Diabetes Hjerte Hjerte-/kredsløbssygdomme

Kvinder med diabetes har forøget risiko for hjertesygdom

Hos kvinder, der har overstået overgangsalderen, er diabetes den enkelte risikofaktor, som mest øger risikoen for at blive ramt af hjertesygdom i form af hjertesvigt – især når diabetes kombineres med fedme eller nedsat nyrefunktion. Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Circulation.

Undersøgelsen er en del af det såkaldte HERS-studie, som analyserer effekten af østrogenbehandling af kvinder efter overgangsalderen. Hjertesvigt er almindeligt forekommende blandt kvinder med sygdom i hjertets kranspulsårer, men hvilke risikofaktorer, der er de vigtigste, er ikke særligt nøje undersøgt.

I HERS-studiet blev ca. 2.400 kvinder uden hjertesvigt fulgt over ca. seks år. 237 af disse fik hjertesvigt i perioden. Kvinder med diabetes havde mere end tre gange højere risiko for hjertesvigt sammenlignet med kvinder uden diabetes. Hjertekammerflimren, mere end én blodprop, dårlig nyrefunktion, højt blodtryk, rygning og et BMI over 35 var andre stærke risikofaktorer.

Der findes naturmidler, der kan medvirke til at reducere risikoen for at få hjertesvigt – et af disse midler er gurkemeje, som bl.a. fås i praktiske kapsler.

Kvinder med diabetes har forøget risiko for hjertesygdom - gurkemeje kan medvirke til at reducere risikoen for hjertesvigtLæs også
Kvinder glemmer at tænke på hjertet
Kvinder bør spise grønsager for at holde hjertet sundt
Nødder forebygger diabetes og er gode for hjertet
Gurkemeje forebygger hjertesvigt forårsaget af diabetes
Øjets nethinde kan vise risiko for hjertesvigt

Kilde
Circulation, 2004, 110.