Vitaminer & Mineraler

Multivitaminer giver ældre bedre knogler

Tilskud af multivitaminer øger koncentrationen af mikronæringsstoffer, gør ældre menneskers knogler stærkere og reducerer risikoen for at falde, viser et 6 måneder langt forsøg med ældre i Australien. Ældre har et øget behov for mikronæringsstoffer i forhold til yngre, og samtidig spiser de typisk mindre.

Maximum kan være med til at sikre bedre knogler hos ældre92 ældre plejehjemsbeboere blev tilfældigt inddelt i grupper, der dagligt skulle tage enten et vitamintilskud eller et placebopræparat. Efter de seks måneders forløb var kropsindholdet af D-vitamin, B12-vitamin og folsyre langt højere for tilskudsgruppen end for placebogruppen – og manglen på mikronæringsstoffer var langt mindre markant. Multivitamingruppen havde også en signifikant højere knogletæthed målt i hælen – og dermed hele 63 % lavere risiko for fald.

Forfatterne til forsøgsrapporten håber, at fremtidige forsøg “vil vurdere, om disse næringsstof-kombinationer resulterer i vedvarende forbedringer af knogle- og muskelfunktionen, hvilket potentielt kan føre til en signifikant reduktion i antallet af fald og knoglebrud blandt ældre plejehjemsbeboere”.

Læs også
Multivitaminer/mineraler øger vigtige næringsstoffer hos ældre
En vitaminpille om dagen mindsker måske kognitiv svækkelse
Brems aldringen med multivitaminer!
E-vitamintilskud kan reducere antallet af knoglebrud hos ældre
Lycopen styrker knoglerne hos ældre
Magnesium øger knoglemineraltætheden
C-vitamin kan måske forebygge knogletab hos ældre mænd
6 sundhedsfremmende egenskaber ved A-vitamin
Mere omega-3 i blodet giver en lavere risiko for hoftebrud

Kilde
Eur J Clin Nutr. 2009;63(4):558-65.