Calcium

Calcium giver ikke åreforkalkning

Forskning, der er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, har ikke kunnet påvise en sammenhæng mellem øget calciumindtag og forkalkning i hjertets kranspulsårer – en tilstand, der er karakteristisk for hjertesygdom.

Forskerne analyserede data fra 588 mænd og 690 kvinder i det såkaldte Framingham Offspring Study, som omfatter børn af deltagerne i Framingham Heart Study. De gennemgik svar på spørgeskemaer udfyldt mellem 1998 og 2001 for indtag af calcium fra fødevarer og kosttilskud. CT-scanninger foretaget mellem 2002 og 2005 viste forkalkningen af hjertets kranspulsårer, en indikation på plakdannelsen i hjertets arterier.

Den justerede analyse af data kunne ikke påvise en signifikant sammenhæng mellem samlet calciumindtag og mængden af calcium i hjertets kranspulsårer. Lignende resultater fremkom i separate analyser af calciumtilskud og calcium fra fødevarer.

Forfatterne bemærker, at Institute of Medicine for nylig konkluderede, at beviser fra kliniske forsøg p.t. ikke understøtter, at calcium har indvirkning på risikoen for kredsløbssygdomme.

Calcium giver ikke åreforkalkning - Okinawa koralkalkLæs også
Calcium: Husk dette vigtige mineral!
Calcium har en positiv indvirkning på en lang række sygdomme
Åreforkalkning kan skyldes for få antioxidanter
Lycopen modvirker dannelse af åreforkalkning og blodpropper
Koralkalk: En oldgammel kilde til meget mere end calcium
Bernhard Spur: Mineralstofskiftets ernæringsmæssige betydning

Kilde
Am J Clin Nutr, november 2012.