Diabetes Magnesium

Magnesiummangel og diabetes

Tre ting, du skal vide om magnesium og diabetes

  1. Magnesiummangel kan være en uafhængig indikator på diabetes.
  2. Diabetikere har brug for mere magnesium – og de udskiller mere magnesium – end raske.
  3. Magnesium er nødvendigt for produktion, funktion og transport af insulin.

Gestationel diabetes

Ud over type I og II findes der en tredje form for diabetes, gestationel diabetes, som varer som regel kun en kort periode. Denne glukoseintolerance kan have ligget latent i  kroppen inden graviditeten uden at være blevet påvist og udvikler sig på grund af den belastning, en graviditet er. En ionisk magnesiumtest kan påvise magnesiummangel under selve graviditeten og ved gestationel diabetes. Men denne test kan kun anvendes til forskningsformål. Den næstbedste mulighed er en test af indholdet af magnesium i de røde blodlegemer eller en EXATest – begge har afgørende betydning for påvisningen af magnesiummangel ved gestationel diabetes. Magnesiummangel – eller relativt calciumoverskud – kan prædisponere mange gravide for kredsløbskomplikationer og skal behandles. Intervention med magnesiumtilskud har en stor positiv indvirkning på både mor og baby.

Symptomer på diabetes

Tegn og symptomer på diabetes er polydipsi (overdreven tørst), polyuri (overdreven vandladningstrang) og polyfagi (overdreven spisetrang). Ved type I-diabetes kan vægttab være første tegn, mens type Il-diabetikere ofte er overvægtige. Overdreven vandladningstrang fjerner både sukker og magnesium fra kroppen. Det overskydende sukker, der udskilles gennem urin og sved, er grobund for gærorganismen Candida  albicans og resulterer i hududslæt (særligt under brysterne og i skridtet), vaginitis hos kvinder og gærudskillelse hos mænd.

Komplikationer

Almindelige diabetes-komplikationer er

  • nerveskader (diabetisk neuropati), hvilket oftest rammer fødderne med symptomer som følelsesløshed, en prikkende eller brændende fornemmelse og smerter (her kan Alfa-liponsyre være til stor hjælp)
  • åreforkalkning og hjerteanfald
  • skader på de små blodkar i øjne og nyrer, hvilket forårsager synstab (diabetes er hovedårsagen til blindhed i USA) og nyresygdom
  • diabetiske fodsår med øget risiko for infektion, koldbrand og amputation
  • impotens hos mænd.

Alle disse komplikationer har relation til magnesiummangel og er dermed tegn på, at der er behov for nøjagtige  magnesiumtests og -tilskud til diabetikere.

Én diabetisk komplikation, der ikke er så iøjnefaldende, er, at lægerne har en tendens til at behandle diabetikere med statiner. Eftersom der er en sammenhæng mellem diabetes og forhøjet kolesterolspejl, slår lægemiddelproducenterne på tromme for statiner som forebyggelse. Men det er måske ikke så god en idé endda for personer, som allerede lider af symptomer på magnesiummangel. Desuden har man nu også øget risiko for hjertesygdom og diabetes.

Et lavt magnesiumniveau er en relativt ny markør for diabetes, der ses hos op mod 40 % af de diabetiske patienter. Men selvom nogle læger er skeptiske, kan man ikke argumentere mod resultaterne fra tre af de største forsøg med sygdomsforekomst: Harvard Nurses’ Health Study med deltagelse af 85.000 kvinder, Health Professionals Follow-Up Study (43.000 mænd) og Iowa Women’s Health Study (40.000 kvinder). Alle tre forsøg viser, at de, der får mest magnesium via kosten, har den laveste risiko for at udvikle diabetes. Det er vigtigt, at denne information kommer til alles kendskab.

Diabetiske komplikationer og magnesium

Mangel på magnesium øger risikoen for kredsløbssygdom, øjensymptomer og nerveskader hos diabetikere, mens tilskud af mineralet kan forebygge disse sygdomme. Magnesium er en nødvendig cofaktor i produktionen af energi fra sukkerlagre i muskler og lever. Og vigtigst af alt for diabetikere: Insulinets hovedopgave kræver magnesium – uden magnesium udskilles insulin ikke ordentligt fra bugspytkirtlen, og den mængde, der kommer ind i blodstrømmen, fungerer ikke korrekt. På celleniveau skal magnesium åbne stier ind i cellen, så blodsukkeret kan komme ind. Er der for lidt magnesium, forbliver sukkeret i blodstrømmen, og efterhånden som sukkerniveauet øges, opstår der symptomer på diabetes. Et af dem er hyppig vandladning – magnesiumniveauet er forøget i diabetikeres urin, hvilket betyder, at der udskilles mere og opstår flere symptomer. En ond cirkel.

Forsøg viser, at selv en moderat forbedring af blodsukkerkontrollen hos Type I-diabetikere synes at kunne mindske tabet af magnesium, øge serumindholdet af det ”gode” HDL-kolesterol og reducere serumindholdet af triglycerider. Disse reduktioner i magnesiumtab og serumindhold af triglycerider og forøgelsen af det gode kolesterol kan måske reducere risikoen for at udvikle kredsløbssygdomme hos patienter med type I diabetes.

Diabetes og børn

I bogen Transdermal Magnesium Therapy stiller Mark Sircus, OMD, spørgsmålet: ”Er magnesiummangel relateret til type II-diabetes hos svært overvægtige børn?” Han besvarer det selv ved at referere til et forsøg foretaget af dr. Huerta, der viser, at magnesiummangel har en sammenhæng med insulinresistens hos svært overvægtige børn.

Ved at tjekke det daglige indtag af magnesium fandt dr. Huerta og hendes kolleger ud af, at 55 % af de svært overvægtige børn ikke fik magnesium nok fra den kost, de spiser, sammenlignet med kun 27 % blandt normalvægtige børn. Her anbefales Bamse Bomstærk børnevitaminer med 13 vitaminer og 7 mineraler, inkl. magnesium.

Hvordan blev vi en nation af diabetikere?

I ikke-vestlige kulturer, hvor traditionel kost primært består af uforarbejdede fødevarer og kun lidt sukker, skal der kun én generation, der spiser en typisk vestlig kost med meget sukker og raffineret mel, til for at udvikle diabetes. Det sker for befolkninger jorden over – fra inuitter til afsondrede afrikanske stammer. Det første råd, der gives til en person, der lige har fået stillet diagnosen diabetes, er at holde op med at spise sukker og andre raffinerede kulhydrater.

Det er almindelig sund fornuft, at det at undgå disse usunde ikke-fødevarer som forebyggelse i høj grad kan reducere risikoen for diabetes, men den etablerede lægeverden har været længe om at indse dette. Et af resultaterne er, at både fedme og antallet af tilfælde af type II-diabetes stiger blandt børn. I det seneste årti er indtagelsen af sodavand næsten fordoblet blandt børn, hvilket i gennemsnit betyder 15-20 ekstra tsk. sukker om dagen alene fra sodavand og andre sukkerholdige drikke.

Disse alt for populære drikke udgør mere end 25 % af alle de drikkevarer, der indtages i USA. Mere end 56 mia. liter blev der solgte i 2000. En rapport fra 2001 offentliggjort i det ansete lægetidsskrift The Lancet afslører, at hver ekstra sodavand pr. dag øger barnets risiko for at blive svært overvægtig med 60 %. Dr. France Bellisle fra Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale i Frankrig siger, at forsøget giver nye beviser på en sammenhæng mellem sukker og vægtøgning hos børn. Det er uheldigt, at det har taget så længe at få finansieret og offentliggjort dette første forsøg med sukker og vægtøgning – en stor gruppe børn og voksne er allerede afhængige af sukker, og det kan der ikke rettes op på. Overraskende nok anbefaler den medicinske litteratur først, når diabetes er opstået, at man skærer ned på sukkeret.

Laboratorieresultater vedr. diabetes

  • Blodsukker ≥ 200 mg/dl (11,1 mmol/1) to timer efter en oral dosis på 75 g glukose opløst i vand
  • Blodsukker ≥ 200 mg/dl (11,1 mmol/1) hos en person med tegn og symptomer på diabetes
  • Forhøjet kolesterol
  • Lav mængde magnesium-ioner

Vi ved fra anden forskning, at svært overvægtige børn udvikler insulinresistens, et forstadie til diabetes, 53 gange så ofte som normalvægtige børn. Antallet af svært overvægtige børn i USA er fordoblet fra 1980 til 1994 – og i dag er 24% af alle børn svært overvægtige. For nylig har man kunnet konstatere en 70 % stigning i antallet af tilfælde af diabetes hos 34-årige, og intet tyder på, at tendensen er faldende.

Hver amerikaner spiser 70 kg sukker om året, så det er ikke underligt, at flere og flere får symptomer på diabetes og insulinresistens og lider af magnesiummangel. Endnu mere chokerende er forsøg med både dyr og raske voksne, der viser en meget reduceret immunreaktion over for infektion i mere end fem timer efter indtagelse af 20 tsk. sukker. En af farerne ved sukker er, at man ofte ikke er klar over, hvor meget man indtager. På varedeklarationer angives indholdet i gram, men de fleste tænker i teskeer, så man opdager ikke, hvor meget man får. De fleste bliver forbløffede, når de får at vide, at der er 8-10 tsk. sukker i en sodavand (l tsk. svarer til 4,2 g). Endnu mere chokerende er den mængde sukker, der er i et bæger sødet yoghurt – noget, de fleste regner for at være sundt.

For meget sukker giver magnesiummangel

For meget sukker kan give magnesiummangel på flere måder. Forarbejdet sukker indeholder ingen vitaminer og mineraler, så man indtager  bare tomme kalorier uden næringsstoffer. Forskningsresultater fra dr. Abram Hoffer, som sammen med Linus Pauling er stamfader til den ortomolekylære medicin, viser, at man ved raffinering af sukker fjerner 93 % krom, 98 % mangan, 98 % kobolt, 83 % kobber, 98 % zink og 98 % magnesium. Alle disse mineraler er essentielle for os. Desuden skal kroppen bruge af sine egne lagre af mineraler og vitaminer for at sikre, at sukkeret bliver fordøjet.

Manglende evne til at udnytte sukkeret resulterer i dannelse af toksiske produkter som pyruvatsyre og andre abnorme sukkerarter, som ophobes i hjernen, nervesystemet og de røde blodlegemer, hvor de påvirker cellerespirationen og fremmer degenerative sygdomme. Sukker i kosten giver en forsuring af kroppen, og for at neutralisere denne skal kroppen trække på sine ressourcer af de basiske mineraler calcium, magnesium og kalium. Er syretilstanden alvorlig, vil kroppen hente calcium og magnesium fra knogler og tænder, hvilket fører til nedbrydning, blødgøring og i sidste ende knogleskørhed.

Kort sagt: Magnesium spiller en afgørende rolle i udskillelsen af insulin og dets funktion – uden magnesium er diabetes uundgåeligt. Målbar magnesiummangel er almindelig hos diabetikere og ved mange af de komplikationer, der optræder i forbindelse med diabetes, bl.a. hjertesygdom, øjenskader, forhøjet blodtryk og fedme. Når behandlingen af diabetes omfatter magnesium, kan disse problemer forebygges eller minimeres. Og vi ved, at magnesiumrigt vand i visse samfund har en beskyttende virkning mod sygdommen. Magnesiumtilskud forbedrer insulinreaktionen og glukosetolerancen og reducerer sammenklumpningen af de røde blodlegemers cellemembraner. Magnesium ser også ud til at være essentielt til behandling af de perifere karsygdomme, der ofte ses i forbindelse med diabetes. Men hvis der er tale om langtidsskader, kan mange symptomer være umulige at behandle og helbrede – selv med tilstrækkelige mængder magnesium og lignende næringsstoffer.

Forarbejdede fødevarer mangler magnesium

Under raffinering og forarbejdning af fødevarer går betydelige mængder af magnesium tabt. Ved ekstrahering af olie fra magnesiumholdige nødder og frø fjernes det essentielle mineral. Stort set al magnesium i korn forsvinder, når klid og kerner fjernes ved maling af fuldkorn til hvidt mel. Fx indeholder en skive fuldkornshvedebrød 24 mg af mineralet, mens en skive hvidt brød kun indeholder 6 mg. Og magnesium er ikke et af de mineraler, der tilsættes, når man beriger fødevarer. Endelig skal nævnes, at magnesium også forsvinder med vandet, når man koger sine grønsager. Det er bemærkelsesværdigt, at der forsvinder mindre calcium end magnesium på grund af forarbejdning, hvilket gør, at den gennemsnitlige kost indeholder mere calcium end magnesium.

Procentdel af magnesium, der forsvinder ved forarbejdning

  • Raffinering af mel fra hvede: 80 %
  • Polering af ris: 83 %
  • Produktion af stivelse fra majs: 97 %
  • Ekstrahering af hvidt sukker fra melasse: 99 %

Læs også
Magnesiumindtag, insulinniveau og risiko for diabetes type II
Magnesium kan måske beskytte mod diabetes
Diabetiske fodsår er en skjult dræber
Fibre og magnesium forebygger diabetes
Kosttilskuds betydning for diabetikere
Magnesium – en vigtig faktor ved diabetes
Magnesium: Ofte stillede spørgsmål
Alfa-liponsyre er godt for Type II-diabetikere
Diabetisk neuropati: Alfa-liponsyre hjælper
Forbrugererfaring: Alfa-liponsyre mod smerter i fødderne

Kilder
Bardicef M et al. Extracellular and intracellular magnesium depletion in pregnancy and gestational diabetes. Am J Obstet Gynecol, bd 172, nr. 3, s. 1009-1013, 1995.
Resnick LM et al. Intracellular and extracellular magnesium depletion in type II (non-insulin-dependent) diabetes mellitus. Diabetologia, bd 36, nr. 8 s. 767-770, 1993.
Kao WH et al. Serum and dietary magnesium and the risk for type II diabetes mellitus: the Atherosclerosis Risk in Communities Study. Arch Intern Med, bd 159, nr. 18, s. 2151-2159,1999.
Lima M de L. The effect of magnesium supplementation in increasing doses on the Control of type II diabetes. Diabetes Care, bd 83, nr. 5, s. 682-686, 1998.
Paolisso G, Barbagallo M. Hypertension, diabetes mellitus, and insulin resistance: the role of intracellular magnesium. Am J Hypertens, bd  10, nr. 3, s. 346-355,1997.
Merz CN et al. Oral magnesium supplementation inhibits platelet-dependent thrombosis in patients with coronary artery disease. Am J Cardiol, bind 84, s. 153-156, 1999.
Lima M de L. The effect of magnesium supplementation in increasing doses on the control of type II diabetes. Diabetes Care, bd 83, nr. 5, s. 682-686, 1998.
Engelen W, Bouten A, de Leeuw I, de Block C. Are low magnesium levels in type l diabetes associated with electromyographical signs of polyneuropathy? Magnes Res, bd 13, nr. 3, s. 197-203, 2000.
Djurhuus MS et al. Effect of moderate improvement in metabolic control on magnesium and lipid concentrations in patients with type I diabetes. Diabetes Care, bd 22, nr. 4, s. 546-554, 1999.
Squires S. The amazing statistics and dangers of soda pop. Washington Post, 27. februar 2001, s. HE10.
Ludwig DS et al. Relation between consumption of sugar-sweetened drinks and childhood obesity: a prospective, observational analysis. Lancet, bd 357, nr. 9255, s. 505-508, 2001.
Bernstein J et al. Depression of lymphocyte transformation following oral glucose ingestion. Am J Clin Nutr, bd 30, s. 613, 1977.
Sanchez A et al. Role of sugars in human neutrophilic phagocytosis. Am J Clin Nutr, bd 26, nr. 11, s. 1180-1184,1973.
Kijak E et al. Relationship of blood sugar level and leukocytic phagocytosis. S Calif State Dent Assoc J, bd 32, nr. 9, 1964.
Lima M de L. The effect of magnesium supplementation in increasing doses on the control of type II diabetes. Diabetes Care, bd 83, nr. 5, s. 682-686, 1998.
Yang CY et al. Magnesium in drinking water and the risk of death from diabetes mellitus. Magnes Res, bind 12, nr. 2, s. 131-137, 1999.
Zhao HX et al. Drinking water composition and childhood-onset type I diabetes mellitus in Devon and Cornwall, England. Diabet Med, bd 18, nr. 9, s. 709-717, 2001.
Howard JMH. Magnesium deficiency in peripheral vascular disease. J Nutritional Med, bd 1, s. 39, 1990.
Roberts HJ. Aspartame Disease: An Ignored Epidemic, Sunshine Sentinel Press, West Palm Beach, FL, 2001.