Diabetes

Diabetiske fodsår er en skjult dræber

Mens en sten i skoen blot vil være et irritationsmoment for de fleste danskere, så kan det for diabetespatienter få fatale konsekvenser. For almindelige mennesker vil et fodsår nemlig hurtigt hele, men for en ud af syv diabetikere, vil det i stedet være begyndelsen på et længerevarende og alvorligt sygdomsforløb. Det fortæller overlæge og klinisk ansvarlig på Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital, Bo Jørgensen.

”Først og fremmest får mange diabetikere neuropati, hvilket resulterer i nedsat følsomhed i især tæer og fødder. De kan simpelthen ikke mærke, hvis der pludselig er en sten i skoen, eller sandalen gnaver hul på hælen, og derfor er de meget mere udsatte for fodsår. Desuden har de også meget sværere ved at hele sårene, fordi kroppens reaktionsmønstre er helt anderledes hos  diabetespatienter. Så hvor vi andre vil forsøge at aflaste foden som følge af en hævelse, så vil sukkersygepatienten slet ikke opleve de symptomer, som i stedet vil komme til udtryk i vedkommendes svingende blodsukkerniveau”, fortæller han.

Ca. 300.000 danskere er diagnosticeret med diabetes, mens 200.000 mere menes at leve med sygdommen uden at vide til det, og derfor bør der ifølge Bo Jørgensen være langt mere fokus på sygdommen og de diabetiske fodsår. Nedslående statistiker viser nemlig, at op mod halvdelen af de patienter, der ultimativt pådrager sig et diabetisk fodsår, mister livet inden for fem år.

”Fodsårene er en af de første sendiabetiske komplikationer, der varsler en helt ny fase i sygdomsforløbet, hvor risikoen for at få en lang række følgesygdomme er væsentligt forøget. Danskerne er ikke klar over, hvor farlig diabetes egentlig er, fordi dødsårsagerne i stedet bliver gemt under prædikater som hjerneblødninger, nyresvigt eller blodpropper i hjertet, men reelt set er de forårsaget af sukkersygen”.

Læs også
10.000 diabetikere har kroniske fodsår
Diabetisk neuropati: Alfa-liponsyre hjælper
Forbrugererfaring: Alfa-liponsyre mod smerter i fødderne
Diabetes – find ud af, om du er i risikozonen!
Magnesium – en vigtig faktor ved diabetes
Statiner kan give nerveskader

Kilde
Diabetikeren/Mediaplanet