Hjerte-/kredsløbssygdomme Sund kost og livsstil

Margarine forøger risikoen for hjerteanfald

Forskere ved Harvard Medical School har bekræftet, at udstrakt indtagelse af margarine forøger risikoen for et første hjerteinfarkt.

De studerede 239 patienter under 76 år, som var blevet indlagt på hospitaler i Boston-området med et første akut hjerteanfald. En gruppe på 282 sunde mennesker udgjorde kontrolgruppen. Man fandt, at folk, der spiser meget margarine, har en mere end dobbelt så stor risiko for at få et første hjerteanfald end folk, der kun spiser lidt margarine.

Forskerne mener, at det er de trans-fedtsyrer, der dannes under margarine-fabrikationen, der forårsager den øgede tendens til hjerteanfald. Hård margarine indeholder omkring 32,5 % trans-fedtsyrer (i procent af samlet fedtindhold), mens blød margarine indeholder omkring 17,5 %. Risikoen for at få hjerteanfald var 2,44 gange højere hos folk, der indtog 6 g trans-fedtsyrer eller mere om dagen (energimængde tilpasset), end den var hos folk, der spiste 3 g eller mindre om dagen. Denne forøgede risiko bestod efter, at observationerne var justeret for indtagelse af beta-caroten, C-vitamin, E-vitamin, multivitaminer, acetylsalicylsyre, og kostfibre.

Forskerne fandt ikke nogen sammenhæng mellem risikoen for at få et hjerteanfald og indtagelsen af de trans-fedtsyrer, der forekommer naturligt i animalsk fedt.

Kilde
Circulation, bd. 89, nr. 1, januar 1994, pp. 94-101.