Hjerte-/kredsløbssygdomme Sund kost og livsstil Vitaminer & Mineraler

For få antioxidanter giver øget risiko for hjertesygdom

Antioxidanter som fx C- og E-vitamin, carotenoider og selen kan være med til at mindske din risiko for at udvikle hjertesygdom.

Et japansk forsøg har vist, at der er en sammenhæng mellem øget iltningsbelastning (målt som et nedsat indhold af E-vitamin i blodet) og gængse risikofaktorer for sygdomme i hjertets kranspulsårer, bl.a. rygning, et stort indhold af LDL- og lavt indhold af HDL-kolesterol, fedme og alder i 168 tilsyneladende raske forsøgsdeltagere.

Selvom LDL-kolesterol bredt anses for at være “dårligt” kolesterol, er det nødvendigt for transporten af E-vitamin og andre fedtopløselige antioxidanter i blodet. LDL danner først åreforkalkning, når det iltes – et tegn på, at man indtager for få antioxidanter.

E-vitamin findes i en række vegetabilske olier, nødder og kerne – eller du kan vælge et kosttilskud af E-vitamin, fx i kapsler fra Natur-Drogeriet A/S.

For få antioxidanter som fx E-vitamin giver øget risiko for hjertesygdomLæs også
Tilskud af antioxidanter til dit hjerte
Hjerteanfald og antioxidanter
E-vitamin alene reducerer risikoen for hjerteanfald
Rygning mindsker koncentrationen af C- og E-vitamin i kroppen
Antioxidanter til rygere
Antioxidanter og iltning af LDL-kolesterol
E-vitamin – en stærk antioxidant med et imponerende virkespektrum
Fedtfattig og sukkerholdig = hjerterisiko?
De skjulte fordele ved at spise mørk chokolade

Kilde
Miwa K, Okinaga, S Fujita M. Low serum alpha-tocopherol concentrations in subjects with various coronary risk factors. Circulation Journal (Jpn) 68(6):542-546, 2004.