Naturmidler

Djævleklorod – en plante med bemærkelsesværdige egenskaber

Djævleklorod er i sandhed en forunderlig plante. Her kan du læse lidt om, hvor den kommer fra, hvilke resultater man har opnået med den – og hvordan DU kan få glæde af den.

Tag med dr. Vogel til Namibia

Nedenstående er fra dr. A. Vogels månedlige tidsskrift Gesundheitsnachrichten (juli 1973). Han beskriver sin rejse til plantens hjemsted, Kalahari-ørkenen i Namibia, hvor han var til stede ved opgravning af planten.

“Djævleklorod vokser naturligt i Kalahari-ørkenen og på Namibias stepper. I marts eller april, hvor der er kraftige regnskyl, reagerer planten ved at udvikle saftige blade og smukke, trompetformede blomster, der minder om snerle og lyser i en rødviolet farve. Planten vokser i den røde, sandede jord og sender sine rødder dybt ned. Den er blevet sammenlignet med agurkeplanten, fordi dens klatretråde med saftige grønne blade danner en roset omkring roden. Klatretrådene sidder naturligt i et stjerneformet mønster og flyttes mod midten, når man begynder at grave roden op. De øverste rodknolde findes ca. 30 cm under jorden, og de hænger på roden som knoldene på en kartoffelplante. De største rødder findes i en dybde på 80-90 cm og helt op til 60-70 cm fra den centrale rod. Roden er blød og gulhvid og kan let deles med en spade. Den smager bittert som bladene på en artiskok. I regntiden oplagrer planten vand i sine rodknolde i forskellige dybder og har dermed et naturligt vandreservoir, når det er kvælende varmt. Der kan være 9-12 måneder mellem regnskyl, og i den periode holder planten sig i live med det vand, der er oplagret i rodknoldene, og ved at absorbere alle små ophobninger af kondensvand fra dug om aftenen eller om morgenen.”

En underlig form

Frøene er gemt i en klo på størrelse med en hånd, og det er det, der har givet planten det ene af dens navne “djævleklorod”: Den har adskillige fingerlignende gevækster, der er udstyret med torne; otte torne danner en roset, mens andre otte er bøjet opad. Når denne underlige form er tørret, er den ekstremt sej og hård, og man kan kun med stort besvær fjerne sådan en klo fra det, den får fat i (fx sko). For at frigive frøene er det nødvendigt at tvinge kløerne tilbage med en pincet. Disse djævlekløer er et problem for landmanden på grund af de skader, hans dyr får, når de træder på planten, fordi dyrene er helt ude af stand til selv at komme fri af disse kløer. I de fleste tilfælde får de sår, som kan være blødende.

Fuldstændigt harmløs

Djævleklorod er velkendt af de indfødte i Namibia, som har anvendt den i århundreder, men først efter 1. verdenskrig begyndte en landbrugspioner, Mr. Mehnert, at undersøge namibiernes behandlingsmetoder og opdagede, hvor effektiv denne rod er mod rigtigt mange af de sygdomme, som også rammer mennesker i Vesten. Han studerede disse metoder i 40 år og udviklede en metode til tørring af roden, når den er gravet op af den røde, sandede jord. Han sendte prøver på roden til nogle læger ved en universitetsklinik i Tyskland, som senere fortalte ham, at de havde brugt midlet med stor succes. De beskrev desuden midlet som fuldstændigt uskadeligt (dvs. at det ikke har nogen form for bivirkninger).

Pionererne inden for forskning i djævleklorod

Efter at planten blev introduceret på klinikker og laboratorier i Tyskland og testet ved kliniske forsøg, er djævleklorod gradvis blevet kendt over hele Europa, og mange læger har brugt og anbefalet det mod en meget bred vifte af sygdomme, som denne rod er fantastisk til at helbrede.

Adskillige medicinske beretninger bekræfter, at midlet kan anvendes til en lang række forskellige sygdomme på grund af dens stærkt helbredende virkning, som er fuldt på højde med virkningen af de bedste lægemidler af pyrazolon-typen, skrev professor, dr. med., Bernhard Zorn, Friedrich Schiller Universität i Jena, Tyskland, april 1958 i Zeitschrift für Rheumaforschung.

Dr. P. C. Seeger, MD, (Harpagophytum, an effective Plant Remedyi Erfahrungsheilkunde, bind 8, 1973) skriver, at djævleklorod er yderst stimulerende. Ifølge den gamle indianske medicin er djævleklorod særligt effektiv til at stimulere lymfesystemet. Han har ved test observeret, at “det er særligt bemærkelsesværdigt, at når behandlingen er afsluttet, standser helingsprocessen ikke, og der sker ikke tilbagefald eller betændelse – helbredelsen fortsætter”.

P. Tunmann og R. Lux gennemførte i 1962 en analyse af kemien i djævleklorods bestanddele. Dr. Seeger refererer i detaljer til dette forsøg i ovennævnte artikel, og konklusionen var: “Her har vi endnu et eksempel på, hvordan de gamle empiriske observationer inden for folkemedicinen bliver bekræftet of biokemisk viden”.

Personer, der lider af alvorlig sygdom, og som ikke tidligere har kunnet få hjælp, har bekræftet, at brugen af djævleklorod har kureret dem. Men det er ikke den eneste vurdering af roden – professor Zorn skriver også i Zeitschrift für Rheumaforschung (april 1958), at det har en velgørende, mellemlang påvirkning, som øger vandladningen via dehydrering af ødemer og inflammation. Dette fører til, at man slipper for bindevævssygdomme og de smerter og begrænsninger i bevægelsesmønstret, denne tilstand forårsager.

En anden faktor, som er værd at nævne, er, at den diuretiske virkning af djæ også virker lindrende på hjertet og kan dermed forbedre dets funktion. Det har en vitaliserende virkning på muskler og led både ved almindelig gigt og ved urinsyregigt. Desuden har det en positiv indvirkning på kronisk inflammation i urinvejene, slimhinderne, fordøjelseskanalen, særligt mavesækken, samt på lever og galde. Djævleklorod indeholder ikke toksiske stoffer.

Dr. Steinmetz, Amsterdam, har også offentliggjort sine resultater vedr. behandlingsmæssig brug af roden.

I sin artikel The Great Significance of Harpagophytum Root Zeitschrift für Naturheilkunde(1970) skriver dr. Siegmund Schmidt, Bad Rothenfelde: “En renæssance for lægeplanterne! Djævleklorod giver os et supplement til vores medicinarsenal mod den moderne tids forgiftning. Det er vidunderligt, som den stimulerer kroppens afgiftende og beskyttende mekanismer i kroppen”. Han bekræfter nogle af de
forskningsresultater, andre læger er kommet frem til: “Det er bemærkelsesværdigt, at efter at behandlingen er ophørt, standser helbredelsesprocessen ikke, og der sker ingen reaktivering af betændelsesprocessen – den helbredelse, der allerede er begyndt, fortsætter. Jeg har ordineret djævleklorod i det sidste års tid til mine gigtpatienter. Det har været et værdifuldt supplement til den gængse gigtbehandling hos flere end 100 patienter, og jeg har endog helt kunnet undgå medicin.”

Sådan bruger man djævleklorod i Namibia

De indfødte i Namibia gnubber den friske rod på sår, fordi de mener, at det fremmer helingsprocessen. Andre pulveriserer den tørrede rod, som derefter påføres det rensede sår. Denne metode hævdes også at fremme helingsprocessen, skrev dr. Vogel i sit  tidsskrift Gesundheitsnachrichten i 1973, i en artikel om, hvordan han tog ud for at lede efter roden og hjalp med at grave efter den under et besøg i det sydvestlige Afrika. Han tilføjer desuden i sin artikel Teufelskralle, Harpago, at man har fundet ud af, at helbredelsesprocessen fremmes yderligere, hvis man under behandlingen tager større mængder C-vitamin. Dr. Vogel anbefaler to grapefrugter dagligt, hvis man indtager djævleklorod.

Man ved, at mennesker med meget irritable hudlidelser også med stor succes har anvendt djævleklorod, selvom det ikke findes i form af salve eller creme. Til dette formål har de pulveriseret 2-3 djævleklorod, tilsat en smule varmt vand og blandet det til en glat masse, som derefter påsmøres det betændte hudområde. Rapporter tyder på, at denne
påføringsmetode lindrer irritationen inden for 24 timer og starter en helingsproces.

Fremragende resultater

I en speciel evaluering af djævleklorod foretaget af dr. Ethnol, Cyrillvon Korvin-Krasinki, OSB, som i mange år har studeret tibetansk og østasiatisk medicin, hvor de medicinske egenskaber ved planterne spiller en stor rolle, siger, at der på ingen måde mangler vanddrivende midler i farmakologien, og at det derfor skal understreges, at virkningen af djævleklorod er langt større og dermed vidtrækkende. Dr. von
Korvin-Krasinski bekræfter, at dette middel på ingen måde er giftigt – og det er understreget af kliniske observationer foretaget ved universiteterne i Würzburg og München. Han har selv indtaget midlet i længere tid og brugt det på en del af sine bekendte, og han har opnået fantastiske resultater. Under disse tests har han fundet frem til, at “det, der er så usædvanligt ved djævleklorod, er dens ekstraordinære alsidighed som middel til behandling. Det ville være vildledende kun at tilskrive det de vanddrivende egenskaber og dermed begrænse det til denne virkning, fordi det i så fald kun ville være til fordel for blæren, nyrerne og gavnlig ved leddegigt og slidgigt”.

Lindrende virkning

I den gamle kinesiske Yin-Yang-teori påvirker et vanddrivende middel således organismens Yin-område, som jorden, vandet, kulden er underlagt. Eftersom Yin kun er en del af en helhed, er det altid nødvendigt at supplere et middel med en sådan virkning med et andet,
som repræsenterer Yang-princippet for at opnå en styrkende virkning, hvis organismen ikke skal svækkes eller endog beskadiges af disse vanddrivende egenskaber. Yin-princippet svarer til Kapha i den gamle indiske medicin (lymfe, vand).

Det er derfor, man som regel tilføjer hjertestyrkende midler til behandling med vanddrivende midler, da ensidig aktivering af de vanddrivende organer ville belaste kredsløbet (som er underlagt Yang) for meget.

Men det, der ifølge dr. von Korvin-Krasinski er så bemærkelsesværdigt ved djævleklorod, er, at planten også styrker de organer, der er underlagt det maskuline Yang-princip – i den indiske metodologi, Pitta (galde). Det manifesterer sig i den meget bitre smag, som er galde-udløsende. “Vi kan konkludere”, siger dr. von Korvin-Krasinski, “fra denne underordning af  enustorn til de vanddrivende egenskaber til Yang, at djævleklorod ville hjælpe på fantastisk vis i tilfælde af galde- og leverlidelser, cholecystitis, gastritis og tilfælde af bugspytkirtel-insufficiens.”

Men djævleklorod er inkompatibel med insulinmedicin af enhver art, og man bør standse indtagelsen af denne type midler adskillige dage før behandling med djævleklorod for at undgå en chokvirkning). Bemærk, at diabetikere IKKE bør standse indtagelsen af insulin uden samråd med
lægen.

Resultatet of disse observationer tillader en at konkludere, at djævleklorod kan tages i endog lange perioder uden at have skadelige konsekvenser, og den grundige udrensning af blære og nyrer har på ingen måde en skadelig indvirkning på hjerte eller blodstrøm. Tværtimod – siger den gamle asiatiske lægekunst – er størstedelen af tarmsystemet (tyndtarmen) underlagt Yang og galde, lever og hjerte. Der findes ingen midler i farmakologien, der indeholder stoffer, som repræsenterer begge principper – de er normalt modsætninger og har derfor komplementerende virkning. Djævleklorod kan derfor anses for at være en undtagelse i behandlingsmæssigt øjemed.

Forbedret velbefindende

“Som resultat af den udrensende virkning på organismen og samtidige stimulering af hele fordøjelsessystemet virker djævleklorod også generelt styrkende på hele kirtelsystemet”, skriver dr. von Korvin-Krasinski, og “alle, der kender den afgørende rolle for dannelse af bylder og svulster og for helbredelse af angina pectoris og åreforkalkning, som forårsages af tidens dårlige kost, som resulterer i et stærkt belastet stofskifte, vil ikke blive overrasket over adskillige rapporter om helbredelse af svulster efter behandling med djævleklorod”.

“Ud over denne velgørende effekt på organerne er der en generel fornemmelse af forbedret velbefindende, som kan sammenlignes med den fornemmelse, man har tidligt om morgenen efter en kort, men dyb søvn, og en bemærkelsesværdig lindring i besværet med at gå op ad trappen”.

Dr. von Korvin-Krasinski mener, at vesteuropæiske læger, som i de senere år har fået øjnene op for oldtidens diagnostiske og behandlingsmæssige metoder, bør være mere opmærksomme på djævleklorod og give deres patienter mulighed for at få fornøjelse af denne vidunderlige rod, særligt fordi den stimulerer både Yin og Yang. Det ville tilføje den vestlige medicin en ny dimension.

Djævleklorods mange anvendelsesområder

Det rapporteres fra Namibia, at en lang række sygdomme lindres og helbredes ved behandling med djævleklorod, hvis man anvender den rette behandlingsmetode og holder sig til den. Namibia-listen omfatter:

 • Rheumatisme, lumbago, neuralgi,
 • Lever-, galde-, nyre- og blæresygdomme.
 • Kolik forsvinder i løbet af få minutter.
 • Sten udskilles efter fire dage og fremefter.
 • Mave-/tarmsygdomme helbredes i løbet af nogle dage eller uger.
 • Sklerose i kranspulsårerne.
 • Nældefeber og andre allergiske sygdomme (høfeber, astmatisk bronkitis osv.).
 • Alderssymptomer: Regelmæssig brug af djævleklorod gør blodkarrene elastiske
  og forynger dem.
 • Blodtrykket reguleres.
 • Ubehag som hovedpine, halsbrand, rynker, fremtrædende årer osv. lindres.
 • Øget virilitet.
 • Helbredelse af sygdomme forårsaget af medicin (iatrogene sygdomme).
 • Lindrer tuberkulose og ødem.
 • Modvirker
  • akne
  • podagra
  • leddegigt
  • iskiassmerter
  • klimakterieforstyrrelser
  • nikotinforgiftning
  • åreforkalkning og deraf følgende spasmer
  • anæmi
  • uræmi
  • langvarig malaria.

Læs også
Djævleklorod hjælper mod mange slags ubehag
Djævleklorod – et gammelkendt middel uden bivirkninger
Djævleklorod – en effektiv detox-droge
Djævleklorod i forskning og folkemedicin
Djævleklorod – i et halvt århundrede år danskernes hjælp mod gigt
Virksom behandling af slidgigt
Frede Damgaard: Syre/base-balancen