Sund kost og livsstil Vitaminlignende stoffer

Longevity og PQQ – er der noget om snakken?

PQQ er en forkortelse for det tungebrækkende navn pyrroloquinolin-quinon, der findes i mørk chokolade og grøn te. Foreløbige forsøg viser, at det har en positiv indvirkning på vores helbred, men der er behov for mere forskning. Når det er sagt, er det vigtigt at understrege, at der kun er en minimal risiko forbundet med at prøve et PQQ-tilskud.

Longevity og PQQ - er der noget om snakken?I den senere tid er der blevet skrevet meget om PQQ inden for sundhedsområdet. Tilskud af stoffet menes nemlig at kunne øge energiniveauet og det mentale fokus og tilmed sikre os et længere liv. Men måske har du allerede tænkt tanken: Arh, kan det nu også være rigtigt?

Her får du de facts om PQQ-tilskud, du har brug for – og de videnskabelige begrundelser for stoffets virkninger.

Hvad er PQQ?

PQQ er et vitamin-lignende stof, der findes naturligt i jorden og i en række forskellige fødevarer, bl.a. spinat, kiwi og sojabønner – og i kvinders brystmælk.

Hvordan virker det?

Der er fortsat ikke fuld klarhed over, hvordan PQQ fungerer i menneskekroppen, men stoffet er kendt for sine stærkt antioxidante evner. Det menes også at være involveret i en række forskellige processer på celleniveau, bl.a. beskyttelse af nerveceller mod skader.

Desuden understøtter PQQ mitochondriernes funktion og den cellulære udvikling af nye mitochondrier. Den specifikke mekanisme bag denne virkning er dog ikke belyst. Mitochondrier er specialiserede cellestrukturer, der står for produktion af energi fra den mad, vi spiser.

Hvad er PQQ-tilskud?

PQQ-tilskud er klassificeret som et nootropikum. Bag denne betegnelse gemmer sig stoffer, der anvendes til at fremme hjernefunktioner som hukommelse, mentalt fokus, motivation og kreativitet.

PQQ-tilskud fremstilles ved hjælp af en unik bakteriel gæringsproces. Stoffet høstes fra visse bakterier, som naturligt producerer stoffet som et biprodukt fra deres stofskifte.

Tilskudsprodukter er typisk bløde kapsler, men kan i nogle tilfælde være tyggetabletter eller bolsjer.

Mulige sundhedsfremmende egenskaber ved PQQ-tilskud

Selvom PQQ er af afgørende betydning for menneskets velbefindende, er der kun begrænsede forskningsresultater, der viser, at tilskudsformen har betydende fordele. Dog tyder foreløbige forskningsresultater på, at PQQ kan medvirke til at reducere betændelsestilstande og forbedre mitochondriernes funktion.

Betændelseshæmmende

PQQs betændelseshæmmende virkning kan medvirke til at reducere risikoen for at udvikle betændelsessygdomme. Et dyreforsøg har vist, at mus, der fik PQQ, havde signifikant færre skader på hjernevævet som følge af betændelse sammenlignet med kontrolgruppen.

I et andet forsøg med svært overvægtige mus, der blev behandlet med PQQ under graviditet og amning, kunne man påvise signifikant færre inflammationsmarkører i levervævet hos ungerne. Disse havde desuden lavere tendens til at udtrykke inflammatoriske gener i forhold til unger fra mus, der ikke fik PQQ.

Et mindre, tre dage langt forsøg med 10 mennesker evaluerede virkningen af at indtage et dagligt PQQ-tilskud i forhold til almindelige inflammationsmarkører som C-reaktivt protein (CRP) og interleukin-6 (IL-6), samt blodsukker- og kolesterolniveau. Mængden af CRP og IL-6 faldt betydeligt, men man kunne ikke påvise ændringer af betydning i kolesterol og blodsukker.

Selvom disse resultater virker lovende, er der endnu for få data til at hævde, at PQQ kan behandle eller forebygge inflammatoriske tilstande. Der er behov for mere forskning på området.

Kan måske forbedre mitochondriernes funktion

De seneste forsøg med PQQ har for størstedelens vedkommende fokuseret på stoffets indvirkning på mitochondrierne.

Mitochondrierne står for produktion af den energi, dine celler har brug for for at være sunde og raske og fungere optimalt. Dårligt fungerende mitochondrier har indflydelse på en lang række forskellige lidelser, såsom mental svækkelse, hjertesygdom, diabetes og kræft.

Eksperter bemærker, at en forbedring af mitochondriernes funktion kan være begrundelsen for mange af de brede sundhedsanprisninger, PQQ tilskrives, fx forbedret hukommelse, mere energi og bedre søvn.

Adskillige reagensglas- og dyreforsøg tyder på, at PQQ øger cellernes mitochondrieproduktion via flere forskellige komplekse stier, men der findes stort set ingen beviser for, at PQQ har samme effekt hos mennesker – eller hvilke sundhedsfremmende egenskaber man vil kunne opnå.

Men et lille, otte uger langt forsøg med 17 personer, der tog 20 mg PQQ dagligt og derefter beskrev deres iagttagelser, resulterede i betydelige forbedringer i søvnkvalitet og mindsket træthed.

Forsøgsrapportens forfattere bemærker, at denne virkning måske skyldes PQQs påvirkning af mitochondrierne, men der var for få data til at bekræfte teorien.

Dosering og mulige bivirkninger

Når det gælder spørgsmål om dosering og mulige bivirkninger, skal man holde sig for øje, at PQQ ikke er gennemgribende testet til brug på mennesker.

Dosering

På grund af manglen på solide data findes der ikke nogen anbefalinger vedr. dosering af PQQ. Men de forskningsresultater, der foreligger, tyder på, at man vil kunne opnå resultater med doser, der ligger så lavt som 5 mg pr. dag.

Bivirkninger

Heller ikke de mulige bivirkninger ved brugen af PQQ har man overblik over, da mængden af data fra forsøg på mennesker kun er meget sparsom. Men toksikologiske forsøg tyder på, at PQQ kan have give en øget risiko for nyreskader i meget høje doser. Derfor bør du ikke indtage mere end den dosis, der anbefales på produktet.

Det er stadig uklart, om PQQ interagerer negativt med lægemidler. Spørg din læge eller sundhedsvejleder til råds, inden du begynder at age PQQ – særligt hvis du også indtager lægemidler eller andre kosttilskud.

Skal jeg tage et tilskud af PQQ?

For nuværende er der ikke tilstrækkeligt med videnskabelige beviser til at anbefale tilskud af PQQ. Du får formentlig passende mængder af stoffet, hvis du spiser masser af PQQ-holdige fødevarer. Det er bl.a. spinat, persille, gulerødder, appelsiner, tomater, bananer, mørk chokolade og grøn te.

Longevity og PQQ - er der noget om snakken?Omvendt er der kun meget få risici forbundet med PQQ. Sørg for at vælge et kvalitetsprodukt, der er testet for renhed og styrke.

Konklusion

PQQ er et stof, der spiller en afgørende rolle for menneskers helbred. Det findes i en række fødevarer, bl.a. mørk chokolade og grøn te. PQQ-tilskud siges at kunne forbedre hjernen, energiniveauet og levetiden. Men de nuværende forskningsresultater kan ikke understøtte disse anprisninger. Reagensglas- og dyreforsøg tyder på, at PQQ kan reducere inflammation og fremme mitochondriernes funktion. Men der er behov for mere forskning på dette område.

Manglen på forskningsbaserede beviser tyder på, at der ikke er behov for tilskud af PQQ, men risikoen ved indtagelse er minimal, så hvis du er interesseret, kan du sagtens prøve!

Læs også
Det skal du vide om PQQ
Nutraceutiske stoffer er med til at forlænge din levetid
Polyfenoler i bær og druer kan bevare hukommelsen
Q10 – livsforlængeren
Motionsløbere lever længere

Kilde
https://www.healthline.com/nutrition/pqq-supplement