Calcium Knogleskørhed

Calciumcitrat overgår calciumcarbonat i forsøg med knogleskørhed

Calciumcitrat optages bedre end calciumcarbonat og er desuden i stand til at forebygge knogle­skør­hed hos kvinder, der lige har overstået overgangsalderen, viser tre analyser fra UT Southwestern Medical Center i Dallas.

“Det er en velkendt sag, at kalktilskud, der tages på det rigtige tidspunkt, kan medvirke til at fore­bygge knogletab hos ældre patienter”, siger dr. Khashayar Sakhaee, som leder afdelingen for mine­ralstofskifte. “Vi er interesserede i at se, hvilken blanding der er bedst til at forebygge knogleskørhed og til at vedligeholde knogletætheden hos tidlige post-menopausale kvinder”.

Analyserne

To af analyserne sammenlignede optagelsesgraden for calciumcitrat og calciumcarbonat:

  • Sakhaee og hans kolleger analyserede data fra 15 tidligere randomiserede forsøg. Forsøgene vurderede den biologi­ske tilgængelighed (den mængde kalk, der optages fra et tilskud i stedet for den mængde kalk, der er indeholdt i tilskuddet).
  • I den anden analyse sammenlignede dr. Howard Heller, assisterende professor i intern medicin, og hans kolleger, optagelsen af to kalktilskud, der er tilgængelige i håndkøb i USA: Citracal (calciumcitrat produceret af forskere fra UT Southwestern Mineral Metabolism sammen med Mission Pharmacal i San Antonio) og Os-Cal (calciumcarbonat).

Forskerne målte den højeste og den akkumulerede forøgelse i blodets kalkkoncentration i stedet for at måle ændringer i udskillelsen af kalk gennem urinen.

Den tredje analyse, som er den første af sin art, blev også foretaget af Sakhaee og hans kolleger. Her sam­menlignede man virkningen af kalkcitrat vs. placebo til at forebygge knogletab hos kvinder, der netop havde overstået overgangsalderen.

Resultaterne

Alle tre analyser bekræfter egenskaberne ved calciumcitrat.

Den førstomtalte konkluderede, at cal­ciumcitrat blev optaget 22-27 % bedre end calciumcarbonat. Det gælder, både når man tog stoffet på tom mave og sammen med et måltid. Hellers undersøgelse konkluderer, at Citracal var mere “biologisk tilgængelig” end Os-Cal. Førstnævnte produkt blev desuden optaget hurtigere og i større mængder. “Vores resultater viser, at selv under de mest gunstige forhold optages calciumcarbonat ikke nær så godt som calciumcitrat”, siger Heller. “Vi blev overraskede over, hvor stor forskellen i optagelses­graden var: Calciumcitrat optages 2½ gange så godt som calciumcarbonat”.

Den tredje analyse viste egenskaberne ved calciumcitrat hos kvinder, der netop havde overstået overgangsalderen. I løbet af det 2 år lange forsøg fik 57 kvinder i deres tidlige overgangsalder og 6 kvinder i midten af overgangsalderen enten 800 mg calciumcitrat eller placebo dagligt. De, der fik calciumcitrat, undgik knogletab – deres knogletæthed i rygsøjle, underarm og den øverste del af lår­benet blev stabiliseret. Hos de kvinder, der fik placebo, konstaterede man i løbet af de to år en bety­delig nedgang i knogletætheden i rygsøjle og underarm.

Kalk + D tabletter med calciumcitratLæs også
Knogleskørhed i et nyt lys
D-vitamin og calcium beskytter mod knoglebrud
Calciumtilskud og knogleskørhed hos kvinder
Calciumtilskud er godt for teenageknogler
Forebyg knogleskørhed med frugt, grønt og mælkeprodukter
Te er godt for knoglerne

Kilder
American Journal of Therapeutics, 1999
Journal of Clinical Pharmacology, 1999.