D-vitamin

D-vitaminmangel kan give gigtsmerter i knæet

Resultater offentliggjort i Arthritis & Rheumatism tyder på, at et øget D-vitaminindhold i kroppen virker beskyttende mod slidgigtsmerter i knæet – en tilstand, som oftere ses hos personer af afrikansk afstamning i forhold til europæere. Afroamerikanere har i gennemsnit et lavere D-vitaminindhold i kroppen end kaukasiere, hvilket kan medvirke til at forklare nogle af de forskelle, der er i helbredstilstanden mellem de to befolkningsgrupper.

45 afroamerikanere og 49 kaukasiere med slidgigt i knæet udfyldte spørgeskemaer om knæsymptomer og gennemgik tests med følsomhed over for varme og smerte. Blodprøver blev analyseret for serumindhold af 25-hydroxyvitamin D.

De afroamerikanske deltagere rapporterede om flere smerter end kaukasierne. Halvdelen af de kaukasiske deltagere havde et D-vitaminniveau under 30 ng/ml, mens hele 84 % af afroamerikanerne havde samme lave niveau. Det gennemsnitlige D-vitaminniveau hos kaukasiere var 28,2 ng/ml, hvor tallet for afroamerikanere lå på 19,9 ng/ml.

“Kroniske smerter er en sygdom”, siger forskningsrapportens forfatter Toni L. Glover. “Ifølge Arnes’ triage-teori udløser lang tids mangel på mikronæringsstoffer kronisk inflammation, som igen kan føre til kroniske problemer, der for en dels vedkommende er karakteriseret af smerter, der svækker patienten. Ny forskning foretaget af Lee et al. understøtter teorien om, at systemisk inflammation er blandt årsagerne til slidgigt”.

D-vitamin fås fra Natur-Drogeriet A/S i tabletter med 35 eller 85 μg.

Læs også
Nutraceutiske produkter – banebrydende for slidgigtpatienter
D-vitaminmangel øger smerterne i gigtramte knæ
D-vitamin mindsker risikoen for leddegigt
Virksom behandling af slidgigt
Forbrugererfaringer: Mirakelplanten djævleklorod

Kilde
Arthritis & Rheumatism, 7. november 2012.