Hjerte-/kredsløbssygdomme

Koffein – selv små doser kan skade blodårerne

Små doser af koffein – selv så lidt som i en kop kaffe – kan i følge to nye undersøgelser medføre midlertidig stivhed i blodårernes vægge.

Forskere under ledelse af Dr. Charalambos Vlachopoulos fra Athen Medical School i Grækenland undersøgte effekten af koffein på folk med lettere forhøjet blodtryk og på folk med normalt blodtryk. Forskerne fandt ud af, at personerne med forhøjet blodtryk, som indtog en pille med 250 mg koffein, svarende til koffeinindholdet i 2-3 kopper kaffe, oplevede en midlertidig stigning i blodtrykket, samt en større stivhed i hovedpulsåren, der forlader hjertet.

I den anden undersøgelse oplevede en lille gruppe mennesker med normalt blodtryk ligeledes en midlertidig forøgelse af stivheden i pulsårevæggene efter indtagelse af en pille med et koffeinindhold svarende til en enkelt kop kaffe.

Dr. Vlachopoulos og hans hold målte pulsårestivheden ved at undersøge pulsens hastighed i hovedpulsåren. Pulsårer skal være eftergivelige nok til at udvide sig, når muskler, herunder hjertet, har brug for mere ilt, og et tab af elasticitet betyder, at hjertet skal arbejde hårdere for at pumpe blodet rundt, hvilket fører til forhøjet blodtryk.

Hos den generelle befolkning er forhøjet blodtryk en stor risikofaktor for udviklingen af alvorlige tilstande som hjertekarsygdomme, hjerteanfald og nyresvigt. Blodtrykket anses for at være forhøjet, hvis det systoliske tryk er over 140 mm kviksølv og det diastoliske over 90 mm kviksølv.

I den første undersøgelse gav Dr. Vlachopoulos og hans hold 10 patienter med lettere forhøjet blodtryk en højdosis koffeinpille, og senere en placebopille uden koffein. Koffeinpillen fik det systoliske blodtryk til at stige med 11.4 mm kviksølv i forhold til placebopillen.

I den anden undersøgelse fik koffein svarende til en kop kaffe pulsårerne til at blive stivere hos 10 patienter med normalt blodtryk og hævede deres systoliske blodtryk med 3 mm kviksølv og deres diastoliske tryk med 6.5 mm kviksølv. Pulshastigheden vendte efterhånden tilbage til sit normale niveau, men forblev forhøjet op til tre timer efter indtagelse af koffeinpillerne.

Dr. Vlachopoulos forklarede, at den øgede stivhed i pulsårerne grundet koffeinet kan forværre tilstanden for patienter med forhøjet blodtryk og øge risikoen for et hjerteanfald. Den øgede stivhed reducerer ligeledes mængden af ilt, der bliver transporteret til hjertet.

Begge undersøgelser involverede kun et lille antal patienter og yderligere forskning er påkrævet, før læger kan udstede specifikke anbefalinger omkring brugen af koffein, påpeger de græske forskere, men tilføjer, at visse patienter, som i forvejen har stive pulsårer, godt kan begynde at begrænse deres forbrug af koffein.

Læs også
Blodtrykket – hvad får det til at stige?
Kaffedrikkeri kan have mange uheldige konsekvenser
Kaffe – en risikofaktor for hjertesygdom?
Diabetikere bør tænke over deres kaffeforbrug
Koffein giver risiko for fødselsskader
Stof i kaffe kan måske beskytte mod Alzheimers og Parkinsons

Kilde
Reuters Health, d. 17. maj 2002