Demens-sygdomme Sund kost og livsstil

Antioxidanter i kosten modvirker kognitiv svækkelse

Resultaterne af et forsøg offentliggjort i The Journals of Gerontology viser, at der er en lavere risiko for kognitiv svækkelse blandt ældre, der indtager mange antioxidanter.

Forsøget omfattede 16.703 deltagere i det omfattende Singapore Chinese Health Study (mænd og kvinder i alderen 45-74 rekrutteret i årene 1993-1998). Spørgeskemaer, som deltagerne udfyldte ved forsøgets start, gav oplysninger om kostvaner og brug af kosttilskud. Disse svar blev analyseret for indhold af antioxidanter i forhold til Comprehensive Dietary Antioxidant Index og Vitamin C Equivalent Antioxidant Capacity. Sygdomsstatus og livsstilsfaktorer blev opdateret ved opfølgningsbesøg hvert 5.-6. år. Den kognitive funktion blev vurderet over en periode på gennemsnitligt 20,2 år.

Resultaterne af forsøget

Man påviste kognitiv svækkelse hos 14,3 % af deltagerne. Blandt dem, hvis Comprehensive Dietary Antioxidant Index lå blandt de 25 % bedste, var risikoen for kognitiv svækkelse 16 % lavere i forhold til den gruppe, der lå blandt de 25 % dårligste. De deltagere, hvis Vitamin C Equivalent Antioxidant Capacity var blandt de øverste 25 %, havde en 25 % lavere risiko. Når man analyserede de antioxidante næringsstoffer enkeltvis, kunne man konstatere, at et højere dagligt indtag af C-vitamin, E-vitamin, carotenoider og flavonoider gav en reduktion i risikoen for kognitiv svækkelse. Blandt carotenoiderne viste alfacaroten og betacryptoxanthin sig at have en beskyttende virkning. Blandt flavonoiderne gav anthocyaniner, flavan-3-oler, flavoner og flavonoler en lavere risiko.

”Disse resultater tyder på, at en højere samlet antioxidant koststatus midt i livet giver bedre odds for ikke at blive kognitivt svækket senere i livet”, konkluderer forskerne. ”Vi mangler stadig at konstatere, om man kan udbrede resultaterne til andre befolkningsgrupper og lande. Der er behov for flere forsøg med gentagne målinger af variabler og kognitive funktioner”.

Selen er en af de antioxidanter, som kan medvirke til at bremse kognitiv svækkelseLæs også
E-vitamin er godt for din kognitive funktion
Selen – en væsentlig antioxidant
C-vitamin: Dosering for antioxidant-virkning
Noget om carotenoider
Bær kan forsinke hjernens aldring med op til 2½ år
Omega-3 fedtsyrer mindsker kognitiv svækkelse hos ældre
Stof i kaffe kan måske beskytte mod Alzheimers og Parkinsons
D-vitaminmangel og Parkinsons
Plejekrævende ældres kost – er den god nok?

Kilde
https://www.lifeextension.com/whatshot/2021/4/april-whats-hot-articles#folic