Folkesundhed Vitaminlignende stoffer

Coenzym Q10 kan medvirke til at forebygge migræne

Coenzym Q10s mange gode egenskaber er veldokumenterede, når det gælder personer med hjertesygdomme og alvorlige neurologiske lidelser, men forskerne er nu også i gang med at finde nye anvendelsesmuligheder for stoffet.

En af årsagerne til, at Q10 er så effektivt til personer med hjernelidelser som Huntingdons og Parkinsons (sygdomme, hvor mitochondrierne, cellernes kraftværker, ikke fungerer korrekt), er stoffets evne til populært sagt at fyre op under mitochondrierne og holde dem i gang. Man har fremsat teorier om, at mitochondriernes unormale funktion også er en mulig årsag til migræne.

Et forsøg, der blev offentliggjort i tidsskriftet Cephalalgia, gennemgik brugen af Q10 blandt kroniske migrænikere. De 31 deltagere fik 150 mg Q10 dagligt i tre måneder. Ved slutningen af den tredje måned var antallet af migræneanfald faldet med over 50 %. Desuden var der ingen af forsøgsdeltagerne, der meldte om negative bivirkninger.

Forskerne konkluderede, at Q10 er en effektiv form for forebyggelse af migræne.

Kilde
Rozen TD, Oshinsky, Gebeline CA et al. Open label trial of coenzyme Q10 as a migraine preventive. Cephalalgia,  2002;22(2): 137-41.