Hjerte-/kredsløbssygdomme Selen Vitaminlignende stoffer

Q10 og selen mindsker risikoen for hjerte-/karproblemer

Et fire år langt forsøg med coenzym Q10 og selen har vist en signifikant reduktion i risikoen for at dø som følge af hjerte-/karproblemer blandt mænd og kvinder, der tager tilskud. Forsøget, som er refereret i International Journal of Cardiology, afslørede også en reduktion i stoffet N-terminal pro-BNP (NT-proBNP), en biologisk markør for spænding i kardiomyocyt-væggen. Mængden af stoffet er forøget ved kongestiv hjertesygdom og dysfunktion i venstre ventrikel.

I et dobbelt-blind forsøg fik 228 svenske statsborgere enten placebo eller 200 mikrogram selen om dagen plus 100 mg Q10 to gange om dagen i 48 måneder. Over en opfølgningsperiode på 5,2 år (inkl. den fire år lange forsøgsperiode) døde 5,9 % i tilskudsgruppen og 12,6 % i placebogruppen af karsygdomme, hvilket tyder på en justeret risikoreduktion på 54 %. Deltagerne i interventionsgruppen havde desuden et lavere indhold af NT-proBNP sammenlignet med placebo og en bedre kredsløbsfunktion (målt via ekko-kardiografi).

Selen medvirker til at mindske risikoen for hjerte-/karproblemerForskerne bemærker, at selen er af afgørende betydning for optimal aktivitet i TrxRl, et protein, som er nødvendigt for virkningen af Q10, som på sin side er aktivt i adskillige stofskiftestier i hjertet. Dermed øger det risikoen for hjerte-/karproblemer, hvis man har for lidt af disse næringsstoffer i kroppen.

Læs ogsåQ10 medvirker til at mindske risikoen for hjerte-/karproblemer
Antioxidanter giver sunde arterier
Q10 – hjertets ven
Derfor er Q10 så vigtigt
Q10 spiller mange roller i kroppen
Selen er livsnødvendigt
Selen og carotenoider reducerer dødeligheden
Tilskud af antioxidanter til dit hjerte

Kilde
Int J Cardiol,
2012.