D-vitamin

Mental svækkelse kan skyldes mangel på D-vitamin

Et forsøg offentliggjort i Archives of Internal Medicine har vist, at ældre, der lider af D-vitaminmangel, har større risiko for mental svækkelse end de ældre, der får nok D-vitamin.

Forskerne analyserede data fra flere end 850 mænd og kvinder, der deltog i det såkaldte InCHIAN-TI-forsøg fra 1998-2006. Forskerne fandt frem til, at de forsøgsdeltagere, som i alvorlig grad manglede D-vitamin ved forsøgets start, havde 60 % større risiko for alvorlig mental svækkelse og 31 % større sandsynlighed for at opleve en reduktion i den mentale fleksibilitet sammenlignet med dem, der havde et tilstrækkeligt blodindhold af vitaminet.

“Dette er det første forsøg, der har fundet en klar sammenhæng mellem et lavt D-vitaminniveau og kognitiv svækkelse “, fortæller forskningsleder dr. David J. Llewellyn fra University of Exeter. “Tidligere forskningsresultater har været tværgående, men vi har nu været i stand til at påvise en forbindelse mellem et lavt indhold af D-vitamin og udviklingen af kognitive problemer”. Forskerne bemærker, at “tilskud er billige og sikre og har allerede vist sig at kunne reducere risikoen for fald, brud og dødsfald”.

D3-vitamin fra Natur-Drogeriet i to styrker: 35 og 85 mikrogram.

Mental svækkelse kan skyldes mangel på D-vitamin

Læs også
Mental svækkelse kan skyldes mangel på D-vitaminD-vitamin giver ældre livskvalitet
D-vitaminmangel kan give Alzheimers og demens
Demens – hvad er det?
Alzheimers: Sådan kan du forebygge
Flavonoider kan bremse mental svækkelse
D-vitamin mindsker kognitive gener efter operation
Spis D-vitamin og hold dit blodtryk nede
Selen kan bremse aldersrelateret tab af mentale funktioner

Kilde
Arch Intern Med. 2010;170(13):1135-41.