Hjerte-/kredsløbssygdomme

Omega-3 fedtsyrer og hjertesvigt

Hjertesvigt er betegnelsen for et fald i hjertemusklens pumpekapacitet, som fører til ophobning af væske i lungerne og/eller benene, åndenød og træthed. Et nyt forsøg viser, at tilskud af omega-3 olie fremmer hjertefunktionen hos patienter med hjertesvigt – også selvom de allerede er på fuld dosis af den medicin, der typisk anvendes til at behandle sygdommen.

Omega-3 fedtsyrer og hjertesvigtForsøget omfattede 25 patienter med hjertesvigt, hvoraf 15 fik et tilskud af 2 g flerumættede fedtsyrer med 85 % omega-3 olie (EPA og DHA), og 10 fik placebo. Forskerne evaluerede patienterne efter fire måneder. Hos de deltagere, der havde fået tilskud af flerumættede fedtsyrer, påviste man forbedringer i pulsen, pulsvariationen og hjertets reaktion på ændringer i blodtrykket – alt sammen indikatorer på en bedre hjertefunktion og dermed en bedre sygdomsprognose.

Omega-3 fedtsyrer findes i rigt mål i fede fisk. Du kan også vælge at tage et tilskud af fx krillolie.

Læs også
Omega-3 fedtsyrer kan modvirke pludselig hjertedød
Omega-3 – et mirakelmiddel?
Krillolie med omega-3 hjælper patienter med kronisk hjertesvigt
Tættere på fiskeoliens hemmelighed
Omega-3 fedtsyrer hæmmer dannelsen af tumornekrose-faktor alfa og interleukin
Omega-3 fedtsyrer og tørre øjne

Kilde
Radaelli A et al. Enhanced baroreceptor control of the cardiovascular system by polyunsaturated Fatty acids in heart failure patients. J Am Coll Cardiol. 2006, 48(8): 1600-6.