E-vitamin Knogleskørhed

E-vitamintilskud kan reducere antallet af knoglebrud hos ældre

E-vitamintilskud (alfa-tocoferol) kan måske reducere antallet af knoglebrud hos ældre. Det viser et nyt forsøg, der understøtter vitaminets gunstige indvirkning på vores knogler.

Beskrivelse af forsøget

Data fra 14.738 kvinder indsamlet over en periode på 19 år viser, at de kvinder, der i gennemsnit havde mindst alfa-tocoferol i kroppen, havde 86 % flere hoftebrud i forhold til de kvinder, der tog tilskud af stoffet, og for hvem antallet af hoftebrud var reduceret med 22 %. En tilsvarende virkning af E-vitamintilskud blev observeret hos mænd, viser data fra 1.138 mænd indsamlet over en periode på 12 år ifølge forskere fra universitetet i Uppsala og Karolinska Instituttet.

“E-vitamin har efter sigende en positiv virkning på både knogle- og muskelmasse på grund af dets antioxidante egenskaber, hvilket giver en teoretisk sammenhæng med en lavere risiko for knoglebrud i takt med et højere indtag af alfa-tocoferol”, skriver forskerne i American Journal of Clinical Nutrition.

E-vitamintilskud kan reducere antallet af knoglebrud hos ældre“Vores resultater understøtter disse forsøgsresultater: Højere indtag havde en sammenhæng med en højere knoglemineraltæthed, øget muskelmasse og lavere risiko for brud. Desuden har nye randomiserede forsøg tydet på, at E- og C-vitamintilskud har en positiv indvirkning på knoglemineraltætheden og muskelmassen hos ældre kvinder og mænd”.

Disse data fra Sverige understøtter vitaminets potentielle indvirkning på knogler og muskler. Under ledelse af Karl Michaelsson anvendte forskerne data fra to uafhængige følgegruppe-forsøg: Swedish Mammography Cohort og Uppsala Longitudinal Study of Adult Men.

Resultater

Data fra kvinderne tyder på, at det laveste gennemsnitlige kropsindhold af alfa-tocoferol gav en stigning på hhv. 86 % for hoftebrud og 20 % for alle typer af knoglebrud.

Hos mændene mere end tredobledes antallet af hoftebrud med et lavt indhold af alfa-tocoferol. Der fandtes ikke data for brugen af tilskud – kun 4 % af mændene sagde, at de brugte en form for tilskud, men denne begrænsede gruppe havde rent faktisk et højere blodindhold af alfa-tocoferol, sammenlignet med ikke-brugere.

“Indtagelsen af alfa-tocoferol er lav i Sverige og andre skandinaviske lande”, skriver forskerne. “Kun ca. 10 % af kvinderne og 5 % af mændene havde et indtag, der lå højere end den anbefalede dagsdosis. Skandinavien er også verdens førende med hensyn til antal knoglebrud som følge af osteoporose – en iagttagelse, der ikke umiddelbart kan forklares med livsstil, genetisk disposition, klima eller levetid. Der er behov for yderligere forsøg for at bekræfte vores nye resultater og i sidste ende også randomiserede kliniske forsøg, der evaluerer indvirkningen på knoglebrud ved lave doser (ADT) af E-vitamin”.

Læs også
E-vitaminmangel kan betyde fysisk svækkelse hos ældre
Multivitaminer giver ældre bedre knogler
Lycopen styrker knoglerne hos ældre
C-vitamin kan måske forebygge knogletab hos ældre mænd
Højt kaffeforbrug øger risikoen for knoglebrud
Frugt og grønt til knoglerne
Mere omega-3 i blodet giver en lavere risiko for hoftebrud
Forbrugererfaring: E-vitamin hjælper på ‘musearm’

Kilde
Intake and serum concentrations of alfa-tocopherol in relation to fractures in elderly women and men: 2 cohort studies. American Journal of Clinical Nutrition, 2014, bd. 99, s. 107-114; doi: 10.3945/ajcn.113.064691.