D-vitamin Graviditet og fødsel

Nyfødte kan have behov for ekstra D-vitamin

På trods af alle fordelene ved amning kan nyfødte, som udelukkende får brystmælk, udvikle mangel på D-vitamin, viser forsøgsdata.

Mødre, der lever i meget nordligt eller sydligt beliggende lande, risikerer at komme til at mangle D-vitamin i blodet og modermælken, fordi de får for lidt ultraviolet lys. Desuden danner mørk hud mindre D-vitamin. Selvom der ofte ikke er symptomer, kan D-vitaminmangel føre til rakitis og dermed mindsket vækst og knoglenedbrydning.

D-vitamin kan være et nyttigt kosttilskud til nyfødteForskerne konkluderer derfor, at “der er behov for tilskud til børn, der udelukkende bliver ammet, fordi de har en øget risiko for D-vitaminmangel og de deraf følgende konsekvenser for knoglesystem og generelt helbred”.

D-vitamin kommer i mange former. Til børn er dråber populære, og vitaminer findes også i tabletter fra Natur-Drogeriet A/S med hhv. 35 og 85 mikrogram.

Læs også
D-vitamintilskud bør starte ved fødslen
D-vitamin til spædbørn nedsætter risikoen for diabetes type I
Husk D-vitamin, når du er gravid
D-vitamins sundhedsfremmende egenskaber
Amning kan reducere risikoen for allergi
Johannesbrødkernemel til gylpebørn
Stress under graviditeten kan øge risikoen for høreskade hos nyfødte
Amning kan forebygge overvægt
Medicin ved fødsel kan give afhængighed senere i livet
Antidepressiv medicin kan skade nyfødte

Kilde
Williams AL, Cox J, Gordon CM. Rickets in an otherwise healthy 11-month-old. Clin Pediatr (Phila). Maj 2008;47(4):409-12.