Folkesundhed Naturmidler

Musetorn – lindring til venerne

Nye forskningsresultater har åbnet nye perspektiver for brugen af middelhavsplanten Ruscus Aculeatus i behandlingen af lidelser i venesystemet.

De aktive stoffer i stikkende musetorn, som lægerne allerede i antikken kaldte planten i daglig tale, kan både styrke venemuskulaturen og støtte bindevævet. Man mener, at stikkende musetorn, som fortrinsvis vokser på solrige, tørre bjergskråninger i egnene omkring Middelhavet, har fået sit navn, fordi bønderne i gamle dage brugte de små kviste med de stikkende knopper til at hænge kød på for at holde mus og andre dyr væk fra forrådskamrene.

En ingrediens i middelalderens klostermedicin

Den tidligste dokumentation for, at den del af ruscus-planten, som befinder sig under jorden, har en helbredende virkning, er over 2.000 år gammel. I år 300 f.Kr. omtales musetorn af Aristoteles’ elev Theophrastos. Og i 50 e.Kr. skrev den lilleasiatiske læge Dioskurides den første, overleverede beretning om urten. Derefter dukker den op i alle betydningsfulde medicinske værker. Fx var musetorn en vigtig ingrediens i middelalderens klostermedicin.

Nogle af indikationerne går på musetorns vævsstyrkende virkning: Den romerske læge Galen (130-200 e.Kr.) anbefalede den bl.a. til udvortes brug mod “tærende bylder“. I det 17. og 18. århundrede blev urten brugt mod vattersot – formodentlig med den begrundelse, at ødemer forsvinder ved regelmæssig brug.

Dobbeltvirkning ved venesvaghed

Nyere undersøgelser har i høj grad bidraget til at slå urtens dobbelte virkning mod venøse lidelser fast. Dels kan det ruscogenin, der udvindes af jordstænglen, tonisere venerne – styrke de småbitte muskler i venevæggen og dermed holde venerne stærke og elastiske; dels har forskerne for nylig fundet ud af, at musetorn kan beskytte kollagenet elastin mod nedbrydning. Dermed har ruscogenin ud over den venetoniserende virkning en opstrammende virkning på bindevævet – og bidrager dermed umiddelbart til at vedligeholde det venøse støttevæv.

Læs også
Musetorn hjælper svage vener
Har dine vener det godt?
Venevenlige urter til dine trætte og tunge ben
Venelidelser: Hvad gør du ved dem?
Enebær mod ødemer og mange andre lidelser

Kilde
Gesunde Medizin, 10/2001