Forkølelse, influenza og andre Infektioner Naturmidler

Ginseng kan måske forebygge influenza

Ginseng – roden af planten Panax ginseng – er et af de mest anvendte naturmidler. Det sælges ofte som håndkøbspræparat mod træthed. Selvom ginseng er blevet anvendt af mennesker i årtusinder, har nyere forskning koncentreret sig om at undersøge de behandlingsmæssige og farmakologiske anvendelsesområder, inkl. allergi- og betændelseshæmmende egenskaber. Det er også en kendt sag, at ginseng påvirker immunforsvaret og hindrer virus i at formere sig – og deraf kan man udlede, at også influenza måske kan bremses af ginseng.

Influenzabeskyttelse

Ginseng kan måske forhindre influenza i at bryde udResultaterne af et nyligt afsluttet forsøg tyder på, at raske menneskers indtagelse af koreansk rød ginsengekstrakt kan forebygge infektion med forskellige influenzastammer. Og forsøg med mus tyder på, at langsigtet indtagelse af ginseng kan sikre immunforsvaret bedre modstand mod fremtidige patogener, der trænger ind i kroppen.

Den virkning, ginseng har på virale influenzainfektioner (uafhængigt af stamme), adskiller roden fra den stamme-specifikke beskyttelse, der ligger i de årlige influenzavaccinationer, som ofte gives til dem, der har den største risiko, bl.a. ældre og gravide, og som udelukkende rammer den/de stamme(r), som er mest i omløb det pågældende år, og antivirale midler som Tamiflu – som de senere år har været under beskydning for dens virkning mod alvorlig influenza.

Roden til alt godt

Koreansk rød ginseng-ekstrakt produceres ved at dampe og tørre de friske rødder af seks år gamle Panax ginseng-planter. Disse koges derefter i vand, og supernatanterne – de væsker, der ligger over udfældningen – koncentreres. Det er denne tilberedning, der kan betegnes som rød ginseng-ekstrakt. På grund af de fremherskende biologiske virkninger har man anvendt ekstrakter fra denne specifikke plante til dyreforsøg. Trods velkendte sundhedsfremmende virkninger på mennesker og trods virkningen mod virusinfektion er plantens virkemekanisme stort set ukendt.

Krydsbeskyttelse

Men de fleste af de voksne, som indtager ginseng, har allerede en vis immunitet over for influenza – enten via tidligere kontakt med virus eller via vaccination. Så i dette forsøg gav man i stedet ginseng til vaccinerede mus gennem orale doser og fandt frem til, at det i signifikant grad øgede musenes evne til at bekæmpe forskellige stammer af influenzavirus gennem krydsbeskyttelse.

Inficering af mus med en blanding af influenzavirus og ginsengekstrakt resulterede i bedre fjernelse af virus fra lungerne og et lavere niveau af inflammatoriske cytokiner – de små proteiner, som er væsentlige i cellernes arbejde med at sende signaler. Men det førte også til et højere niveau af antivirale cytokiner. Fra disse laboratorietests ved vi, at koreansk rød ginsengekstrakt måske kan hæmme influenzavirussets vækst. Ekstraktet synes at have adskillige mekanismer til bekæmpelse af smitsomme sygdomme – mekanismer, som har vist sig at være til nytte på raske mus, som tidligere har været udsat for smitte, og inden smitten.

Resultaterne af forsøg

Et forsøg offentliggjort i Nutrients har vist, at ginseng forbedrede overlevelsen i menneskelige lungeepitelceller (de vævsceller, der beklæder hullerne i lungen), når man er smittet med influenzavirus. Desuden reducerede ginsengbehandling ekspressionen af pro-inflammatoriske gener, formentlig delvis ved at påvirke kemisk reaktive molekyler, der indeholder oxygen, og som dannes af influenzavirusset.

Lang tids brug af ginseng (ca. 60 dage) viste adskillige virkninger på immunforsvaret hos mus – fx stimulering af produktionen af anti-viralt protein efter en influenzasygdom. Ginseng hæmmede desuden infiltrationen af inflammatoriske celler i lungerne på mus. Så ginseng kan potentielt have en gavnlig indvirkning på forebyggelsen af virusinfektion ved at påvirke immunsystemet på forskellig vis.

Hvad kan JEG gøre?

Mange mennesker har brugt ginseng i små doser i årevis uden at opleve større bivirkninger. Men resultaterne tyder på, at ginseng kun er en lovende metode til at forebygge influenza hos raske personer, der tager normale doser. På basis af dyreforsøg har det også vist sig, at der er ingen eller kun en minimal sundhedsfremmende virkning, hvis der først sættes ind, når symptomerne har vist sig.

Ginseng fås både som velsmagende eliksir eller som kapsler – begge produkter fra Natur-Drogeriet A/S. Kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Ginseng kan måske forhindre influenza i at bryde udLæs også
Ginseng til dit immunforsvar – og meget mere
Ginseng – en himmelsk rod
Ginseng kan være med til at sænke blodtrykket
Ginseng – bank energien op!
Ginseng – hvad er forskellen på rød og hvid?
Adaptogener – stoffer, der gør, hvad du har brug for
Ginseng-undersøgelsen 1987
Ginseng-undersøgelsen 1991
A. O. Hansen: Ginseng – sensationen blandt planterne

Kilde
https://theconversation.com/ginseng-could-be-an-effective-way-to-prevent-the-flu-25562