C-vitamin Demens-sygdomme E-vitamin

Kan C- og E-vitamin sammen modvirke Alzheimers?

Tilskud af antioxidanterne E- og C-vitamin kan måske forebygge udviklingen af Alzheimers blandt ældre. Forskere fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health og andre institutioner siger, at rene tilskud af C- og E-vitamin kan være ideel forebyggelse for den ældre del af befolkningen, eftersom vitaminerne er relativt uskadelige og menes at have vidtrækkende helbredsmæssige egenskaber.

Næsten 18 mio. mennesker lider af demens på verdensplan, og den mest almindelige årsag er Alzheimers. Tidligere undersøgelser har vist, at de antioxidante vitaminer muligvis kan beskytte hjernen mod skader forårsaget af frie radikaler og andre reaktive iltarter, som er molekylære biprodukter af det grundlæggende cellestofskifte. Neuroner er specielt følsomme over for de frie radikalers hærgen, hvilket menes at være en del af årsagen til udviklingen af Alzheimers.

Forskerne gennemgik resultater fra Cache County Study – en stor, befolkningsundersøgelse af forekomst og udbredelse af Alzheimers og andre demens-sygdomme. Ca. 4.700 personer i alderen 65 år og opefter blev fulgt i årene 1996-97 og igen i 1998-2000. Ved første møde blev deltagerne spurgt om deres vitaminindtag. Forskerne holdt derefter den efterfølgende risiko for at udvikle Alzheimers i forsøgsperioden op mod informationerne om vitaminforbrug.

Ca. 17 % af deltagerne fortalte, at de tog tilskud af enten E- eller C-vitamin, skriver forskerne i tidsskriftet Archives of Neurology. Heriblandt var der flest kvinder, flest yngre og veluddannede personer, og de fleste havde generelt et bedre helbred end dem, der ikke tog nogen form for kosttilskud. Ud over dem, der tog tilskud af C- og E-vitamin, tog andre 20 % af deltagerne multivitaminpræparater med en standard dosis E- og C-vitamin.

Forskerne fandt en tendens til færre tilfælde af Alzheimers ved indtag af en kombination af C- og E-vitamin – selv efter justering for alder, køn, uddannelsesniveau og generel helbredstilstand. “Brugen af en kombination af E- og C-vitamin (ascorbinsyre) nedsatte hyppigheden af tilfælde af Alzheimer med ca. 78 % og antallet af tilfælde med ca. 64 %]”.

Men man fandt ikke en påviselig reduktion i risikoen for at udvikle Alzheimers ved indtagelse af enten E- eller C-vitamin eller af multivitaminpræparater. Multivitaminer indeholder typisk den anbefalede daglige tilførsel af E-vitamin og C-vitamin, mens specifikke tilskud indeholder doser på 1.000 I.E. E-vitamin og 500-1.000 mg C-vitamin eller mere. Forskerne forklarer, at brugen af C- og E-vitamin muligvis kan beskytte mod Alzheimers, når de tages samtidig i store doser som specifikke tilskud. Desuden er der formentlig en beskyttende virkning ved E-vitamin i kombination med de mindre doser C-vitamin, som findes i multivitaminer.

“Yderligere undersøgelser med randomiserede forebyggelsesforsøg er nødvendige, før man kan drage konklusioner om disse antioxidanters beskyttende virkning. Sådanne forsøg bør omfatte en test af E- og C-vitamin i kombination. Hvis der kan påvises en virkning, kan brugen af disse antioxidante vitaminer være en glimrende måde at forebygge Alzheimers på,” skriver Dr. Peter P. Zandi fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Læs også
Antioxidanter nedsætter risikoen for Alzheimers
Forhøjet blodtryk og kolesterolspejl øger risikoen for Alzheimers
Stof i kaffe kan måske beskytte mod Alzheimers og Parkinsons
Folsyre kan måske beskytte hjernen mod Alzheimers
Omega-3 kan måske modvirke sen Alzheimers
C- og E-vitamin kan muligvis sænke blodtrykket
Antioxidanter efter hjerneblødning mindsker risikoen for demens
E-vitamin er godt for din kognitive funktion
Alzheimers: Den forfærdelige sygdom
Aluminium i vandet kan øge risikoen for Alzheimers
Visse kostmønstre mindsker risikoen for Alzheimers
Et stort alkoholforbrug kan måske fremskynde udviklingen af kræft

Kilde
Zandi PP. Archives of Neurology, 2004;61:82-88.