Demens-sygdomme Kisel

Kan kisel og kiselsyre modvirke Alzheimers?

Kisel og kiselsyre mod Alzheimers – er det en mulighed?

Man har længe haft mistanke om, at ophobning af aluminium i hjernen er forbundet med Alzheimers sygdom. Der er også tegn på, at forekomsten af Alzheimers er højere i områder, hvor drikkevandet har et højt aluminiumindhold.

Kisel kan måske medvirke til at forebygge Alzheimers

Nu har forskere på Newcastle General Hospital og universitetet i Manchester opdaget, at koncentrationen af kiselsyre i drikkevandet er vigtigere end dets aluminiumindhold. Baseret på laboratorie-forsøg har forskerne draget den slutning, at kiselsyre reagerer med aluminium i maven og tarmkanalen. Kiselsyren omdanner aluminium fra både vand og anden kost til uopløselige aluminium-silikathydroxyder, som ikke kan komme ind i blodstrømmen og hjernen.

Beskrivelse af forsøget

I et forsøg med fem sunde forsøgspersoner fandt forskerne, at indtagelse af 100 ml appelsinsaft tilsat natriumsilikat (100 mikromol/liter) formindskede aluminiumindholdet i blodet med 85 % i løbet af 1 time og med 92 % i løbet af 6 timer. Forskerne understreger, at appelsinsaft indeholder citrat, som forstærker absorptionen af aluminium. Så indtagelse af silikatet i en citrat-fri væske ville være endnu mere effektivt.

Forskerne mener, at en forøget indtagelse af kiselsyre kunne nedsætte risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom. I et særskilt brev til lægetidsskriftet The Lancet støtter Doktor J.D. Birchall fra kemiafdelingen ved universitetet i Keele denne slutning. Han foreslår, at det kunne være tilrådeligt at tilsætte kiselsyre til drikkevand, der indeholder mindre end 100 mikromol/liter. Doktor Birchall siger også, at det ville være en god ide at give dialysepatienter kiselsyre for at modvirke optagelsen af de aluminiumforbindelser (tungmetal), der bruges i behandlingen.

Kisel kan måske medvirke til at forebygge Alzheimers

Læs også
Alzheimers – 10 tegn på sygdommen
Demens: Vitaminmangel øger Alzheimer-risiko
Alzheimers sygdom – og alternativ forebyggelse og behandling
Vindruekerneekstrakt kan forebygge og behandle Alzheimers
Omega-3 kan måske modvirke sen Alzheimers
Kisel modvirker cellulitis, løst bindevæv og bløde negle
Kisel – et livsvigtigt mineral til din krop
Salvie er godt for hjernefunktionen

Kilde
The Lancet, bd 342; 24 juli, 1993; side 211-212 og 299.