Graviditet og fødsel

Undervægtige kvinder har svært ved at blive gravide

185 kalorier ekstra pr. dag koster en graviditet. Naturen sikrer overlevelse ved, at de, der har et sundt kvindeligt fedtlag, er de mest frugtbare. En vægtøgning kan være løsningen for barnløse kvinder. Flere forskere mener, at kvinder, der vejer i underkanten af deres normalvægt, vil få nemmere ved at blive gravide, hvis de tager på. Kropsfedt er nemlig med til at danne kønshormonet østrogen.

Et forsøg med 29 tynde kvinder har vist, at en fedekur kan afhjælpe barnløshed. Kvinderne havde i over fire år været ude af stand til at blive gravide, uden lægerne kunne finde årsagen. Flere prøver, bl.a. af partnerens sæd, havde vist, at alt var normalt. Forskerne fandt, at de 29 kvinder havde små forstyrrelser i deres cyklus, så ægløsningen ikke var helt normal – noget, der ikke var opdaget ved de tidligere undersøgelser. Forsøget gik ud på at prøve at rette op på dette ved at give kvinderne mere sul på kroppen.

Tre af forsøgspersonerne nægtede at tage på, men resten gik med til at øge vægten med omkring et halvt kg om ugen. Da kvinderne nåede op på 95 % af deres normalvægt, blev deres ægløsninger normale, og 24 ud af 26 blev gravide. Da havde de gennemsnitligt taget 3,7 kg på.

Ifølge eksperter bør kvinden holde sig til den vægt, der er angivet her, hvis hun vil være gravid. Hun skal helst nå vægten, 6-9 måneder før svangerskabet begyndes. Tallene er fra USAs Metropolitan Weight Table.

Højde i cm Vægt i kg
150 51,3-57,0
155 53,6-60,0
160 56,3-62,7
165 59,0-65,4
170 61,7-68,1
175 64,5-70,8
180 67,2-73,5

Læs også
Barnløshed (sterilitet/ufrugtbarhed)
Rigtig kost kan hjælpe barnløse kvinder
Antioxidanter viser potentiale mod ufrivillig barnløshed
Mikronæringsstoffer til kvinder i fertilitetsbehandling
Hampeprotein til mor, far og barn
Multivitamintilskud normaliserer sporstofniveauet hos kvinder
Carnitin og nedsat frugtbarhed hos mænd
Antioxidanter til manden øger kvindens chancer for graviditet
Fedme kan føre til fosterdød