Naturmidler

Chlorella: Ofte stillede spørgsmål

Her finder du svarene på nogle af de oftest stillede spørgsmål om chlorella

Hvad er chlorella?

Chlorella er en grøn, enkeltcellet alge, der dyrkes i ferskvandssøer. Den har en græslignende lugt på grund af de store mængder klorofyl, der findes i den. Faktisk har chlorella den højeste koncentra­tion af klorofyl blandt alle jordens planter. Man har fundet fossileret chlorella.

Chlorella er en af de sundeste og stærkeste fødevarer, man kender til. Udover at være den perfekte fødevare for mennesker anvendes ringere kvaliteter af chlorella til husdyrbesætninger verden over.

Hvordan dyrkes chlorella?

Chlorella dyrkes med omhu i kæmpemæssige ferskvandssøer. Det vand, der anvendes til dyrkning, tilsættes ozon og filtreres derefter, så det er helt rent.

Chlorella firdobles i løbet af et døgn – et tegn på algens genetiske renhed og mirakuløse evner til at hele menneskekroppen. Fx kan chlorella få de venligtsindede bakterier i menneskets mavesæk (Lactobacilli) til at formere sig fire gange så hurtigt som normalt.

Hvordan brydes den ydre væg på en chlorella-celle?

Hvis den ydre cellevæg ikke brydes, er de næringsstoffer, der findes i chlorella ikke tilgængelige, men ikke alle chlorella-producenter sørger for at bryde denne cellevæg i tilstrækkelig grad. Det er denne ydre, fibrøse cellevæg, der adskiller chlorella fra alle andre alger. Det er en unik kost­fiber, som ikke findes andre steder i naturen, og som ophobes i kroppen over tid, binder sig til tung­metaller, stråler og andre syntetiske giftstoffer og fjerner dem effektivt.

Chlorella produceres ved hjælp af en trykdifferentialmetode, der gennembryder den ydre, fibrøse cellevæg i stedet for at knuse den, som en del andre chlorella-producenter gør. Trykket i den tank, hvor chlorellaen oplagres, øges, og derefter fjernes trykket pludseligt. Dette er den mest effektive og organiske metode til at bryde cellevæggen, fordi den ikke påvirker de næringsstoffer, der findes i chlorella, men samtidig giver fuld adgang til dem. Knuser man chlorel­la-cellevæggen, spredes mange af næringsstofferne, så de ikke kan indtages samlet – som de skal for at give optimal virkning.

Kan man spise en hvilken som helst alge og få næringsstoffer, eller er der noget specielt ved chlorella?

Der findes over 70.000 algearter. Nogle er meget næringsholdige, andre er ekstremt giftige. Også Spirulina kan anbefales. Der findes andre spiselige alger som fx Dunaliella, en blågrøn alge, men ingen kommer i nærheden af chlorella og spirulina, når det gælder nutraceutiske egenskaber.

Chlorella blev opdaget i slutningen af det 19. århundrede. Japanerne begyndte at udfor­ske algen mere indgående i 1940’erne, og japanske forskere er i udpræget grad årsagen til, at chlo­rella er så populær i vore dage. Det japanske forbrug af chlorella pr. indbygger overstiger indtaget af C-vitamin pr. amerikaner – og C-vitamin ligger på førstepladsen over populære vitaminer i USA. Men chlorella er en langt stær­ke­re form for sundhedskost end noget multivitaminpræparat eller kosttilskud på markedet.

Hvorfor har jeg ikke hørt om chlorella før?

Chlorella er meget populær i Japan og resten af Fjernøsten, men det er først for nylig, at man har fået øjnene op for algen i de vestlige lande. Kendskabet til chlorella udbredes langsomt, efterhånden som dens forunderlige og dybtgående sundhedsfremmende egenskaber bliver afsløret gennem videnskabelige forsøg og ved mund-til-øre-metoden. På grund af de utrolige næringsegenskaber bliver chlorella en fast del af ordforrådet, når først den har banet sig vej ind – i modsætning til mange af de urter og hormoner, som har været en tur på forsiden af populære tidsskrifter.

Hvor kommer chlorella fra?

Chlorella dyrkes i Taiwan af verdens største chlorella-producent. Algen undersøges nøje for renhed og evt. bakteriel smitte i laboratorier, der findes ved dyrkningsområderne.

Det er meget reguleret produkt og er den eneste form for chlorella, der eksporteres til og sælges i Japan, men som ikke er dyrket i Japan. For at opnå denne status er producenten certificeret af det japanske sundhedsministerium – den eneste sundhedsmyndighed i verden, der har indført og stan­dardiseret chlorella-kvalitet og certificering.

Hvad er de primære sundhedsfremmende egenskaber?

Ud over, at chlorella er den ‘perfekte’ fødevare, som dækker stort set alle kroppens næringsbehov, er den kraftigt immunforsvarsstyrkende, meget afgiftende og fantastisk til at understøtte fordøjel­sen.

Hvor meget har man forsket i chlorella?

Chlorella er en af de MEST videnskabeligt udforskede fødevarer i menneskets historie – på linje med spirulina, som af NASA er udpeget til at blive en af de første fødevarer, der skal dyrkes på rumstationen, når den er færdigbygget.

Den forskning, der er udført for disse to alger, er foretaget mange forskellige steder i verden af forskere ved universiteter, fra den private industri og chlorella-producenterne selv. Der er til dato aldrig beskrevet nogen form for negativ indvirkning på menneskets helbred.

Hvor meget skal jeg tage om dagen?

Tre gram om dagen er en god vedligeholdelsesdosis at tage. Med denne mængde vil du ikke opleve revolutionerende ændringer, men din krop vil få mange af de næringsstoffer, den har brug for for at kunne fungere optimalt, fx. aminosyrer (protein), livsnødvendige mineraler, vitaminer, kulhydra­ter og enzymer.

Men mange tager 5-7 g pr. dag, og med denne dosis vil du opleve betydelige ændringer i fordøjel­sen, dit energiniveau og din generelle helbredstilstand. Ved højere doser, fx 10-12 g dagligt, vil­le man kunne holde op med at spise kød og alligevel føle sig sikker på, at man får en tilstrækkelig mængde protein og andre af de nødvendige næringsstoffer, som vi normalt får fra kød.

Hvilke resultater kan jeg forvente, når jeg begynder at tage Chlorella?

Det første, du vil opleve, er en bedre fordøjelse – specielt, hvis du lider af dårlig ånde eller forstoppelse. Begge disse problemer kan du let slippe af med ved at tage små doser chlorella.

Mange af de sundhedsfremmende egenskaber, chlorella har, kommer ved længere tids brug og kan ikke så let påvises ved at se på, hvordan den enkelte har det. Fx har forskere fundet frem til, at chlorella kan fjerne tungmetaller og andre syntetiske stoffer fra kroppen ved at binde dem, så de kan fjernes fra blodstømmen.

Men dette resultat kan kun måles, hvis man kender kroppens indhold af tungmetaller før og efter man begynder at tage chlorella. Det tager ca. 3-6 måneder for tungmetaller at begynde at blive fjer­net fra blodet, afhængigt af hvor stor en dosis chlorella der indtages. Har man fastslået, at en person har tungmetaller i kroppen, bør man starte med at tage 15-20 g dagligt, afhængigt af mængden af tungmetaller.

Hvornår på dagen skal jeg tage chlorella?

Chlorella kan tages når som helst på dagen. Man kan tage hele dagsdosis på én gang, eller man kan dele den op i små doser i løbet af dagen, og den sidstnævnte løsning er den foretrukne.

Det er bedst at tage chlorella 20-30 minutter før et måltid, så algen kan få mulighed for at påvirke fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer. Morgenen er et godt tidspunkt at tage chlorella på, men aldrig lige før eller efter indtagelse af kaffe eller sodavand, fordi koffein er ekstremt ødelæggende for fordøjelsesprocessen.

Som tidligere nævnt får chlorella bakterierne i mavesækken, Lactobacilli, til at formere sig fire gange så hurtigt som normalt. Det medvirker til at give en fantastisk fordøjelse og – hvad der er endnu vigtigere – giver en bedre optagelse af næringsstoffer.

Hvor meget skal man tage, hvis man er syg?

Det afhænger af, hvad man fejler, og hvor hårdt man er ramt. En dosis på 10-20 g dagligt anbefales for syge, specielt, hvis man lider af en kronisk sygdom. Det anbefales desuden, at syge tager spirulina sammen med chlorella for at få det fulde udbytte af begge disse kraftigtvirken­de, helende nutraceutiske produkter.

Hvad betyder nutraceutisk?

Nutraceutiske produkter er fødevarer, der giver kroppen den rigtige ernæring, så den kan helbrede sig selv. Menneskekroppens selvhelbredende egenskaber er forbløffende, men ofte giver vi ikke kroppen de rigtige aminosyrer, enzymer, vitaminer, mineraler og kulhydrater.

Kan jeg tage for meget chlorella?

Det er bedst at tænke på chlorella som en fødevare, for det er lige præcis, hvad det er: En af de re­neste og kraftigst virkende fødevarer på jorden. Man kan ikke tage for meget chlorella, fordi det er naturligt afgiftende, så der er ingen fare for, at chlorella ophobes i kroppen og bliver skadeligt. Men der er en ‘passende’ dosis for alle – generelt på ca. 5-8 g pr. dag.

Hvorfor er enzymer så vigtige for et godt helbred?

Efterhånden som man bliver ældre, mister kroppen sin evne til at producere enzymer, og vi har brug for tusindvis af forskellige enzymer for at sikre, at kroppen fungerer rigtigt! Af alle de ting, der mangler i vores kost, ligger enzymer øverst på listen på grund af vores tendens til kun at spise kogt, pasteuriseret, forarbejdet og konserveret mad. Det eneste sted, man kan få enzymer, er fra frisk frugt og grønt og fødevarer som chlorella og spiru­lina.

Optagelsen af næringsstoffer hindres i udpræget grad, efterhånden som man bliver ældre, på grund af denne udvaskning af fordøjelsesenzymer og manglen på saltsyre i maven, som nedbryder de fø­devarer, vi spiser, så næringsstofferne kan optages i kroppen.

Denne kroniske mangel på næringsstoffer i kroppen gennem mange år og ophobningen af giftstoffer i kroppen og hjernen er tilsammen blandt de vigtigste af de faktorer, der har indflydelse på udviklin­gen af sygdomme, specielt blandt ældre. Fx viser obduktioner af afdøde Alzheimer-patienter, at denne type patienter generelt har et højt indhold af aluminium i hjernen.

Giftstoffer findes alle steder i hele vores miljø – i den luft, vi indånder, og den mad, vi spiser. De er simpelthen en del af naturen, som vi ikke kan undgå. Ved at tage chlorella og spirulina kan vi gøre noget for at udrydde de problemer, der kan opstå, fordi de giver os næringsstoffer og enzymer og virker stærkt afgiftende på kroppen.

Kan chlorella bruges topisk?

Ja. Chlorella kan pulveriseres (eller købes som pulver) og blandes med vand til en grødagtig masse, som smøres på snitsår, rifter, udslæt eller dybere sår til fremskyndelse af helingen. Det er den så­kaldte chlorella-vækstfaktor, som gør algen til sådan en effektiv helbreder af menneskets væv.

Efter indtagelse af chlorella i ca. et år (5-7 g dagligt) vil man kunne iagttage en betydelig for­bedring af sårhelingen – uden at man behøver at anvende det topisk.

Kan jeg give mine børn chlorella?

Absolut. Faktisk har chlorella vist sig at kunne fremme væksten hos børn samt medvirke til at op­bygge et stærkt immunforsvar. I forsøg med enæggede tvillinger har man kunnet iagttage, at den tvilling, der fik chlorella, voksede langt hurtigere, var mere rask og blev sjældnere ramt af forkø­lelse, influenza osv. end den tvilling, der ikke fik chlorella.

Børn skal have 1-1½ gram pr. dag . Spirulina kan gives i samme mængder.

Hvilke næringsstoffer er der i chlorella?

Aminosyrer (protein), enzymer (bl.a. pepsin, der medvirker ved fordøjelsen), vitaminer, mineraler og kulhydrater. Man ville sagtens kunne leve af chlorella alene – sammen med spirulina er det ver­dens mest perfekte og stærke fødevare.

Hvor meget protein indeholder chlorella?

60 % af chlorella er protein i form af aminosyrer. Chlorella indeholder 18 af 22 kendte aminosyrer og anses for at være et komplet protein, hvilket betyder, at algen indeholder de otte essentielle ami­nosyrer.

Det er en proteinkilde, som er andre kilder som kød, fisk og æg langt overlegen, fordi disse er se­kundære proteiner, dvs. at aminosyrerne allerede er omdannet til protein for at blive til æg og kød. Når vi spiser fødevarer som kød, skal kroppen først nedbryde proteinet i aminosyrer og derefter om­danne dem til de proteiner, kroppen har brug for. Dette er ikke særligt effektivt – og slet ikke så effektivt som simpelthen at indtage aminosyrerne.

Menneskekroppen vil danne lange, komplekse kæder af aminosyrer til titusindvis af forskellige pro­teinstrukturer, som kroppen har brug for for at udføre alle mulige kropsfunktioner. Men hvis blot én enkelt aminosyre mangler, vil der dannes et ufuldstændigt protein, som ikke fungerer ligeså effek­tivt som et komplet protein. Der findes ikke andre naturlige kilder til protein, som giver så komplet og velafbalanceret en vifte af aminosyrer som chlorella og spirulina.

Giver chlorella mere energi?

Ja. Efterhånden som kroppen får disse rene næringsstoffer, som den skal bruge for at fungere opti­malt, vil du opleve, at du får en øget vitalitet og mere energi. Spirulina er også en stærk energikilde. 1-2 g chlorella eller spirulina om morgenen giver kroppen masser af energi.

Men i modsætning til sukker, koffein eller andre af de stimulanser, man bruger for at øge sit energi­niveau, giver chlorella og spirulina ikke det ‘energidyk’, som ofte sætter ind efter indtagelse af de førnævnte ting. Chlorella og spirulina er nemlig rene næringsstoffer. De virker meget længere – og eftersom de er rene næringsstoffer, er der ikke denne fornemmelse af udsving i energiniveauet. Det samme er tilfældet for ioniseret vand.

Har chlorella andre virkeområder?

Blandt chlorellas andre virkeområder kan nævnes:

  • Fungerer som et nutraceutisk produkt
  • Styrker immunforsvaret
  • Indeholder chlorella-vækstfaktor og klorofyl
  • Afgifter kroppen og især leveren
  • Medvirker til heling af sygdomme
  • Opbygger RNA og DNA
  • Fungerer som anti-aging middel
  • Fremmer fordøjelsen

Skal man blive ved med at tage vitaminer, når man begynder at tage chlorella?

Der sker ikke noget ved at fortsætte med multivitaminer sammen med chlorella, men det er ikke nødvendigt. Chlorella og spirulina indeholder en lang række livsnødvendige vitaminer, mineraler og enzymer og er alligevel mere prisgunstig end de fleste multivitaminpræparater.

Er chlorella ikke bare en anden form for vitaminer?

Nej. Chlorella er en form for sundhedskost – hvilket er en stor forskel fra de fleste af de vitaminer, man kan købe i handelen. Fordi den indeholder en lang række forskellige vitaminer, mineraler og enzymer, er chlorella på mange måder vitamintilskuddene overlegen, bl.a. fordi algen er naturlig, og de vitaminer og mineraler, der er i chlorella, er bio-kelerede, hvilket vil sige, at de er naturligt ‘indpakket’ i aminosyrer, så kroppen lettere kan optage dem.

Vitaminer er ikke andet end et amalgam af koncentrater og ekstrakter, som er blevet ‘syet’ kunstigt sammen, så det på papiret ser ud, som om de giver en velafbalanceret næring. Sundhedskost som chlorella giver kroppen en forbløffende mængde næringsstoffer, som er naturligt afbalancerede, og som ALDRIG kan ophobes i kroppen og blive skadelige og derfor er langt bedre end nogen form for menneskeskabt næringsblanding.

Hvad er chlorella-vækstfaktor (CGF)?

CGF er en blanding af RNA, DNA, aminosyrer, vitaminer og mineraler, hvis præcise egenskaber endnu ikke er identificerede. Hos børn fremmer CGF hurtig vækst. Hos voksne medvirker CGF til at opbygge et velfungerende immunforsvar og fremmer samtidig hurtig sårheling – både indvortes og udvortes. Desuden styrker det kroppens evne til at komme sig hurtigt efter hård træning eller sygdom.

CGF er en af hjørnestenene i chlorellas fantastiske evne til at helbrede menneskekroppen – og det er det, der gør chlorella til DEN stærkeste fødevarer i verden.

Hvordan afgifter chlorella kroppen?

Chlorella har en ufordøjelig, fibrøs ydre cellevæg, som skal brydes for at komme ind til cellens næ­ringsstoffer og CGF. Det er denne fibrøse cellevæg, der binder sig til tungmetallerne i blodet og trækker dem ud af vævet og blodstrømmen. Denne afgiftning af tungmetaller og andre kemiske stoffer i blodet vil tage 3-6 måneder, før der er opbygget tilstrækkelige mængder fibrøs cellevæg til at starte processen – naturligvis afhængigt af, hvor stor en dosis chlorella der indtages. Det er også dette fibrøse materiale, der fremmer en sund fordøjelse og giver en generelt sund fordøjelseskanal.

Som tidligere nævnt kan mange af de helbredsproblemer, som rammer ældre i vore dage, bl.a. de­mens og Alzheimers, delvis føres tilbage til ophobningen af giftstoffer og tungmetaller i kroppen og hjernen samt en kronisk dårlig optagelse af næringsstoffer på grund af mangel på fordøjelses­enzymer og bakterier.

Tungmetallerne skal fjernes ved afgiftning gennem en kontinuerlig proces, som skal foregå hele li­vet igennem, hvis man gerne vil blive ved med at have et godt helbred. Indtaget før et måltid er chlorella er en glimrende fordøjelsesfremmer, som forbedrer og letter optagelsen af næringsstoffer.

Kroppens syre/base-balance er kritisk. En sodavand som fx cola har en pH-værdi på 2,5. Krop­pen skal helst have en surhedsgrad på omkring 7,0. Det betyder, at cola bogstaveligt talt er flere tu­sinde gange mere sur end kroppen. Det giver problemer, når en ekstremt sur væske som sodavand opbevares i en aluminiumdåse, som har en neutral pH-værdi. Naturen stræber altid efter at oprethol­de en balance på alle områder, så man kan sagtens forestille sig, at colaen med sin pH-værdi på 2,5 forsøger at stjæle aluminium fra dåsen, så den kan blive afbalanceret.

Hvis du skal drikke sodavand, så undgå dåseprodukter. Lav aldrig mad i aluminiumsgryder eller -pander, og undgå at bruge deodoranter med aluminium i. Metallet kan ganske langsomt ophobes i din krop og din hjerne gennem mange års forbrug.

Læs også
Chlorella – plantecellen, der helbreder og beskytter
Chlorella: Klorofyl i alger holder dig sund
Alger – mikroskopiske organismer med masser af næring
Spirulina: En alge med mange egenskaber
Unik Spirulina – indholdsanalyse
Vælg det rigtige multivitamin-/mineralpræparat – Maximum!