D-vitamin Graviditet og fødsel

D-vitamin til spædbørn nedsætter risikoen for diabetes type I

En undersøgelse har vist, at spædbørn, der får den anbefalede daglige dosis af D-vitamin, får en lavere risiko for at udvikle diabetes type I de næste tredive år.

Undersøgelsen er udført i et samarbejde mellem engelske og finske forskere, og formålet var at undersøge, om tilskud af D-vitamin til spædbørn kunne have indflydelse på en senere udvikling af diabetes type I – noget, man har konstateret i dyreforsøg. Deltagere i studiet var alle gravide kvinder i Oulu og Lapland i det nordlige Finland, som skulle føde i året 1966, i alt 12.055. Man indhentede oplysninger i børnenes første leveår om hyppighed og dosis af D-vitamin, som børnene fik, og om der var tegn på engelsk syge. Man undersøgte derefter, hvor mange af børnene der ved udgangen af december 1997 havde fået diabetes.

10.821 (91 % af de levendefødte) børn blev fulgt op i et-års alderen. Ud af 10.366 børn, som blev inkluderet i undersøgelsen, udviklede 81 diabetes i løbet af studiet. Det viste sig, at tilskud af D-vitamin havde sammenhæng med nedsat hyppighed af diabetes type I, efter justering for forhold omkring fødslen, antropometriske målinger og sociale forhold. Børn, der fik den anbefalede dosis på 2.000 enheder D-vitamin dagligt, var 80 % mindre tilbøjelige til at udvikle diabetes i forhold til børn, der ikke fik den anbefalede dosis. Børn, der i det første leveår havde tegn på engelsk syge, havde en tredoblet risiko for at diabetes type I.

D-vitamin til spædbørn nedsætter risikoen for diabetes type ILæs også
Nyfødte kan have behov for ekstra D-vitamin
Diabetes og D-vitamin til børn
Husk D-vitamin, når du er gravid
D-vitamin forebygger type I-diabetes
D-vitamins sundhedsfremmende egenskaber
Antidepressiv medicin kan skade nyfødte
Spædbørn elsker hvidløg

Kilde
The Lancet, 2001; 358.