Krom

Krom til mænd med både hjertesygdom og diabetes

Mænd, der lider af såvel hjertesygdom som diabetes, har vist sig at have et lavere indhold af krom i kroppen sammenlignet med raske kontrolpersoner, viser resultaterne af en forskningsundersøgelse i fagtidsskriftet Diabetes Care.

Krom er vigtigt til mænd, der lider af både hjertesygdom og diabetesHolistisk indstillede behandlere har længe brugt mineralet krompicolinat til behandling af patienter med diabetes type II og nedsat insulinfølsomhed. I 1997 gennemførte man et randomiseret, placebo-kontrolleret forsøg for at fastslå, om brug af kromtilskud kunne forbedre stofskiftet hos 180 mænd og kvinder med diabetes type II. I løbet af dette fire måneder lange forsøg fik forsøgspersonerne 100 mikrogram krom, 400 mikrogram krom eller et placebopræparat hver dag. Ved forsøgets afslutning kunne man blandt de forsøgspersoner, der havde taget kromtilskud, konstatere en signifikant nedgang i deres fastende glukoseniveau, fastende insulinniveau og to-timers insulinniveau – alt sammen tegn på en forbedret insulinresistens.

Beskrivelse af forskningsundersøgelsen

I den heromtalte undersøgelse fastslog man ved hjælp af negleanalyser, at mænd med både hjertesygdom og diabetes havde et lavere kromindhold. Forskerne foretog en krydsanalyse blandt mænd i aldersgruppen 40-75 år med diabetes (688 patienter), mænd, der led af både diabetes og hjertesygdom (198 patienter) og raske kontrolpersoner (361 personer). I et samtidigt kontrolleret forsøg undersøgte forskerne 202 mænd med diabetes, som havde udviklet hjertesygdom, med 361 raske kontrolpersoner.

Forskerne fandt i begge tilfælde, at mænd med diabetes og hjertesygdom havde et lavere indhold af krom i kroppen sammenlignet med raske kontrolpersoner i samme aldersgruppe.

Læs også
Krom – det skal du have mere af!
Krom reducerer risikoen for hjerteanfald
Krom – væsentligt for stofskiftet
Krom mod diabetes type II
Magnesium og krom modvirker insulinresistens og diabetes
Krom: Hvorfor er det et vigtigt næringsstof?
Kromholdige urter og planter

Kilder
Rajpathak S, Rimm EB, Li T et al. Lower toe nail chromium in men with diabetes and cardiovascular disease compared with healthy men. Diabetes Care. 2004;27(9):2211-6.
Anderson RA, Cheng N, Bryden NA et al. Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes. Diabetes. 1997.