Krom

Krom mod diabetes type II

Der har været nogen diskussion om mineralet kroms rolle for både opståen af diabetes type II og i behandlingen af denne efterhånden meget udbredte sygdom.

Krommangel er tilsyneladende almindelig hos diabetikere, og det er blevet rapporteret, at tilskud af krom kan bedre denne form for diabetes. I tidsskriftet Diabetes i november 1997 findes der en undersøgelse, der viser, at en øget indtagelse af krom kan forbedre insulinens virkning og nedsætte blodsukkerniveauet. I alt 180 aldersdiabetikere blev tilfældigt fordelt i tre grupper:

  • Den ene gruppe fik placebo
  • den anden fik 200 mikrogram krom dagligt og
  • den tredje 1.000 mikrogram krom dagligt.

De fleste fik samtidig tabletbehandling mod deres diabetes. Alle blev fulgt i fire måneder.

Resultaterne viste, at både det fastende blodsukker og blodsukkeret to timer efter et måltid blev klart reduceret med ca. en tredjedel i gruppen, der fik 1000 mikrogram krom dagligt. I samme gruppe faldt insulinmængden i blodet også klart, hvilket er udtryk for, at diabetikernes eget insulin virkede bedre. Langtidsblodsukkeret, der er udtryk for det gennems­nitlige sukkerindhold i blodet de sidste 2-3 måneder, faldt også klart i gruppen med det høje kromtilskud. Kolesterol i blodet faldt med 6 %. Der var også en vis virkning i gruppen, der fik 200 mikrogram krom dagligt, men ikke nær så udtalt.

Konklusionerne fra forsøget er, at krom i en dosis på 1000 mikrogram dagligt synes at forbedre blodsukkerniveauet hos type II-diabetikere. Forbedringen skyldes, at diabetikernes egen insulin virker bedre. Mængden af krom er kun ca. fem gange så stor som den anbefalede daglige dosis og tåltes godt.

Læs også
Krom – det skal du have mere af!
Magnesium og krom modvirker insulinresistens og diabetes
Kosttilskuds betydning for diabetikere
Insulinresistens kan mindskes med krom og vitaminer
Krom: Hvorfor er det et vigtigt næringsstof?
Forbrugererfaring: Krom og kanelbark regulerede mit blodsukker
Diabetes, insulinresistens og kanel
Magnesiummangel og diabetes

Kilde
Anderson RA, Cheng N et al. Elevated Intakes of Supplemental Chromium Improve Glucose and Insulin Variables in Individuals with Type 2, Diabetes 1997; 46:1786-1791.