Calcium D-vitamin Diabetes

Calcium og D-vitamin reducerer risikoen for diabetes

Et højt indtag af D-vitamin og calcium kan reducere risikoen for diabetes type II hos kvinder, viser et stort langtidsforsøg.

I alt 83.779 raske kvinder med en gennemsnitsalder på 46 blev fulgt i 20 år. Indtagelsen af D-vita­min og calcium blev beregnet separat for indtagelse via kosten, brugen af kosttilskud og samlet indta­gelse. I forsøgets forløb blev der konstateret 4.843 nye tilfælde af diabetes type II.

  • De kvinder, der fik mest D-vitamin i form af kosttilskud, havde en 13 % lavere risiko for diabe­tes, sammenlignet med de kvinder, som fik mindst D-vitamin.
  • De kvinder, der fik mest calcium i form af kosttilskud, havde en 18 % lavere risiko for diabetes, sammenlignet med de kvinder, som fik mindst calcium.
  • Risikoen for diabetes lå 21 % lavere for de kvinder, som fik den største samlede mængde calcium (fra alle kilder) sammenlignet med den laveste.

For kombinationen af D-vitamin og calcium havde de kvinder, som fik mest (over 800 I.E. D-vitamin og 1.200 mg calcium dagligt), den laveste risiko for diabetes – en 33t% reduktion sammenlignet med de kvinder, der havde det laveste indtag af næringsstofferne.

Man kunne ikke påvise nogen statistisk signifikant effekt på diabetesrisikoen ved indtagelse af D-vitamin og calcium fra kosten. Det vil med andre ord sige, at den gavnlige virkning ved D-vitamin og calcium er størst, når stofferne indtages i form af kosttilskud i forhold til via kosten. Hvis fremtidige forsøg bekræfter resultaterne i denne rapport, vil kvinder have endnu en god grund til at at tage tilskud af D-vitamin og calcium – som en nem og prisgunstig måde at sænke risikoen for diabetes type II på.

Kalk + D fra Natur-Drogeriet A/S – begge næringsstoffer i én og samme tablet!

Læs også
Calcium og D-vitamin kan beskytte mod diabetes
Husk D-vitamin, når du er gravid
Calcium og magnesium og risikoen for diabetes type II
Calcium og D-vitamin – et stærkt makkerpar
Calcium og magnesium og risikoen for diabetes type II
Dette bør du vide om vitaminer og mineraler
Vælg det rigtige multivitamin-/mineralpræparat – Maximum!

Kilde
Pittas AG, Dawson-Hughes B, Li T et al. Vitamin D and calcium intake in relation to type 2 diabetes in women. Diabetes Care. Marts 2006;29(3):650-6.