Diabetes

Antioxidanter kan måske beskytte mod skadelige virkninger af for lavt blodsukker

Diabetikere, der behandles med insulin, oplever ofte episoder med for lavt blodsukker. Gentagne episoder kan svække de kognitive funktioner – og denne tilstand kan blive værre med tiden. Forskningsresultater tyder på, at antioxidanter har en beskyttende virkning mod hjerneskader forårsaget af lavt blodsukker.

”Et lavt blodsukker er en næsten uundgåelig konsekvens af insulinbehandling”, observerer dr. Alison McNeilly fra University of Dundee. ”Vores arbejde viser, at man ved at forbedre kroppens eget antioxidante forsvarssystem kan modvirke de bivirkninger, der opstår i forbindelse med diabetes, fx dårlig kognitiv funktion”.

Dr. McNeilly og hendes team har i tidligere forsøg påvist, at lavt blodsukker resulterer i øget iltningsbelastning i hjernen på grund af frie radikaler. I det heromtalte forsøg blev insulin anvendt til at fremkalde et lavt blodsukkerniveau tre gange pr. uge i fire uger i en musemodel af type I-diabetes. Én gruppe mus fik sulforafan (en antioxidant, der findes i broccoli og andre grønsager) 24 timer før hver blodsukker-episode.

Behandling med sulforafan resulterede i signifikant lavere niveauer af hæmoglobin A1c, en markør for langsigtet glukosekontrol. Hos de dyr, der fik stoffet, kunne man konstatere en forøgelse i antallet af antioxidante markører, færre skader som følge af frie radikaler og en bedre hukommelse sammenlignet med de mus, der ikke blev behandlet med sulforafan. ”Den koncentration af sulforafan, vi anvendte i dette forsøg, ville man ikke kunne opnå med en normal kost bestående af mange grønsager”, bemærker dr. McNeilly. ”Men der findes adskillige meget potente stoffer i kliniske forsøg, som måske kan forebygge kognitiv svækkelse som følge af frie radikaler – og dermed være til stor hjælp for diabetikere”.

”Aktivering af antioxidante stier er en ny indfaldsvinkel til behandling af kognitiv svækkelse i forbindelse med reaktiv hypoglykæmi hos type I-diabetikere”, konkluderer forfatterne.

Læs også
Lavt blodsukker – en overset civilisationssygdom
Æbleeddike kan være med til at holde styr på blodsukkeret
Få styr på blodsukkeret!
Blodsukkerværdien har stor betydning for dit helbred
Antioxidanter: Får du de rigtige?
Når det er farligt at spise et mellemmåltid
Diabetes: Bedre insulinresistens med en antioxidantholdig kost
Kost med mange antioxidanter forbedrer insulinfølsomheden
Broccoli – den store beskytter
Diabetes? Tjek lige din E-vitaminstatus…

Kilde
www.lifeextension.com/whatshot/2018/11/