D-vitamin Folkesundhed

D-vitaminmangel øger risikoen for forhøjet blodsukker og insulinresistens

Tidsskriftet Diabetes har offentliggjort resultaterne af et forsøg med midaldrende mænd og kvinder, hvor man har påvist, at et lavt serumindhold af D-vitamin hænger sammen med en øget risiko for udvikling af insulinresistens og forhøjet blodsukker over en periode på 10 år.

Forsøget omfattede 524 ikke-diabetikere i det såkaldte Ely-forsøg. Ved forsøgets start målte man serumindholdet af D-vitamin og andre faktorer, og man kortlagde deltagernes kostvaner. Vægt, højde, taljemål, blodtryk, glukose- og lipidindhold i plasma og fastende insulinniveau blev målt ved første besøg og ved efterfølgende besøg i løbet af en opfølgningsperiode på 10 år.

Ved slutningen af opfølgningsperioden viste det sig, at højere D-vitaminindhold i serum ved forsøgets start gav en lavere tilpasset 10-års risiko for forhøjet blodsukker, insulinresistens og stofskiftesyndrom. Forfatterne bemærker, at forsøgsresultaterne er endnu et bevis på tidligere iagttagelser vedrørende D-vitamins indvirkning på risikoen for stofskiftesyndrom.

Kilde
Forouhi NG, Luan J, Cooper A, Boucher BJ, Wareham NJ. Baseline serum 25-hydroxy vitamin D is predictive of future glycemic status and insulin resistance: the Medical Research Council Ely Prospective Study 1990-2000. Diabetes, 2008;57(10):2619-25.