Folkesundhed Vitaminlignende stoffer

Q10 kan medvirke til at forebygge migræne

Coenzym Q10s mange gode egenskaber er veldokumenterede, når det gælder personer med hjertesygdomme og alvorlige neurologiske lidelser, men forskerne er nu også i gang med at finde nye anvendelsesmuligheder for stoffet – bl.a. har man konstateret, at Q10 kan medvirke til at forebygge migræne.

Q10 kan medvirke til at forebygge visse former for migræneEn af årsagerne til, at Q10 er så effektivt til personer med hjernelidelser som Huntingdons og Parkinsons (sygdomme, hvor mitokondrierne, cellernes kraftværker, ikke fungerer korrekt), er stoffets evne til populært sagt at fyre op under mitokondrierne og holde dem i gang. Man har fremsat teorier om, at mitokondriernes unormale funktion også er en mulig årsag til migræne.

Et forsøg, der blev offentliggjort i tidsskriftet Cephalalgia, gennemgik brugen af Q10 blandt kroniske migrænikere. De 31 deltagere fik 150 mg Q10 dagligt i tre måneder. Ved slutningen af den tredje måned var antallet af migræneanfald faldet med over 50 %. Desuden var der ingen af forsøgsdeltagerne, der meldte om negative bivirkninger.

Forskerne konkluderede, at Q10 er en effektiv form for forebyggelse af migræne.

Læs også
Derfor skal du tage et Q10-tilskud
Q10 – livsforlængeren
Q10 spiller mange roller i kroppen
Migrænemedicin med aspartam kan udløse migræne
Kan migræne skyldes bakterier?
Akupunktur virker mod migræne
Tanacin – naturens værn mod migræne
Omega-3 og Q10 kan sænke PSA-niveauet

Kilde
Rozen TD, Oshinsky, Gebeline CA et al. Open label trial of coenzyme Q10 as a migraine preventive. Cephalalgia,  2002;22(2): 137-41.