Vitaminlignende stoffer

Q10 mindsker muskelsmerter ved kolesterolbehandling

Mange oplever muskelsmerter ved kolesterolbehandling, men måske kan Q10 være med til at mindske denne bivirkning.

Nyttevirkningen hos kvinder samt ældre mennesker af begge køn, som er sat i kolesterolsænkende behandling med de såkaldte statiner, som nedsætter blodets totale indhold af kolesterol, er dårligt dokumenteret og stærkt omdiskuteret i store videnskabelige tidsskrifter som Lancet (20.januar 2007) og British Medical Journal (11.maj 2007). Men trods den ringe dokumentation for effekt er der stadig et stort antal kvinder og ældre mænd, som indtager disse præparater. Men gør det noget?

Ja. Det gør det. Problemet er bivirkningerne. Hvis en behandling ikke har en dokumenteret effekt, må det være et minimumskrav, at den ikke har bivirkninger.

Hvad sker der ved kolesterolbehandling med statiner?

Statiner virker ved at hæmme et enzym (hydroxy-metyl-glutaryl-coenzymA-reduktase), som er en forudsætning for den fælles syntesevej, som danner ikke blot kolesterol, men også dolicol, coenzym Q10 og selenproteiner.

Q10 kan medvirke til at reducere de muskelsmerter, der opstår ved kolesterolbehandling med statinerKolesterol er vigtigt for dannelsen af en lang række hormoner, men er også en antioxidant. Dolicol er vigtig for proteindannelse. Selenproteiner er vigtige for vores immunforsvar, for flere antioxidanter, for vores reproduktionsevne, stofskifte og visse muskelfunktioner. Q10 er også en antioxidant, men primært er det vigtigt for omdannelse af energi i mitokondrierne i alle kroppens celler. Uden Q10 har vi ingen energi i cellerne, og vi ville hurtigt dø. Men blot en reduktion i cellernes indhold af Q10 vil betyde nedsat energi, og det mærkes især i musklerne, som hurtigt trættes og måske endda gør ondt.

Beskrivelse af forsøg

Forskere fra den hjertekirurgiske afdeling af Stony Brook University i New York udførte et kontrolleret dobbeltblind-forsøg på 32 personer i statinbehandling, som havde muskelsmerter. Et tilskud af blot 100 mg Q10 dagligt i en måned gav en signifikant smertelettelse og lettelse i udførelsen af almindelige daglige funktioner.

Men det er gammel viden, som blot er blevet bekræftet. Allerede i 1990 fik Merck patent på et kombineret produkt med både statin og Q10 netop ud fra en argumentation om at de statin-forårsagede muskelproblemer kunne elimineres, hvis man samtidigt gav Q10. Men produktet blev aldrig fremstillet.

Imidlertid er det meget værre, at denne information aldrig kom med på indlægssedlerne i medicinpakkerne. Forbrugeren blev således forholdt en oplysning, som medicinfirmaet selv besad. Med et ganske ufarligt tilskud af Q10 kan man altså fjerne en generende og potentielt farlig bivirkning ved den kolesterolsænkende medicinering, som bliver mere og mere udbredt i disse år. Hvis denne information forbliver ukendt for brugeren af denne medicin, må andre informationskanaler tage over, hvilket hermed er gjort.

Læs også
Q10 kan modgå bivirkninger af statinpræparater
Q10 beskytter mod amyloid beta-peptid
Q10 kan fremme middelhavskostens betændelseshæmmende virkning
Derfor skal du tage et Q10-tilskud
Antioxidanter: Får du de rigtige?
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler

Kilder
VITALRÅDET 24-05-2007, Claus Hancke
Caso G et al. Effect of coenzyme q10 on myopathic symptoms in patients treated with statins” Am J Cardiol, 2007; 99(10): 1409-12.