Kosttilskud Vitaminer & Mineraler

Kosttilskud bruges og anbefales af læger og sygeplejersker

Fagfællebedømt og offentliggjort analyse viser, at læger og sygeplejersker bruger og anbefaler kosttilskud

Læger og sygeplejersker bruger i lige så høj grad som andre kosttilskud, og de fleste anbefaler også tilskud til deres patienter, viser et nyt forsøg offentliggjort i Nutrition Journal, et fagfællebedømt online-tidsskrift, der har fokus på menneskets kost og næring. Forsøget, der var baseret på data fra det såkaldte “Life… supplemented” Healthcare Professionals (HCP) Impact Study, viste, at 72 % af de adspurgte læger og 89 % af sygeplejerskerne tog kosttilskud, og at 79 % af lægerne og 82 % af sygeplejerskerne anbefaler kosttilskud til deres patienter.

“Sundhedspersonale, herunder læger og sygeplejersker, er nøjagtigt lige så interesserede i en sund livsstil som befolkningen generelt – og de har samme udbytte af velovervejede tilskud”, skriver artiklens forfattere Annette Dickinson, Ph.D., konsulent og tidligere direktør for Council for Responsible Nutrition, Andrew Shao, Ph.D., videnskabelig og juridisk vicedirektør samme sted og Nicolas Boyon, seniorvicedirektør for Ipsos Public Affairs, som gennemførte HCP-forsøget.

Analysen viste, at det kosttilskudsprodukt, de undersøgte grupper oftest tog, er multivitaminer -med eller uden mineraler. Dernæst kommer B-, C-, D- og E-vitamin samt kalk. Der er en lille forskel mellem læger og sygeplejersker, når det gælder andre tilskud – i nævnte rækkefølge indtager lægerne indtager grøn te, fiskeolie, glucosamin, soja, hørfrø og chondroitin, mens sygeplejersker tager grøn te, fiskeolie, echinacea, glucosamin og hørfrø.

Sundhed og velbefindende er de største motivationsfaktorer for at tage kosttilskud, siger 40 % af de læger og 48 % af de sygeplejersker, der tog kosttilskud. Men flere end 2/3 angav flere faktorer, bl.a. sunde knogler, influenza og forkølelse, et sundt hjerte, et godt immunforsvar, sunde led, energi og smerter i bevægeapparatet. De fleste læger og sygeplejersker angiver lignende årsager til at anbefale kosttilskud til deres patienter – her er den mest udbredte årsag sundhed og velbefindende (41 % af lægerne og 62 % af sygeplejerskerne), efterfulgt af sunde knogler, sunde led, influenza og forkølelse, sundt hjerte, et godt immunforsvar, smerter i bevægeapparatet og energi. 75 % af lægerne og 79 % af sygeplejerskerne angav, at de ville være interesseret i at deltage i efteruddannelse i kosttilskud.

Denne analyse er endnu et bidrag til den voksende mængde publicerede data, der tyder på, at sundhedspersonale er nogle af dem, der tager flest kosttilskud. Fx viser en spørgeskemaundersøgelse blandt kvindelige læger, at 64 % bruger vitamin- eller mineraltilskud i det mindste i perioder, og at 47 % af kvinderne tager et vitamin- eller mineraltilskud mindst fem dage om ugen.

“Det kan virke overraskende, at læger og sygeplejersker lige så ofte som befolkningen generelt tager kosttilskud – i lyset af de negative holdninger, der af og til luftes i medicinske tidsskrifter”, konkluderer forfatterne. “Læger og sygeplejersker er – ligesom befolkningen generelt – udsat for divergerende holdninger og skal selv træffe beslutningen om, hvordan de vil håndtere deres helbred. Og de fleste vælger at tage kosttilskud”.

Læs også
Kosttilskud – vigtigere, end du tror
Kosttilskud indgår i en sund livsstil
Kosttilskud mindsker risikoen for kroniske sygdomme
Tættere på fiskeoliens hemmelighed
Hørfrøs sundhedsfremmende indvirkning på kredsløbet
Slidgigt: Glucosamin og ingefær er bedre end ibuprofen
Chondroitin, glucosamin og MSM
Lev længe – drik grøn te
Echinacea – et optimalt forsvar mod forkølelse og influenza
Hunde har også godt af kosttilskud

Kilder
Dickinson A, Boyon N, Shao A. Physicians and nurses use and recommend dietary supplements: report of a survey. Nutrition Journal 2009, 8:29doi:10.1186/1474-2891-8-29.
Frank E, Bendich A, Denniston M. Use of vitamin-mineral supplements by female physicians in the United States. Am J Clin Nutr 2000:72:969-975.