over 20 points

Dine livsvilkår har formodentlig ført til selenmangel. Du skal være opmærksom på at få tilført en tilstrækkelig mængde selen til kroppen, så du kan leve op til den stigende belastning. En “selenkur” kan målrettet og i tilstrækkelig grad sikre, at din krop har nok af dette livsnødvendige sporelement.

Læs også
Selen – en væsentlig antioxidant
Immunforsvaret og selen
Ammende mødre har brug for selen
Sådan ruster du dig bedst til alderdommen
Selen kan bremse aldersrelateret tab af mentale funktioner
Gør noget proaktivt for at bevare et godt helbred
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler