Folkesundhed

Døende kræftpatienter overbehandles

”Vi overbehandler døende kræftpatienter, giver dem falske håb og lover dem alt for meget af medicin, som ikke kan redde dem”. Sådan lyder konklusionen i en helt ny rapport fra 37 internationale kræfteksperter, som har offentliggjort deres arbejde i Lancet Oncology Commission.

”De her problemer har luret meget længe. Det er en diskussion, vi er nødt til at tage. For vi er på afveje, når vi bruger de fleste behandlingspenge på de sidste dage af én kræftpatients liv på medicin, som måske i gennemsnit kun forlænger livet i to uger,” siger overlæge Jens Peter Kampman, overlæge på Bispebjerg Hospital, speciallæge i intern medicin, medicinske lungesygdomme og klinisk farmakologi og tidligere direktør for Indsatser for Rationel Farmakoterapi under Sundhedsstyrelsen.

Rapportens hovedkonklusioner

  • Udgifterne til kræftbehandling er ude af kontrol.
  • Mange nye mediciner har meget lidt dokumentation for, at de hjælper patienterne.
  • Læger anbefaler patienter medicinske behandlinger, fordi de ikke vil skuffe patienterne, men efterlader dem således i stedet med falske håb, eftersom medicinbehandlingerne kun vil forlænge patientens liv med et par uger.
  • I en række tilfælde vil det være bedre for terminalt syge patienter at undlade disse behandlinger til fordel for en bedre pleje i livets sidste dage.
  • Der er bevis for, at en anseelig procent af de penge, som anvendes til kræftbehandling, bruges i de sidste uger og måneder af en døende kræftpatients liv.
  • Der er bevis for, at en betragtelig procentdel af kræftbehandlingerne ikke blot er virkningsløse, men også er i modstrid med de mål og ønsker, som mange patienter og familier har, hvis de
    bliver tilstrækkeligt informerede om deres muligheder.
  • Der er muligheder i at for bedre pleje og behandling ved at lære patienter at frabede sig kostbare og nytteløse behandlinger, når det i øvrigt er i deres egen interesse.
  • Mange af de nye mediciner, der kommer på markedet, er kun minimalt bedre end ældre og billigere tilsvarende mediciner. Men de koster hundrede tusinder af kroner.
  • Kræftbehandling i Vesten er blevet en kultur af overforbrug. Vi overdiagnosticerer, overbehandler og lover for meget.

Læs også
Medier giver misvisende billede af effekten af kræftbehandling
Placebo-effekten – hvad er det?
96 % har bivirkninger af kræftbehandling
Laila Launsø: Medicin har bivirkninger – både for kroppen og miljøet
Medicinrevolutionen i Kina – hvad har den kostet?

Kilde
Lancet Oncology report, 2011.