Naturmidler Sund kost og livsstil

Amino-Complex valleprotein – en superstar blandt næringsstofferne

Forestil dig, at du er blevet bedt om at deltage i et tv-show i egenskab af ernæringsekspert. Emnet er “De mest ernæringsrige næringsstoffer”. Formålet er at finde frem til, hvad man som menneske får allermest ud af at spise. Hvad tror du, svaret er? Der er ganske givet mange bud, men hvor mange ville vælge svaret Amino-Complex valleprotein?

De fleste af os forbinder nok mest valle med ost – uden egentlig at tænke over, hvad valle rent faktisk er for noget, hvad man får ud af at spise det, og hvor meget protein der er i. Fødevareindustrien har gjort noget af det samme: Man brugte osten og smed restprodukterne væk ved at sprøjte dem ud over landbrugsmarker. I begyndelsen af 1980’erne fandt forskerne ud af, at dette var en dårlig ide både miljømæssigt og økonomisk, eftersom produktet havde både ernæringsmæssig og funktionel værdi.

Hvad er valle?

I USA produceres valleprotein ofte samtidig med, at man producerer ost. Der skal 50 kg mælk til at give 5 kg ost og 45 kg af den restvæske, som kaldes valle. Valle består af

 • vand
 • laktose
 • protein
 • mineraler (kalk, fosfor, magnesium) og
 • fedt.

Langt den mest næringsrige komponent er proteinet, som er interessant i en masse sammenhænge: Vores generelle sundhed, spædbørnsernæring, sportspræstationer og fødevareforarbejdning.

Hvad gør Amino-Complex valleprotein til noget særligt?

Hvordan opnår man så status som ernæringsmæssig superstar? Det er et spørgsmål, som debatteres en del blandt eksperter. Uanset hvilken skole man tilhører, så vil man få svært ved at finde en fødevare, hvis næringsværdi, nytte og funktion er lige så vidtfavnende som valleproteinets. Når det er sagt, så lad os kigge nærmere på, hvad det er, der gør valle så fantastisk. Vi skal se på to aspekter: Kvalitet og alsidighed.

Kvalitet

Hvis vi begynder med det mest overbevisende først, så er valleprotein kendt for at være et komplet protein med høj biologisk værdi og en bred aminosyre-profil. Aminosyre-profilen omfatter en god portion essentielle, svovlholdige og forgrenede aminosyrer, som til sammen udgør valleproteinets fantastiske effektivitetsratio med immunstimulerende stoffer bevaret og giver det dets brede vifte af anvendelsesmuligheder.

Tabel 1: Sammenligning af proteinkvalitet

Proteintype Aminosyreværdi (PDCAAS) Aminosyreværdi Protein Effektivitets-ratio (PER) Biologisk værdi Fordøjelighed (%)
Valleprotein – koncentrat 1,00 1,14 3,2 104 99
Æg 1,00 1,21 3,8 100 98
Kasein 1,00 1,19 2,9 77 99
Sojaprotein – koncentrat 0,99 1,04 2,2 74 95
Kød 0,92 0,94 2,9 80 98
Hvedegluten 0,25 0,47 0,34 54 91

Alsidighed

Beviserne for valleproteinets alsidighed er ligeså gode. Et overflødighedshorn af forskningsresultater viser, hvad valleproteinet kan bruges til, når man vil forebygge sygdom, vedligeholde sit gode helbred og komme sig hurtigt efter sygdom, operation eller hård fysisk træning. Og der kommer flere og flere anvendelsesmuligheder til. Det, der gør valleprotein unikt, er, at det kan have en gavnlig effekt gennem hele ens liv: Det er en vigtig brik i sammensætningen af den rigtige kost til spædbørn, og det er et vigtigt kosttilskud for mennesker i den tredje alder. Og derindimellem, har forskningen vist, er valleproteinet en nøglespiller, når det gælder så forskellige områder som en sund fordøjelse, immunforsvar, kræft, hjerte-/karsygdomme og forbedring af ens præstationsevne.

Tabel 2: Amino-Complex valleproteins primære indholdsstoffer: ernæringsmæssig karakteristik og biologisk aktivitet pr. 100 gram

Indholdsstof % af total Ernæringsmæssig karakteristik og biologisk aktivitet
Valleproteinkoncentrat Værdifuldt som proteintilskud ved

 • ensidig kost
 • lav appetit
 • vægtkontrol
 • behov for komplekse aminosyrer
 • ønske om at få mere laktoferrin og immunoglobulin
 • ønske om at få letoptagelige proteiner
Alfa-laktalbumin 7,2
 • Primært valleprotein i modermælk
 • Foretrukket valleproteinform til modermælkserstatninger
 • Indeholder meget tryptofan (stress-reduktion)
 • Forsyner kroppen med alle essentielle og forgrenede aminosyrer
Immunoglobuliner 2,3
 • Har vist sig at kunne fremme immunforsvaret og beskytte mod sygdomme
Fedt 8,5
 • Giver essentielle aminosyrer
Kulhydrat 2,0
Laktoferrin 1-2
 • Udviser bakterielt antitoksisk aktivitet
 • Fremmer vækst af godgørende bakterier, fx Bifidus
 • Regulerer jernoptagelsen og biotilgængeligheden
 • Udviser immunregulerende virkning samt antiviral, kræfthæmmende og blodpropshæmmende aktivitet
Aminosyrer pr. 100 g Threonin 6,2 g, valin 4,9 g, methionin 1,55 g, isoleucin 4,85 g, leucin 9,0 g fenylalanin 2,75 g, lysin 7,8 g, tryptofan 1,2 g, asparagin 9,15 g, serin 4,55 g, glutamin 14,65 g, prolin 4,85 g, glycin 1,6 g, alanin 4,1 g, cystin 2,05 g, tyrosin 2,6 g, histidin 1,55 g, arginin 2,3 g

Kliniske perspektiver

Et hurtigt kig på valleproteinets biologiske aktivitet er muligvis nok til, at man godt vil sætte penge på stoffet i kampen om at vinde trofæet som det mest næringsrige næringsstof. Men for eksperterne er det lige så vigtigt at kigge på den videnskabelige litteratur, som støtter de nuværende og fremtidige anvendelsesområder for valleprotein.

Ernæringseksperterne kender formentlig til valleproteinets brug som ingrediens i spædbørnsprodukter og tarmrelaterede produkter. Den høje biologiske værdi er én ting, men der er andre og måske mindre kendte grunde til at anvende valleproteinet til spædbørn. Valleprotein består af 20-25 % alfa-laktalbumin, det primære valleprotein i modermælk. Det kaldes derfor ofte den “menneskelignende” ingrediens i modermælkserstatninger. Valleproteinet indeholder også serumalbumin og immunoglobuliner (IgG1, IgG2, IgA og IgM), som alle giver spædbarnet passiv immunitet. En anden bestanddel, laktoferrin, er et transportprotein, som er i stand til at binde jern. Laktoferrin bruges i stor udstrækning i spædbørnsmad i asiatiske lande, fordi det synes at kunne fremme jernoptagelsen uden at forårsage den forstoppelsestilstand, som ofte forbindes med uorganiske jerntilskud og kan købes i ren form i kapsler til styrkelse af immunforsvaret.

Undersøgelser har meget samstemmende vist, at proteinprodukter med et højere protein:kasein-forhold bedre kan tåles, fordi de hurtigere forsvinder fra mavesækken. Dette har stor betydning i tilfælde, hvor der hurtigt skal næringsstoffer i maven for at støtte helingsprocessen. Valleproteinprodukter reducerer mavens tømningstid og det efterfølgende mulige tilbageløb fra mavesækken til spiserøret.

Valleproteinbaserede spædbørnsprodukter har også vist deres evne til at hjælpe med reguleringen af fordøjelse (peristaltisk og afføringsmæssigt mønster – diarré eller forstoppelse) i kritiske tilfælde. En undersøgelse har vist, at en kost med et protein:kasein-forhold på 50-50 (til sammenligning kan nævnes, at forhold i komælk typisk er 18:82) gav en tydelig forbedring af det peristaltiske og afføringsmæssige mønster hos børn med svær hjernelammelse.

Hvis vi ser bort fra tolerans og optagelse kigger lidt på anvendelsen i stofskiftet, dukker der en anden anvendelsesmulighed op. Valleprotein er en rig kilde til de svovlholdige aminosyrer cystein og methionin. Svovl-aminosyrer fungerer som forstadier til produktionen af tripeptidet glutathion (GSH), som modererer iltningsskader og forbedrer immunforsvaret. GSHs rolle er altafgørende ved behandling af patienter, der er udsat for fysiologisk belastning – en tilstand, der har sammenhæng med iltningsskaderne. En undersøgelse gik ud på at finde frem til, hvilken effekt forskellige proteinkilder (kasein eller valle) havde på GSH-niveauet hos intensiv-patienter. Rowes resultater tydede på, at valleproteinprodukter (som har et naturligt højt indhold af cystein, en hastighedsnedsættende aminosyre i GSH-syntesen) havde en positiv sammenhæng med GSH-niveauet, mens man ikke kunne iagttage nogen forandring hos patienter, der fik en kaseinbaseret kost.

Valleprotein og kredsløbet

Flere og flere videnskabelige beviser tyder på, at visse bioaktive stoffer i valleprotein kan have en gavnlig virkning på vores kredsløb. Mere konkret har valleprotein vist sig at kunne fungere som ACE-hæmmer og blodpropshæmmer og at kunne reducere kolesteroltallet.

En række undersøgelser foretaget i forskellige dele af verden siden 1980’erne tyder på, at bioaktive valleproteinpeptider, som isoleres fra gæret mælk, virker blodtryksnedsættende. Flere nye dyreforsøg har vist, at hydrolyserede vallepeptider fungerer som hæmmer for ACE, som er ansvarlig for omdannelsen af angiotensin I til angiotensin II, et stof, der i høj grad er karsammentrækkende. Joel J. Pins, MS, leder af Hypertension and Cholesterol Research Clinic ved University of Minnesota Medical School siger: “Hvis en gennemgribende undersøgelse bekræfter det, vi har iagttaget i pilotforsøget, så ja – så tror jeg, at vi vil komme til at se flere valleproteinprodukter med strukturel/funktionel virkning, og der vil komme en generel accept af valleprotein som gavnlig for helbredet. Derefter vil man begynde at tilsætte vallepeptider til mange fødevarer med den hensigt at sænke folks blodtryk. Potentialet er enormt.”

Et 12-uger langt dobbeltblind, randomiseret forsøg har vurderet effekten af valleproteinisolat og isoleret sojaprotein hos raske voksne. Undersøgelsen gik på en række indikatorer, herunder LDL-kolesteroltal og totalt kolesteroltal. Resultaterne tyder på en “betydelig nedgang i LDL-kolesteroltallet inden for hver gruppe, nærmere betegnet 10 % for sojagruppen og 20 % for valleproteingruppen.” Ser man på det totale kolesteroltal, så viser resultaterne et 15 % fald for valleprotein sammenlignet med et 6 % fald for soja.

Valleproteinets rolle i reduktionen af LDL-kolesteroltallet ved man endnu ikke ret meget om, men laktoferrin får noget af æren for den åreforkalkningsforebyggende virkning, som hæmmer kolesterol-estere i makrofagerne. På samme måde er der endnu også mange uklarheder omkring valleproteinets blodpropforebyggende virkning – også her kigger man på laktoferrin og glykomakropeptider som mulige hæmmere af blodpladesammenklumpningen.

Valleprotein – næringsstof til sportens verden

I sportens verden anbefaler man nu udøverne at kigge seriøst på valleprotein. Valleprotein indeholder en stor mængde forgrenede aminosyrer – isoleucin, leucin og valin – og det er nok værd at kaste et nærmere blik på, når det gælder sportspræstationer. Disse aminosyrer iltes direkte af skeletmuskulaturen under lang tids aktivitet. Teorien går nu på, at indtagelse af sådanne aminosyrer kan beskytte/reducere nedbrydningen af muskelmasse til energi og dermed sikre hurtigere restitution efter sportsudøvelsen.

Aminosyrerne kan være med til at udsætte den udmattelse, som på et tidspunkt sætter ind. En teori går på, at dette sker, fordi forholdet mellem tryptofan og aminosyrer tværs over blod/hjerne-barrieren ændres. Tryptofan er et forstadie til serotonin. Når man sænker tilgængeligheden af tryptofan ved at øge mængden af cirkulerende aminosyrer, mener man, at udmattelsen så at sige kan udskydes. Valleprotein er også en glimrende kilde til arginin og lysin. Disse to aminosyrer menes at kunne stimulere væksthormonet, som er anabolsk. Dette har specielt betydning for styrkeatleter, for hvem anabolske medikamenter er forbudt.

Nye områder for valleprotein

Man er nu også begyndt at kigge seriøst på valleprotein inden for følgende områder:

 • Laktoferrins evne til at hæmme Helicobacter pylori-bakterien. Denne bakterie har forbindelse til lidelser med tilbageløb fra mavesækken til spiserøret og til mavekræft.
 • Stressreducerende middel. Undersøgelser har vist, at en kost, der indeholder alfa-laktalbumin-beriget valleprotein kan afhjælpe humørsvingninger og øge serotonin-niveauet i hjernen.
 • Sunde knogler, sunde tænder og tandkød og appetitdæmpende middel.

Når det gælder kosttilskud, befolkningsgrupper med ernæringsmæssige problemer samt rigtig kost til sportsudøvere, har valleprotein bevist sit værd. På andre områder, fx kontrol med forhøjet blodtryk, nedsættelse af kolesteroltallet, kræftforebyggelse og -behandling, tyder alt meget på, at ernæringsterapeuterne gør klogt i at følge godt med i de redegørelser og rapporter, der kommer fra videnskabens hånd for øjeblikket.

Amino-Complex valleprotein fra Natur-Drogeriet A/S – både i konventionel og instant form!

Læs også
Valleprotein – hvad er det?
Amino-Complex Valleprotein – tips til et langt, sundt liv
Amino-Complex Valleprotein til vægtløftere
Proteinbehov for bodybuildere og andre sportsfolk
Amino-Complex Valleprotein: Ofte stillede spørgsmål
Nøglen til sundhed ligger i tarmen
Tryptofan booster kemien i din hjerne
Hukommelsen er afhængig af aminosyren asparagin

Kilder
Protein Quality Evaluation. Report of the Joint FAO/WHO Consultation, 1991.
Reference Manual for U.S. Whey Products, 2nd Edition, U.S. Dairy Export Council, 1999.
National Dairy Council. Health Enhancing Properties of Dairy Ingredients. Dairy Council Digest. 2001;73(2).
Walzem RL. Health enhancing properties of whey proteins and whey fractions. USDEC Monograph: Nutritional and Beverage. 1999;1-8.
German JB, Dillard CJ, Walzem RL. US Whey Products and Dairy Ingredients for Health: A Review. May 2000. U.S. Dairy Export Council. 2001.
Harper WJ. Biological Properties of Whey Components. A Review. Chicago, IL: The American Dairy Products Institute. 2000.
Tolia V, Lin CH, Kuhns LR. Gastric emptying using three different formulas in infants with gastroesophageal reflux. J Pediatric Gastroenterology and Nutr. 1992;15:297-301.
Khoshoo V, Brown S. Gastric emptying of two whey-based formulas of different energy density and its clinical implication in children with volume tolerance. Eur J Clin Nutr. 2002;56:1-3.
Graham-Parker et al. Effect of whey-based diet on incidence of vomiting in G-tube fed children with severe neurodevelopmental delay. 2001.
Glauser M et al. Assessment of the Efficacy of Peptamen Diet in Reducing the Incidence of Diarrhea and Decreasing Stool Fat. 1993.
Bounous G, Gold P. The biological activity of undenatured dietary whey protein: role of glutathione. Clin Invest Med. 1991;14:296-309.
Rowe B, Kudsk K, Borum P, Madsen D. Effects of whey- and casein-based diets on glutathione and cysteine metabolism in ICU patients. J Am Coll Nutr. 1994;254:535-541.
Bounous G, Baruchel S, Falutz J, Gold P. Whey Proteins as a food supplement in HIV-seropositive individuals. Clin Invest Med. 1993;1(3):204-209.
Micke P, Beeh KM, Schlaak JF, Buhl R. Oral supplementation with whey proteins increases plasma glutathione levels of HIV-infected patients. European J Clin Invest. 2001;31(2):171-178.
Baruchel S. Viau G, Olivier R et al. Nutraceutical modulation of glutathione with humanized milk serum protein isolate, IMMUNOCAL: Application in AIDS or cancer. I: Oxidative Stress in Cancer, AIDS and Neurogenerative Diseases. Montagnier L et al, red. 1998;447-461.
Bellamy W, Takase M, Wakabayashi H et al. Antibacterial spectrum of laktoferricin B, a potent bactericidal peptide derived from the N-Terminal region of bovine lactoferrin. J Appl Bacteriol. 1992;73(6):472-479.
Naidu AS, red. Lactoferrin: Natural, Multifunctional, Antimicrobial. Boca Raton, FL: CRC Press 2000.
Harper WJ. Biological Properties of Whey Components. A Review. Chicago, IL: The American Dairy Products Institute. 2000
Hoerr RA, Bostwick EF. Bioactive proteins and probiotic bacteria: modulators of nutritional health. Nutrition. 2000;16(7-8):711-713.
Harper WJ. Biological Properties of Whey Components. A Review. Chicago IL: The American Dairy Products Institute. 2000
Tasi WY, Chang WH, Chen CH et al. Enhancing effect of patented whey protein isolate (Immunocal) on cytotoxicity of an anticancer drug. Nutr and Cancer. 2000;38(29):200-208.
Bounous G. Whey protein concentrate (WPC) and glutathione modulation in cancer treatment. Anticancer Res. 2000;20(6C):4785-4792.
Kennedy RS, Konok GP, Bounous G et al. The use of a whey protein concentrate in the treatment of patients with metastatic carcinoma: A Phase I-II Clinical Study. Anticancer Res. 1995;15(6B):2643-2649.
Hakkak R, Korourian S, Shelnutt SR, Badger TM et al. Diets containing whey proteins or soy protein isolate protect against 7,12-dimethyl-benz(a)anthracen-induced mammary tumors in female rats.