D-vitamin Folkesundhed

Forhøjet blodsukker, insulinresistens og D-vitamin

Tidsskriftet Diabetes har offentliggjort resultaterne af et forsøg med midaldrende mænd og kvinder, hvor man har påvist, at et lavt serumindhold af D-vitamin hænger sammen med en øget risiko for udvikling af insulinresistens og forhøjet blodsukker over en periode på 10 år.

Forsøget omfattede 524 ikke-diabetikere i det såkaldte Ely-forsøg. Ved forsøgets start målte man serumindholdet af D-vitamin og andre faktorer, og man kortlagde deltagernes kostvaner. Vægt, højde, taljemål, blodtryk, glukose- og lipidindhold i plasma og fastende insulinniveau blev målt ved første besøg og ved efterfølgende besøg i løbet af en opfølgningsperiode på 10 år.

Ved slutningen af opfølgningsperioden viste det sig, at højere D-vitaminindhold i serum ved forsøgets start gav en lavere tilpasset 10-års risiko for forhøjet blodsukker, insulinresistens og stofskiftesyndrom. Forfatterne bemærker, at forsøgsresultaterne er endnu et bevis på tidligere iagttagelser vedrørende D-vitamins indvirkning på risikoen for stofskiftesyndrom.

Mangel på D-vitamin øger risikoen for forhøjet blodsukker og insulinresistensLæs også
D-vitamin mod metabolisk syndrom
Diabetes og D-vitaminmangel
D-vitaminmangel øger muligvis risikoen for diabetes type l
K-vitamin kan bremse insulinresistens hos ældre mænd
Forhøjet blodsukker øger risikoen for kognitiv svækkelse og vaskulær demens
Magnesium og krom modvirker insulinresistens og diabetes
Sammenhæng mellem insulinresistens og adfærdssygdomme

Kilde
Forouhi NG, Luan J, Cooper A, Boucher BJ, Wareham NJ. Baseline serum 25-hydroxy vitamin D is predictive of future glycemic status and insulin resistance: the Medical Research Council Ely Prospective Study 1990-2000. Diabetes, 2008;57(10):2619-25.