B9-vitamin (Folsyre) Graviditet og fødsel

Folsyre reducerer risikoen for autisme hos børn

Vordende mødres indtag af folsyre fra 4 uger før til 8 uger efter undfangelsen reducerer risikoen for autistiske lidelser, viser et nyt forsøg. Folsyretilskud gav en 39 % lavere risiko for autistiske lidelser sammenlignet med børn, hvis mødre ikke tog folsyre, viser forskningsresultater offentliggjort i JAMA.

“Vores primære resultat er, at moderens indtagelse af folsyretilskud omkring tidspunktet for undfangelsen reducerer risikoen for autistiske lidelser”, skriver forskningsleder Pal Surén, MD, Norwegian Institute of Public Health i Oslo. “Resultaterne fastslår ikke en årsagssammenhæng mellem brug af folsyre og autistiske lidelser, men er en god grund til at gentage analyserne og undersøge genetiske faktorer og andre biologiske mekanismer, som kan forklare sammenhængen”.

Folsyre reducerer risikoen for autisme hos børnFolsyre

Folsyreindtag før og under tidlig graviditet sikrer, at fostret ikke udvikler neuralrørsdefekter (spina bifida). Kvinder i den fødedygtige alder skal have et lager af folsyre i kroppen inden undfangelsen til at forebygge folsyrefølsomme neuralrørsdefekter, som udgør 20-60 % af alle neuralrørsdefekter, og man har fundet ud af, at det derfor ikke er en passende strategi kun at anbefale folsyretilskud inden undfangelsen – primært fordi mange graviditeter er uplanlagte, og gennemsnitstiden indtil første lægebesøg er ni uger – og på det tidspunkt er evt. neuralrørsdefekter allerede opstået.

I 1998 begyndte man i USA at indføre folsyreberigede fødevarer. Siden da er over 50 lande verden over fulgt med i denne strategi. Det nye forsøg tyder på, at folsyre kan give yderligere fordele ved at reducere risikoen for autisme hos børn.

I en leder skriver Robert Berry, MD, og hans kolleger på Centers for Disease Control and Prevention i Atlanta, at forsøgets resultater er betryggende, fordi man ikke fandt nogen sammenhæng mellem folsyretilskud og en øget risiko for autistiske lidelser. “Dette giver sikkerhed for, at folsyreindtag fortsat er et redskab til forebyggelse af medfødte neuralrørsdefekter. Potentialet for et kosttilskud til reducering af risikoen for autistiske lidelser er opsigtsvækkende og bør bekræftes i andre befolkningsgrupper”.

Forsøget i detaljer

De norske forskere analyserede data fra 85.176 børn født mellem 2002 og 2008, hvis mødre deltog i det såkaldte Norwegian Mother and Child Cohort Study. Forskerne sammenholdt brugen af folsyre fra fire uger før til otte uger efter undfangelsen med forekomsten af autisme, Aspergers syndrom, osv.

I forsøgsperioden fik 270 børn (0,32 %) diagnosticeret autisme, og forskerne fandt frem til en omvendt sammenhæng mellem brugen af folsyre og den efterfølgende risiko. Specifikt påviste man autisme hos 0,10 % af de børn, hvis mødre tog et folsyretilskud, og 0,21 % hos børn, hvis mødre ikke tog tilskud af folsyre, svarende til 39 % reduktion i risikoen for autistiske lidelser hos børn af folsyrebrugere.

“Man fandt ingen sammenhæng med Asperger-syndrom eller andre autistiske lidelser, men forsøget var begrænset. Lignende analyser for fiskeolietilskud viste ingen sammenhæng med autistiske lidelser, selvom brugen af fiskeolie sættes i forbindelse med de samme karakteristika hos moderen som brugen af folsyre”, tilføjer forskerne.

Læs også
Folsyre til vordende mødre
Folsyre er vigtigt for gravide – og mange andre
Autister kan måske hjælpes af kostændringer
Kan autisme skyldes mangel på D-vitamin?
Husk D-vitamin, når du er gravid
B12-vitaminmangel og autisme
Kræft rammer ikke søskende

Kilder
Surén P, Rom C, Bresnahan M et al. Association Between maternal Use of Folic Acid Supplements and Risk of Autism Spectrum Disorders in Children. JAMA, 2013, bd 309, nr. 6, s. 570-577, doi:10.1001/jama.2012.155925.
Berry RJ, Crider KS, Yeargin-Allsopp M. Periconceptional Folic Acid and Risk of Autism Spectrum Disorders. JAMA, 2013, bd 309, nr. 6, s. 611-613.