Calcium D-vitamin Diabetes

Calcium og D-vitamin reducerer risikoen for diabetes

Et højt indtag af D-vitamin og calcium kan reducere risikoen for diabetes type II hos kvinder, viser et stort langtidsforsøg.

I alt 83.779 raske kvinder med en gennemsnitsalder på 46 blev fulgt i 20 år. Indtagelsen af D-vita­min og calcium blev beregnet separat for indtagelse via kosten, brugen af kosttilskud og samlet indta­gelse. I forsøgets forløb blev der konstateret 4.843 nye tilfælde af diabetes type II.

Forsøgsresultater

  • De kvinder, der fik mest D-vitamin i form af kosttilskud, havde en 13 % lavere risiko for diabe­tes, sammenlignet med de kvinder, som fik mindst D-vitamin.
  • De kvinder, der fik mest calcium i form af kosttilskud, havde en 18 % lavere risiko for diabetes, sammenlignet med de kvinder, som fik mindst calcium.
  • Risikoen for diabetes lå 21 % lavere for de kvinder, som fik den største samlede mængde calcium (fra alle kilder) sammenlignet med den laveste.

For kombinationen af D-vitamin og calcium havde de kvinder, som fik mest (over 800 I.E. D-vitamin og 1.200 mg calcium dagligt), den laveste risiko for diabetes – en 33t% reduktion sammenlignet med de kvinder, der havde det laveste indtag af næringsstofferne.

Man kunne ikke påvise nogen statistisk signifikant effekt på diabetesrisikoen ved indtagelse af D-vitamin og calcium fra kosten. Det vil med andre ord sige, at den gavnlige virkning ved D-vitamin og calcium er størst, når stofferne indtages i form af kosttilskud i forhold til via kosten. Hvis fremtidige forsøg bekræfter resultaterne i denne rapport, vil kvinder have endnu en god grund til at at tage tilskud af D-vitamin og calcium – som en nem og prisgunstig måde at sænke risikoen for diabetes type II på.

Calcium og D-vitamin reducerer risikoen for diabetesKalk + D fra Natur-Drogeriet A/S – begge næringsstoffer i én og samme tablet!

Læs også
Calcium og D-vitamin kan beskytte mod diabetes
Husk D-vitamin, når du er gravid
Calcium og magnesium og risikoen for diabetes type II
Calcium og magnesium og risikoen for diabetes type II
Dette bør du vide om vitaminer og mineraler
Vælg det rigtige multivitamin-/mineralpræparat – Maximum!

Kilde
Pittas AG, Dawson-Hughes B, Li T et al. Vitamin D and calcium intake in relation to type 2 diabetes in women. Diabetes Care. Marts 2006;29(3):650-6.