Kisel

Kisel – et vigtigt, men overset mineral

Kisel er et overset mineral, og det har længe været om diskuteret, om det kan optages af den menneskelig organisme, og dermed om det i det hele taget spiller nogen rolle i den menneskelige ernæring. Forskning peger på, at kisel (silicium) faktisk er et vigtigt sporelement for mennesket. Det er således blevet påvist, at kisel indgår i dannelsen af knogler, brusk og bindevæv hos mus, rotter og kyllinger.

Hvad siger forskerne?

Padderokkekapsler med et højt indhold af kiselEn af verdens førende kisel-forskere, amerikaneren Edith Muriel Carlisle, siger: “Kisel spiller en vigtig rolle for bindevæv, især i knogler og brusk. Kisels primære virkning i knogler og brusk viser sig at være dannelsen af organisk grundmasse (matrix). Abnormiteter i knogler og brusk er forbundet med reduktion af grundmassens bestanddele, hvilket resulterer i et behov for kisel i kollagen- og glycosaminoglycandannelsen. Yderligere dokumentation for kisels rolle i stofskifteprocessen kommer fra opdagelsen af, at kisel er et stort ion i de osteogene (knogledannende) celler, særligt i cellens stofskiftemæssigt aktive tilstand. Andre undersøgelser peger på, at kisel deltager i subcellulære enzymholdige strukturers biokemi. Kisel danner desuden vigtige forbindelser med andre elementer. Skønt det på grundlag af de nyere undersøgelser er klart, at kisel spiller en specifik rolle i stofskiftet, så har kisel fået tildelt en strukturel rolle i bindevæv. En forbindelse mellem kisel og alderdomssymptomer har muligvis at gøre med forandringer med hensyn til glucosaminoglycan”. 

Forskere ved South Dakota University, USA, har fundet frem til, at der er en forbindelse mellem kisel og andre sporelementer i stofskiftet, især zink og kobber.

Kisel i den danske helsebranche

Alle disse undersøgelser er foretaget med dyr, men lignende funktioner gælder højst sandsynligt også mennesker.

Kisel i kapsler - en genvej til de rette mængder af det vigtige mineralI den danske helsebranche har der i mange år været forhandlet kiselpræparater. Fra Natur-Drogeriet kommer Spisekisel med urter (i både pulver og kapsler) samt Silica/Padderokke kapsler.

Læs også
Kisel – en kort introduktion
Kisel – et livsvigtigt mineral til din krop
Kisel modvirker cellulitis, løst bindevæv og bløde negle
Kan kisel og kiselsyre modvirke Alzheimers?
Silica/Padderokke kapsler – større virkning, pænere hud
Blå mærker? Her er et par gode råd…

Kilder
Carlisle, Schwarz, Milne. Silicon as a Trace Nutrient. The Science of the Total Environment, 73 (1988), s. 95-106.
Royce JE, Kayongo-Male H. Interactive Effects of Dietary Silicon, Copper and Zinc in the Rat. J. Nut. Biochem.,1990, bd. 1.