B9-vitamin (Folsyre) Sund kost og livsstil

Pas på dine bryster

Det er vigtigt for de fleste kvinder at passe på sine bryster, for brystkræft er fortsat den mest almindelige kræftsygdom blandt kvinder. Kosten har vist sig at kunne påvirke kvinders risiko for at udvikle brystkræft. Fx har man påvist, at fibre fra fuldkorn, frugt og grønt samt omega-3 fedtsyrer fra fisk reducerer risikoen, mens mættet fedt og alkohol øger risi­koen.

Forskningsresultater har desuden antydet, at alkohol ændrer den måde, hvorpå kroppen håndterer østrogen – specielt de syntetiske østrogener, der anvendes ved hormonbehandling – og dermed øger østroge­ners kræftfremkaldende virkning. Andre resultater har antydet, at alkohol fjerner folsyre (et B-vita­min) fra kroppen og gør den mere modtagelig for kræftsygdomme.

Alkohol og folsyre

Delresultater fra et forsøg med titlen Diet, Cancer and Health (Kost, kræft og sundhed) undersøgte sammenhængen mellem alkohol og folsyre. 24.697 kvinder i alderen 50-64 år – alle var uden forhistorie med kræftsygdom, og alle havde overstået overgangsalderen – udfyldte et detaljeret spørgeskema, hvorefter de blev fulgt i 3-7 år af­hængigt af, hvornår de blev indlemmet i forsøget.

Folsyre kan medvirke til at passe på dine brysterForskerne målte kvindernes indtagelse af alkohol og folsyre og sammenlignede resultaterne fra de kvinder, der udviklede brystkræft, med resultaterne fra de kvinder, der ikke udviklede kræftsyg­dommen. Et højt alkoholforbrug havde kun en sammenhæng med en øget risiko for brystkræft hos de kvinder, som fik mindre end 300 mikrogram folsyre om dagen. Hos denne gruppe betød et gen­nemsnitligt alkoholforbrug på 10 g (den mængde, der findes i lidt over et glas) om dagen en forø­gelse på 19 % i risikoen for brystkræft.

Anbefalet dagsdosis af folsyre

Den anbefalede daglige dosis af folsyre for voksne er 400 mikrogram. I det heromtalte forsøg kunne man se alkoholens negative indvirkning på brystkræftrisikoen hos kvinder, der fik 75 % af denne mængde. Forskerne bemærkede, at ”kun en moderat reduktion i folsyrestatus synes at være påkræ­vet for at øge den kræftfremkaldende virkning ved indtagelse af alkohol”.

Disse resultater underbygger eksisterende forskning, herunder tre tidligere forsøg, som har fundet frem til en sammenhæng mellem folsyre, alkohol og risikoen for brystkræft. ”Kvinder opfordres til at indtage en aktiv holdning til forebyggelsen af brystkræft ved at spise en meget fiberholdig kost med kun små mængder mættet fedt, samt at få regelmæssig motion og en tilstrækkelig mængde folsyre fra kosten og fra tilskud – specielt, hvis de drikker alkohol”, siger Alan Gaby, MD, viden­skabelig redaktør hos Healthnotes.

Risikofaktorer

Blandt de mest almindelige risikofaktorer for brystkræft kan nævnes:

 • Tidlig og livslang brug af P-piller
 • Østrogenbehandling, med høje doser og langvarig brug
 • Mammografi inden overgangsalder, tidlig og gentaget
 • Medicin (generiske navne i parentes): Blodtrykssænkende (reserpin, hydralazin og atenolol), antibiotika (metronidazol), angst/uro (diazepam, alprazolam), antidepressiva (amitryptilin hydrochlorid, fluoxetrin hydrochlorid), neuroleptika (haloperidol), kolesterolsænkende (pravastatin), antacida (cimetidin), silikonegel
 • Kødrig kost
 • Alkohol og tobak, med tidlig debut eller massivt forbrug
 • Inaktivitet eller stillesiddende livsstil

Gode råd til at booste dit immunforsvar – og dermed passe på din bryster

Din krop er naturligt opbygget og udstyret til selv at kunne holde sig sund og rask. Den bedste måde at bevare et godt helbred på er ved at sørge for brændstof til krop og sjæl og gøre, hvad man kan for at finde unormale celler og fjerne dem. Her er en håndfuld gode råd til, hvordan du kan give dit immunforsvar et løft og selv hjælpe med til at undgå brystkræft:

 • Spis/drik fortrinsvis næringsrige fødevarer som bær, hørfrø, grønne bladgrønsager, grøn te og hvidløg. Begynd med et lille skridt i retning af mere næringsholdige fødevarer, fx ved at spise flere lycopen-rige tomater, og fortsæt derfra. For at beskytte din krop kan du tage daglige tilskud af antioxidanterne C- og E-vitamin samt selen.
 • Gør fuldkorn, frugt og grønt til en væsentlig del af din daglige kost – så får du de fibre, du har brug for.
 • Sørg for at få omega-3 fedtsyrer, gerne fra fisk.
 • Undgå alkohol og mættet fedt, som kan medvirke til at øge kræftrisikoen.
 • Dyrk motion mindst fire dage om ugen. Jo bedre fysisk form, du er i, jo lavere er din risiko for at udvikle kræft. Du bør satse på 1 times motion 4-5 gange om ugen. Men selv 30 minutter af et eller andet, fx noget så enkelt som en gåtur, er gavnligt i opstartsfasen.
 • Ryst stress, nervøsitet og bekymringer af dig. De kan ændre kroppens fysiologi og påvirke immunforsvaret i negativ retning. Du behøver ikke nødvendigvis meditere i en hel time pr. dag. Sænk fx stressniveauet ved hjælp af en helt enkel åndedrætsøvelse eller ved at tale med en god ven – eller måske skrive dagbog.
 • Deltag i arrangementer i forbindelse med brystkræftkampagner, og tag et selvansvar ved at lære selvundersøgelse.

Hvordan sikrer jeg, at jeg får de rigtige kosttilskud?

Du kan købe folsyre som enkeltstående kosttilskud fra Natur-Drogeriet A/S. Du kan også vælge et multikosttilskud med alle B-vitaminerne – eller med alle vitaminer og mineraler, så er du sikker på at være dækket godt ind.

Læs også
Dyrk motion og hold vægten – og reducér din risiko for brystkræft
Ginseng er godt for brystkræftramte
Alkohol, kaffe og grøn te – og risikoen for brystkræft
Kost, kosttilskud og kræft
Folsyremangel – en ofte uopdaget årsag til alvorlig sygdom
Skulle jeg overveje at droppe kødet?
Isoflavoner kan hæmme knuder i brystet

Kilder
Epstein S, Steinman D. Breast cancer. What Doctors Don’t Tell You, 1998.
European Journal of Clinical Nutrition
Healthnotes