Folkesundhed Sund kost og livsstil Zink

Zink og plantefenol beskytter mod oxidativ belastning

Forskningsresultater omtalt i tidsskriftet Nature Chemistry har vist, at en kombination af plantefenol (hydroquinon) med spormineralet zink bekæmper superoxid-radikalen, som er en årsag til oxidativ belastning – en tilstand, der sættes i forbindelse med aldring og forkortet levetid.

Plantefenol, der sammen med zink beskytter mod oxidativ belastning, findes fx i chokolade.Hydroquinol findes i fødevarer som kaffe, te og chokolade.

Hvad er superoxid?

Superoxid er en reaktiv iltart, der menes at spille en rolle for aldring og dårligt helbred. Ikke blot kan superoxid beskadige kroppens proteiner og fedtstoffer – det kan også skade cellernes DNA. Skader forårsaget af superoxid er sat i forbindelse med inflammation, neurodegenerative sygdomme og kræft. Superoxid kvæles af et antioxidant enzym, der produceres i kroppen, kaldet superoxid-dismutase (SOD), men kroppens produktion af SOD kan være utilstrækkelig.

”Reaktive iltarter er integreret i mange fysiologiske processer”, skriver Meghan B. Ward og hendes forskerkolleger. ”Selvom vi stadig er i gang med at belyse deres rolle, synes de at have en forbindelse til en lang række lidelser og kan være lovende behandlingsområder”.

Hvad kan hydroquinon?

Hydroquinon er i sig selv ikke i stand til at nedbryde superoxid. Forskerteamet under ledelse af professor Ivana Ivanovi-Burmazovi fra Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg og dr. Christian R. Goldsmith fra Auburn University opdagede, at zink aktiverer hydroquinon og beskytter dermed mod skadelige superoxid-radikaler, der dannes under menneskets cellerespiration. Tilføjelse af hydroquinon til zink resulterer i et metal-kompleks, som efterligner SOD. Dermed undgår man de potentielle problemer, der er ved andre SOD-efterligninger, hvor man har benyttet sig af andre mineraler med et øget toksicitetspotentiale.

Zink og plantefenol beskytter mod oxidativ belastning”Det er helt klart en mulighed, at kaffe, te eller chokolade i fremtiden vil findes i en version med tilsat zink”, forudsiger professor Ivanovi-Burmazovi. ”Men enhver form for alkohol vil ødelægge den positive virkning ved denne kombination”.

Læs også
Zink er godt for hele dig
Zink er vigtigt for din krop
Zink – et af de vigtigste næringsstoffer
Vitaminer og mineraler – får du nok?
Zink: Mineralet, der styrker
Curcumin modvirker celleskader forårsaget af kronisk stress
Frie radikaler og aldringsprocessen

Kilde
www.lifeextension.com/whatshot/2018/11/