B9-vitamin (Folsyre) Demens-sygdomme

Folsyre kan måske beskytte hjernen mod Alzheimers

Folsyre fra kosten kan måske medvirke til at beskytte hjerneceller mod Alzheimers ved at forebygge skader på de proteiner, som reparerer beskadiget DNA, viser en rapport offentliggjort i tidsskriftet Neuroscience.

Ifølge forskere ved National Institute on Aging Intramural Research Program kan ikke-reparerede DNA-skader på celler i hjernen få neuroner til at gennemgå apoptose – “programmeret celledød”. Nogle proteiner fremmer reparationen af DNA, men underskud af disse proteiner gør neuronerne sårbare over for programmeret celledød, som kan ligge til grund for nervenedbrydende sygdomme som Alzheimers og hjerneblødning.

Man mener, at telomererne – de genetiske sekvenser på kromosom-enderne – producerer proteiner, der er involveret i vedligeholdelse og reparation af DNA under normale omstændigheder. Men visse stoffer, fx aminosyren homocystein, er skadelige for telomererne og hæmmer deres evne til at genopbygge beskadiget DNA. Heldigvis er folsyre fra kosten i stand til at hæmme ophobningen af homocystein.

“Forsøg på vores og andre laboratorier har vist, at folsyre fra kosten kan beskytte neuroner mod Alzheimers ved at holde homocystein-niveauet lavt”, skriver forskerne.

Folsyre fra Natur-Drogeriet A/S – 180 tabletter à 400 mikrogram – kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Folsyre kan måske beskytte hjernen mod AlzheimersLæs også
Folsyre kan måske beskytte hjernen mod Alzheimers
Folsyre fremmer de kognitive funktioner
Folsyremangel sat i forbindelse med øget risiko for demens
Demens: Vitaminmangel øger Alzheimer-risiko
Kender du advarselstegnene for demens?
Alzheimers sygdom – og alternativ forebyggelse og behandling
Antioxidanter i kosten modvirker kognitiv svækkelse
Livsstilsændringer øger aktiviteten i enzymet telomerase
Lecithin – et naturligt multi-talent

Kilde
Neuroscience, 2007; 145(4): 1439-48.