Graviditet og fødsel

Rødvin er godt for frugtbarheden

Rødvin er godt for frugtbarheden, lyder det fra forskerne. Kvinder, der gerne vil være gravide, får hurtigere ønsket opfyldt, hvis de har et moderat forbrug af vin.

En forskergruppe, ledet af forskningsjordemor Mette Juhl, Statens Serum Institut, har i en undersøgelse af knap 30.000 kvinder vist, at hvis kvinder foretrækker et glas vin frem for øl eller stærk spiritus, så bliver de hurtigere gravide. Kvinder, som slet ikke drikker alkohol, må vente længst på familieforøgelsen, mens kvinder, som drikker alle tre typer alkohol, kan glæde sig over den allerkorteste ventetid.

Hvorfor vin tilsyneladende har en positiv effekt på frugtbarheden, er ikke klart. Andre undersøgelser har vist, at personer med et moderat vinforbrug har en lavere forekomst af en lang række alvorlige sygdomme end mennesker, som ikke rører alkohol eller holder sig til øl og stærk spiritus.

“Vi ved, at rødvinsdrikkene generelt spiser sundere og har højere social status end øldrikkere. Men evnen til at blive gravid varierer ikke efter socialt lag, og derfor kan vi ikke udelukke, at vin indeholder stoffer, som er gavnlig for evnen til at blive gravid,” siger Mette Juhl, som dog også peger på, at vindrikkere måske har færre infektioner, der kan føre til sterilitet, har flere seksuelle kontakter, har partnere med bedre sædkvalitet end deres kønsfæller med andre alkoholvaner eller er mere bevidste om, hvornår i deres cyklus, de bedst bliver gravide.

Læs også
Barnløshed (sterilitet/ufrugtbarhed)
Rigtig kost kan hjælpe barnløse kvinder
Druesaft er bedre end rødvin
Rødvin under graviditeten kan skade det ufødte barn
Alkohol under graviditeten kan føre til dårlig sædkvalitet
Alkohol under graviditet kan skade barnets intelligens
Rygning under graviditet fjerner antioxidanter fra kroppen
Tilskud af zink og folsyre forbedrer sædkvaliteten