Sport og motion Sund kost og livsstil

Tab af muskelmasse: Modstandstræning og Amino-Complex valleprotein hjælper

Verdens befolkning er under forandring. Vi arbejder længere og bliver ved med at være aktive i den tredje alder, og vigtigst af alt: Vi lever længere. I 2010 var ca. 10 % af den britiske befolkning over 60 år, og efterhånden som andelen af ældre stiger, stiger også presset på velfærdssystemet.

Selvom man i dag fungerer som en på 50, når man er 65,og de fleste fortsætter deres aktive livsstil langt op i alderen, så kan man ikke ignorere de negative konsekvenser ved den stigende ældrebyrde. Den store babyboom-generation betyder, at der nu er flere personer i den aldersklasse, hvor der er flest helbredsproblemer. Et af resultaterne er, at presset stiger for at finde andre måder, hvorpå man kan holde disse problemer på afstand i den tredje alder.

Selvom mange alvorlige lidelser i forbindelse med aldring kræver løbende medicinsk behandling, er der en lang række områder, hvor man kan gøre en forskel ved at fokusere på kost og livsstil. Det er derfor måske en smule kortsigtet, at producenter af funktionelle fødevarer indtil nu primært har henvendt sig til de yngre forbrugere.

Et eksempel på et område, hvor funktionelle fødevarer kan medvirke til at dække et stort behov, er behandling og forebyggelse af sarkopeni – en lidelse, der primært rammer personer på 65+ og medfører tab af muskelmasse. Et stigende antal videnskabelige beviser understøtter ideen om, at sarkopeni er den underliggende årsag til mange af de uønskede lidelser, der ses i forbindelse med aldring, fx knogleskørhed, diabetes, uønsket vægtøgning og en øget tendens til sygdom, faldulykker osv.

Forskning har vist, at valleprotein, en funktionel fødevare med voksende popularitet, kan mindske virkningen af sarkopeni. Man har skønnet, at 10 % fald i udbredelsen af sarkopeni medfører enorme besparelser på sundhedsbudgettet – over 1,1 mia. dollars om året i USA – så konsekvenserne er store. Her kigger vi på årsagerne til lidelsen, og hvordan personer på 65+med information og gode kosttilskud – kan være uafhængige af hjælp længere, og sundhedssystemet kan få et pusterum.

Årsagerne til sarkopeni

Sarkopeni er progressiv, aldersrelateret muskelsvækkelse, hvor kroppens styrke mindskes med ca. 1,5 % om året i årene mellem 65 og 80. Der sker et gradvist tab af muskelmasse, og i nogle tilfælde er man ikke klar over lidelsen, før stabiliteten og styrken i alvorlig grad er påvirket.

En række forskellige faktorer bidrager til udviklingen af sarkopeni. Med aldringen gennemgår vi en række ændringer i stofskifte, hormonbalance og adfærd, som kan ændre balancen mellem dannelse og nedbrydning af muskler, hvilket resulterer i et generelt tab af muskelmasse. Der sker desuden biokemiske ændringer, der resulterer i svækkede reaktioner fra kroppen over for aminosyrer og insulin, som normalt giver de anabolske stimuli, der skal til for at opbygge muskelmasse. Dette kombineret med en lavere mængde insulinlignende vækstfaktor 1 (et proteinhormon, som også har anabolsk virkning) kan forårsage sarkopeni.

Men der er også en anden årsag til sarkopeni – og den er lettere at undgå: Kombinationen af stillesiddende livsstil og et lavere proteinindtag, fordi man som ældre har en lavere appetit. Det betyder, at det er rimeligt ligetil at reducere risikoen for sarkopeni. Og derfor er potentialet for funktionelle fødevarer til netop denne aldersgruppe enormt.

Selvom aldringsprocessen naturligt nedbryder helbredet, kan man godt undgå sarkopeni. Med den rigtige kost og livsstil kan mænd og kvinder over 65 bevare deres muskelfunktion og leve et godt og aktivt liv længere. Opskriften er enkel: En kombination af motion og proteintilskud opbygger musklerne og bevarer dem – og dermed udsættes nedbrydningen af muskelvævet. Modstandstræning (ikke udholdenhedstræning) har næsten omgående en virkning på proteindannelsen og reducerer dermed effekten af sarkopeni.

Træning i form af bænkpres, roning med én arm, squats og mavebøjninger er effektive til at opbygge skeletmuskulatur. Er man ikke lige til en tur i træningscentret, er det også godt med at gå en tur i ujævnt terræn, svømme eller tage trapperne op. Et forsøg har vist, at den hastighed, hvormed musklerne blev dannet, steg med op til 182 % fra forsøgets start hos syv 78-84 årige, der fulgte et 2 uger langt overvåget program med modstandstræning. De samme resultater blev observeret hos en lidt yngre aldersgruppe (63-66 år).

Opbygning af muskler med protein

Med Amino-Complex valleprotein kan effekten af modstandstræningen i udpræget grad forstærkes. Traditionelt forbindes valleprotein med ekstremsport som fx bodybuilding. Men stoffet spiller også en rolle på andre områder, fx som generel sportsernæring, babymad og klinisk ernæring. Fordelene ved valle gør det til et ideelt indholdsstof til muskelopbygning hos personer, der lider af sarkopeni. Aminosyresammensætningen i valleprotein er meget lig den, man ser i menneskets skeletmuskulatur – med stort set alle aminosyrer i lige store doser.

Valleprotein har en biologisk værdi på 104. Proteiner med en værdi på 100 og derover giver alle de nødvendige aminosyrer i det rette forhold. Desuden består mere end 1/4 af valleproteinet af forgrenede aminosyrer, som udgør op til 1/3 af muskelproteinet. Disse forgrenede aminosyrer er vigtige, fordi de i modsætning til andre essentielle aminosyrer dannes direkte i muskelvævet og er de første aminosyrer, der ”forbruges” under træning.

Velkontrollerede forsøg, der specifikt undersøger virkningen af valletilskud under træning, har vist sig at give hurtigere forøgelse af kropsmasse og styrke i forhold til kontrolgruppen. Således gav 1,5 g valleprotein pr. kg kropsvægt pr. dag sammen med modstandstræning signifikant større opbygning af muskelmasse og styrke end en tilsvarende dosis af kasein.

Koncentrater som Amino-Complex valleprotein kan bruges i en række sammenhænge, fx færdigdrikke, morgenmadsprodukter, energibarer, slankeprodukter, bagværk, mælkeprodukter og færdigretter – uden at påvirke produktets ernæringsværdi.

Amino-Complex Valleprotein fra Natur-Drogeriet A/S fås i tre varianter: 400 g og 900 g pulver med 78 % protein, samt en 400 g instant version med 77 % protein. Alle produkter kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Valleprotein er godt for ældre
Amino-Complex Valleprotein – tips til et langt, sundt liv
Amino-Complex Valleprotein: Ofte stillede spørgsmål
Amino-Complex valleprotein – en superstar blandt næringsstofferne
Proteinernes afgørende betydning for kroppen
Tag et proteintilskud, når du ikke lige kan komme til at træne
Proteintilskud skal indtages lige efter træning
Hvilepausen er vigtig, når du styrketræner

Kilder
Houston. Biochemistry Primer for Exercise Science, 2. udgave (Human Kinetics, Champaign, Illinois, USA, 2001), s. 5
Janssen I et al. The Healthcare Costs of Sarcopenia in the United States. J Am Geriatr. Soc. 52(1), 80-85 (2004).
Jubrias SA et al. Decline in Isokinetic Force with Age: Muscle Cross-Sectional Area and Specific Force. Pflugers Arch. 434(3), 246-253 (1997).
Hasten DL et al. Resistance Exercise Acutely Increases MHC and Mixed Muscle Protein Synthesis Rates in 78-84 and 23-32 Year Olds. Am J Physiol, 278, 620-626 (2000).
Yarasheski KE et al. Acute Effects of Resistance Exercise on Muscle Protein Synthesis Rate in Young and Elderly Men and Women. Am J Physiol. 265, E210-E214 (1993).
Bergstrom J et al. Intercellar Free Amino Acid Concentration in Human Muscle Tissue. J Appl Physiol. 39, 693-697 (1974).
Cribb PJ. Sarcopenia and Whey Proteins – Implications, Mechanisms and Potential for Nutritional Intervention, US Dairy Export Council/Deakin University