D-vitamin Demens-sygdomme

D-vitaminmangel og Parkinsons

Videnskabelige beviser tyder på, at D-vitaminmangel spiller en vigtig rolle for udviklingen af Parkinsons og deraf følgende hyppige fald og øget søvnløshed. Forskerne har også sat Parkinsons i forbindelse med en højere risiko for depression, angst og en lavere knogletæthed i lændehvirvelsøjlen og lårbenshalsen.

”Disse resultater tyder på, at D-vitaminmangel kan spille en rolle for udviklingen af Parkinsons, og D-vitamintilskud kan anvendes til at behandle ikke-motoriske symptomer på Parkinsons”, lyder det fra forskerne, der kommer fra Soochow University i China.

Foreløbige resultater

Forskerne rekrutterede 182 patienter med Parkinsons og 185 raske kontrolpersoner. Man målte serumindholdet af D-vitamin [25(OH)D] og knogletæthed i lændehvirvelsøjlen og lårbenshalsen. Resultaterne, som også gjaldt efter justering for alder, køn og BMI, viste følgende:

  • Parkinson-patienter havde et signifikant lavere serumindhold af 15(OH)D i forhold til kontrolpersonerne.
  • De patienter, der havde et lavere D-vitaminniveau, havde en signifikant højere frekvens af fald og søvnløshed.
  • Personer med Parkinsons havde også en signifikant lavere knogletæthed i lændehvirvelsøjlen og lårbenshalsen.

Symptomer på mangel

D-vitaminmangel er udbredt hos personer med neurodegenerative sygdomme. Undersøgelser viser, at ca. 55 % af alle patienter med Parkinsons og 41 % af Alzheimer-patienterne mangler D-vitamin sammenlignet med kontrolgrupper.

D-vitamin - også til patienter med ParkinsonsD-vitamin spiller en vital rolle i knoglestofskiftet, og mangel på D-vitamin kan medvirke til at forklare den øgede risiko for fald og brud.

Forsøg har også vist, at D-vitaminmangel har relation til kognitiv tilstand og humør hos patienter med Parkinsons samt med dysfunktion i mave-/tarmkanalen, primært på grund af forsinket tømning af tarmen.

I forhold til forøgelsen i antallet af fald skriver forfatterne: ”Den mest almindeligt citerede teori for sammenhængen mellem fald og D-vitaminniveau er relateret til reduceret muskelmasse og -styrke”.

Sammenhængen mellem D-vitamin, humør og søvnproblemer er mindre tydelig. Forskerne medgiver, at forsøget har sine begrænsninger, fordi det kun er 25(OH)D-niveauet, man har målt. En række forskellige kilder til D-vitamin åbner for muligheden for, at forskellige former for D-vitamin kan give andre resultater. De bemærker også, at D-vitaminniveauet mindskes og kan påvirkes af mange variabler, herunder indtagelse af D-vitaminholdige fødevarer, påvirkning fra sollys og hudens beskaffenhed – noget, som kræver mere omfattende forsøg.

Læs også
D-vitamin bremser udviklingen af Parkinsons
Parkinsons: D-vitamin spiller en rolle
Spis sundt og undgå Parkinsons
Parkinsons – en uhelbredelig sygdom med diffuse symptomer
Ginseng-ekstrakt gavner Parkinson-patienter
Brottrunk har en fantastisk virkning mod Parkinsons
Stof i kaffe kan måske beskytte mod Alzheimers og Parkinsons
D-vitaminmangel og muskelsmerter

Kilde
Acta Neurologica Scandinavia, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10-1111/ane.13141