Folkesundhed Kosttilskud

Nigellafrø og stofskiftet

Nye forskningsresultater tyder på, at visse lægeurter, fx nigellafrø, har en sundhedsfremmende indvirkning på stofskiftet.

Nigella sativa – også kaldet sortkommen – kan således forbedre stofskiftefaktorer hos diabetikere. Tidligere analyser har fokuseret på de medicinske egenskaber ved nigellafrø, hvorimod formålet med det her omtalte forsøg var at undersøge virkningen af nigellafrø på stofskifteparametre hos patienter med diabetes mellitus.

Nigellafrø påvirker stofskiftet

Forskerne anvendte en række databaser til at udvælge artikler offentliggjort mellem 1995 og januar 2014, hvori nigellafrø, diabetes, blodsukkerniveau, lipider og insulin er omtalt. Efter at have fravalgt en række artikler, konferenceresumeer osv. stod de tilbage med 19 artikler (2 fra kliniske forsøg på mennesker, 14 fra forsøg på dyremodeller og 3 på dyrkede medier).

Alle forsøg tyder på, at nigellafrø kan regulere et forhøjet blodsukkerniveau og en dårlig lipid-profil ved hjælp af forskellige mekanismer, bl.a. frøets antioxidante egenskaber og indvirkning på insulinudskillelsen, glukoseoptagelsen, nydannelse af glukose og gen-ekspression. Nogle forsøg sammenlignede virkningen af forskellige former for nigella-præparater (ekstrakt, olie, pulver) og beskrev karakteristika ved deres virkning.

Konklusionen er, at Nigella sativa kan forbedre den glykæmiske status og lipid-profilen i diabetes-modeller.

Men der er behov for flere kliniske forsøg for at klarlægge de sundhedsfremmende egenskaber ved nigellafrø, den effektive type og dosis til behandling af diabetes.

Nigellafrø påvirker stofskiftet

Læs også
Nigellafrø påvirker stofskiftetNigella – faraonernes medicin
Nigella – det hemmelige vidundermiddel
Nigellafrøets diabetes-hæmmende virkning
Nigella – det vigtigste frø, du kan putte i munden
Kan nigellafrø medvirke til at hæmme udviklingen af kræft?
Nigellafrøolie mod COVID-19?
Hvorfor rammer COVID-19 nogle patienter særligt hårdt?

Kilde
Heshmati J, Namazi N. Effects of black seed (Nigella sativa) on metabolic parameters in diabetes mellitus: a systematic review.