Naturmidler

MSM og allergier

Da man første gang anvendte MSM til patienter, primært mod muskelsmerter og lignende problemer, blev en hestedyrlæge fra Portland, John Metcalf, interesseret i stoffet. Han kendte til DMSO og havde ofte anvendt det i sin praksis. Han ville nu undersøge, om MSM havde en indvirkning på skrantende heste med kroniske smerter. Men først besluttede han sig for at vurdere virkningen af MSM på sin egen allergi. Han beskrev sin erfaring i Equine Veterinary Data, et nyhedsbrev, der uddeles til hestelæger:

“Til min store overraskelse fandt jeg ud af, at min allergi gik væk, og jeg kunne trække vejret mere frit. Jeg var blevet allergitestet nogle måneder før og havde fået konstateret, at jeg havde en alvorlig allergisk reaktion over for stort set alt, der havde med heste at gøre, inkl. hesten selv. Eftersom min praksis kun beskæftiger sig med heste, var det et stort problem. Efter at jeg begyndte at tilføje MSM til kosten, følte jeg mig bedre tilpas, end jeg har gjort i årevis. Jeg var ikke overbevist om, at bedringen skyldtes MSM, så jeg holdt op med at tage det og gik tilbage til den antihistaminbehandling, jeg havde fået tidligere. Mit helbred blev dårligere. Jeg tilføjede igen 2 g MSM til kosten hver dag i to doser, og jeg fik det hurtigt bedre igen”.

Lignende feedback fra patienter gjorde det snart klart, at MSM var ekstremt god mod allergi. Patienter sagde det samme igen og igen: Deres kroniske allergi var stærkt reduceret. Det var ofte personer med livslange problemer, og for hvem medicin kun havde haft en begrænset virkning.

MSM lindrer allergisymptomer hos de fleste

For allergikere er MSM en meget god nyhed. Efter mange år, hvor MSM har været brugt til at behandle smertepatienter, er det nu tydeligt, at den væsentligste virkning, stoffet har, er hurtig lindring af symptomerne på almindelige allergier. I hundredvis af tilfælde har dette kosttilskud vist sig at være yderst effektivt. Svær pollenallergi kan være invaliderende. Man nyser uophørligt. Øjnene brænder fra morgen til aften. Antihistamin hjælper måske, måske ikke. Virkningen af MSM på pollenallergi er så fantastisk i så mange tilfælde, at det måske kan vise sig at være det bedste middel, siden antihistaminerne blev udviklet for et halvt århundrede siden.

Folk siger ofte, at de har bedre resultater med MSM end med antihistaminer. De fungerer for personer i alle aldre, fra små børn til 100-årige. I rigtigt mange tilfælde kommer signifikante forbedringer hurtigt, ofte i løbet af en dag eller to, selv hos personer, som har lidt af allergi i årevis. Selv inden man har fundet frem til den dosis, der er mest effektiv for den enkelte, vil man efter al sandsynlighed allerede have mærket en bedring. Ikke kun i forhold til den karakteristiske stoppede næse, nyseriet, de rindende øjne, hosten og bihulesymptomerne, men også andre problemer, som ved første øjekast ikke har nogen forbindelse til allergien, bliver bedret. MSM sætter ofte folk i stand til at skære betydeligt ned på allergimedicinen og i mange tilfælde helt holde op med at tage den. Men hvis du tager allergimedicin under henvisning fra lægen, skal du ikke ændre på dosis, før du har talt med lægen.

Ved allergi har symptomerne forbindelse til inflammation og svækket immunsystem. MSM er velgørende for begge områder. MSMs virkemåde er ikke som antihistaminer, som hæmmer histaminproduktionen. Derimod skal dets effektivitet snarere tilskrives en blokering af modtageligheden for histamin i følsomme væv, fx slimhinderne i næsepassagen. Dette svarer
nogenlunde til det at lukke døren til cellen og dermed forhindre histamin i at komme ind. Denne form for “blokade” forhindrer histamin i at skabe inflammation, hævelse og væskeophobning. Vi kender ikke den præcise mekanisme. Men vi ved, at observationer og rapporter om lindring er sande.

MSM kan også spille en rolle ved at give den nødvendige svovl til produktion af de antistoffer, kroppen skal bruge til at nedkæmpe bakterier og allergener og producere enzymer, der modvirker inflammation og fremmer reparation af beskadigede celler.

Dosering og indtagelse

For nogle mennesker kan 1-2 g to gange dagligt være nok til at holde symptomerne på pollenallergi i skak. Andre har måske brug for 3-4 gram to gange dagligt. Start altid med en lav mængde MSM og øg den daglige dosis langsomt, så du undgår problemer med mave-/tarmsystemet. Hvis du oplever ubehag, fx øget eller løs afføring, så reducér dosis.

For den almindelige version af pollenallergi har du måske ikke brug for en særligt høj dosis. I hårdnakkede tilfælde kan du være nødt til at fordoble dosis – og endog fordoble igen. Men gør det langsomt. Når du når det effektive niveau, vil du hurtigt kunne mærke, at de allergiske symptomer letter. For det bedste resultat skal du tage MSM i opdelte doser i dagens løb, helst morgen og tidligt på aftenen. Aftendosis er vigtig, fordi pollen har en tendens til at ophobe sig i næsepassagen om natten, og derfor vil du opleve nys, hoste og brændende øjne, når du vågner. Den MSM, du tager om aftenen, vil ofte forhindre, at denne ophobning sker. Men tag det ikke for sent på aftenen. Det kan virke energigivende og derfor holde dig vågen.

Læs også
MSM – en fantastisk opdagelse
MSM, allergi og astma
MSM: En hjælpende hånd fra naturen til dyr og mennesker
Astma og MSM
MSM mod gigt og ledsmerter
Vagtelæg er en gave til alle med allergi
Nigellafrøolie giver naturlig hjælp til allergikere