Krom

Krom mod diabetes type II

Der har været nogen diskussion om den rolle, mineralet krom spiller for både opståen af diabetes type II og i behandlingen af denne efterhånden meget udbredte sygdom. Krommangel er tilsyneladende almindelig hos diabetikere, og det er blevet rapporteret, at tilskud af krom kan bedre denne form for diabetes.

Beskrivelse af forsøg

I tidsskriftet Diabetes i november 1997 findes der en undersøgelse, der viser, at en øget indtagelse af krom kan forbedre insulinens virkning og nedsætte blodsukkerniveauet. I alt 180 aldersdiabetikere blev tilfældigt fordelt i tre grupper:

  • Krom mod diabetes type IIDen ene gruppe fik placebo
  • den anden fik 200 mikrogram krom dagligt og
  • den tredje 1.000 mikrogram krom dagligt.

De fleste fik samtidig tabletbehandling mod deres diabetes. Alle blev fulgt i fire måneder.

Resultater

Resultaterne viste, at både det fastende blodsukker og blodsukkeret to timer efter et måltid blev klart reduceret med ca. en tredjedel i gruppen, der fik 1000 mikrogram krom dagligt. I samme gruppe faldt insulinmængden i blodet også klart, hvilket er udtryk for, at diabetikernes eget insulin virkede bedre. Langtidsblodsukkeret, der er udtryk for det gennems­nitlige sukkerindhold i blodet de sidste 2-3 måneder, faldt også klart i gruppen med det høje kromtilskud. Kolesterol i blodet faldt med 6 %. Der var også en vis virkning i gruppen, der fik 200 mikrogram krom dagligt, men ikke nær så udtalt.

Konklusioner

Konklusionerne fra forsøget er, at krom i en dosis på 1000 mikrogram dagligt synes at forbedre blodsukkerniveauet hos type II-diabetikere. Forbedringen skyldes, at diabetikernes egen insulin virker bedre. Mængden af krom er kun ca. fem gange så stor som den anbefalede daglige dosis og tåltes godt.

Læs også
Krom – det skal du have mere af!
Magnesium og krom modvirker insulinresistens og diabetes
Kosttilskuds betydning for diabetikere
Insulinresistens kan mindskes med krom og vitaminer
Krom: Hvorfor er det et vigtigt næringsstof?
Forbrugererfaring: Krom og kanelbark regulerede mit blodsukker
Diabetes, insulinresistens og kanel
Magnesiummangel og diabetes

Kilde
Anderson RA, Cheng N et al. Elevated Intakes of Supplemental Chromium Improve Glucose and Insulin Variables in Individuals with Type 2, Diabetes 1997; 46:1786-1791.