D-vitamin

D-vitamin mod bivirkninger ved kemoterapi?

Tidsskriftet Current Opinion in Supportive and Palliative Care bragte i juni 2020 resultaterne af en australsk analyse, der tyder på, at D-vitamin måske kan beskytte mod de smertefulde sår i fordøjelseskanalen (en tilstand, der kaldes gastrointestinal mucositis), der kan opstå efter kemoterapi.

Beskrivelse af forsøget

Omfanget af og udviklingen i forskellige mave-/tarmsygdomme, fx irritabel tyktarm og tyktarmskræft, har en forbindelse til mangel på D-vitamin”, siger forskerne fra Clinical and Health Sciences ved University of South Australia. ”Det ser ud til, at D-vitamin kan medvirke til at undertrykke inflammation og fremme funktionen i de T-celler, der booster immuniteten”.

D-vitamin kan måske afhjælpe en af bivirkningerne ved kemoterapi, nemlig sår i fordøjelseskanalen.Forskerne undersøger mulighederne for at fremme D-vitaminaktiviteten i tarmen som en metode til behandling af gastrointestinal mucositis. ”Vi ved, at D-vitamin helt klart gør mere end at medvirke til optagelse af kalk, men vi er nødt til at vide mere og optimere virkningen i tarmen, før vi kan være 100 % sikre på, at det er en behandlingsmæssig mulighed ved gastrointestinal mucositis”, fastslår de. ”Vi er ved at undersøge virkningen af øget D-vitaminaktivitet i tarmen, når det gælder både reduktion af skaderne og minimering af de ændringer, der sker i tarmfloraens sammensætning efter behandling med kemoterapeutiske midler”.

Probiotika hjælper også

Der findes allerede beviser for, at probiotika kan mindske mavesmerter og diarré – gener, som kan opstå i forbindelse med kemoterapi. Men probiotika bedrer ikke de fysiske skader, der sker ved gastrointestinal mucositis. Forskerne forklarer: ”D-vitamin er det mest lovende stof, og det kan vise sig at være nøglen til at lindre smerter og ubehag hos kræftpatienter”.

”Større indsigt i de mekanistiske virkninger af både probiotika og D-vitamin kan afsløre, hvordan vi kan forbedre brugen af stofferne som behandlingsmetoder mod gastrointestinal mucositis”, konkluderer forfatterne.

Læs også
E-vitamin beskytter mod bivirkninger ved kemoterapi
Ingefær mod kvalme og opkastning efter kemoterapi
Hukommelsen svigter efter kemoterapi
D-vitamins sundhedsfremmende egenskaber
Carnitin mindsker træthed efter kemoterapi
Solskin forebygger prostatakræft
Genvej til bedre hukommelse
Virus fundet i tyktarmskræft
Julius Hackethal: Havde han ret i sin kritik af kræftbehandlingen?

Kilde
https://www.lifeextension.com/whatshot/2020/6/june-whats-hot-articles