Sport og motion

Motion er effektivt mod 27 sygdomme

En håndbog til læger giver klar dokumentation for, at motion er godt og kan behandle og forebygge sygdomme og lidelser. To danske professorer, Bente Klarlund Pedersen og Bengt Soltin fra Rigshospitalet, har gennemgået det videnskabelige materiale om motions indflydelse på ikke mindre end 27 diagnoser, og de kommer med konkrete anvisninger på, hvilken slags fysisk aktivitet der er bedst til fx forhøjet blodtryk, kræft eller gigt.

Det er Sundhedsstyrelsen og Dansk Selskab for Fysisk Aktivitet og Sundhed, der står bag håndbogen, som blev offentliggjort i forbindelse med et symposium om fysisk aktivitet. “Fysisk aktivitet i arbejds- eller fritidslivet beskytter mod død af alle årsager, men i dag er inaktivitet så stort et problem, at der er en betydelig øget risiko for at dø for tidligt. Samtidig stiger medicinudgifterne til mennesker, og det er skruen uden ende, hvis man mener, man kan klare livsstilssygdomme som fx type II-diabetes med tabletbehandling”, siger Bente Klarlund Pedersen.

Netop antallet af danskere med type II-diabetes er vokset eksplosivt de seneste år. Det skønnes, at mindst 200.000 danskere har type II-diabetes, der primært er forbundet med usund livsstil, og Bente Klarlund Pedersen påpeger, at sygdommen i dag er dyr for samfundet på grund af udgifterne til medicin. Samtidig gives medicinen, selv om man ikke kender langtidsvirkningerne. Men netop med diabetes viser undersøgelser, at fysisk træning er dobbelt så effektivt til at behandle sygdommen som blot at give medicin.

Daværende praktiserende læge Leif Skive mener, at befolkningen er blevet mere opmærksom på, at motion ikke blot kan få vægten ned, men også være med til at forlænge livet og forebygge en lang række sygdomme. “Man kan sammenligne motion med spirituskørsel, som for 30 år siden var noget, man smågrinede lidt ad. I dag er spirituskørsel socialt uacceptabelt og ikke noget, man praler med. Jeg forestiller mig, at det går samme vej med rygning og inaktivitet”, siger Leif Skive.

I den nye håndbog gennemgås 27 diagnoser, der enten er så hyppige, at der nærmest er tale om folkesygdomme, eller hvor der er særlig god dokumentation for, at motion er godt. Diagnoserne spænder fra diabetes, leddegigt, depression og hiv-infektioner til kræft og knogleskørhed. For hver diagnose bliver det vurderet, hvor gode forskningsresultaterne om motion er, fortæller Bente Klarlund Pedersen.

Læs også
Motion styrker immunforsvaret
Diabetes og motion
Dyrk motion i alderstilpassede mængder
For lidt motion kan give bevægelsesproblemer for personer over 60
Motion gør dit gode humør bedre
Mangel på motion er lige så sundhedsskadeligt som rygning og overvægt
Mad, der gavner din motion
Regelmæssig motion sænker leptinniveauet – og det er godt for dig!
En hund i huset holder doktoren væk
Træning kan bremse aldring af muskler
Motion hjælper mod træthed efter kemoterapi