Kosttilskud Sport og motion

Carnitin hjælper kroppen efter sport

Små doser af kosttilskud bestående af L-Carnitin L-tartrat kan formentlig redu­cere de skader på muskler, der sker under træning, og fremme restitutionen efter træning, viser en ny undersøgelse, der delvis er sponsoreret af Lonza, der producerer fødevareingrediensen Carnipure.

Det ret begrænsede forsøg, som er offentliggjort i Journal of Strength and Conditioning Research, blev udført med Carnipure og omfattede otte mænd med en gennem­snitsalder på 22 år, som fik forskellige doser af tilskuddet og derefter gennemgik en række træ­ningspas med modstandsøvelser.

Forskere under ledelse af Barry Spiering fra University of Connecticut rapporterer, at både 1 og 2 gram-doser var effektive, når det gjaldt om at reducere markørerne for iltningsbelastning og at for­bedre restitutionen, og dette kan føre til, at man vil kunne udvikle produkter med lavere doser, men ligeså stor effektivitet som tidligere. ”Vi er meget glade for, at undersøgelsens resultat vil give forbrugerne mulighed for at få det store udbytte af Carnipure til en pris, der er til at betale”, siger Thomas Brancato, frihandelschef for mar­keting og salg hos Lonza.

De frivillige forsøgspersoner fik daglige tilskud, der indeholdt henholdsvis 0, 1 og 2 gram L-Carni­tin L-tartrat igennem en periode på tre uger og blev derefter bedt om at udføre en række modstandsøvelser. Man tog blodprøver for at måle blodets indhold af carnitin, laktat og glukose, og deltagerne blev derefter bedt om at vurdere, hvor ømme deres muskler var. Undersøgelsen var ran­domiseret og fulgte en struktur, hvor man gentog forsøgene. ”Det primære resultat af denne undersøgelse var, at tilskud på 1 gram L-Carnitin L-tartrat pr. dag i tre uger gav et udbytte, der lå på linje med udbyttet af en dosis på 2 gram”, fortæller Spiering og hans forskerhold. Markører for stofskiftebelastning blev reduceret med stort set samme værdi i begge dosis-grupper, mens den vurderede muskelømhed 72 timer efter træningen var stort set ens i de to grupper, der fik hhv. 1 og 2 gram og betydeligt mindre end i kontrolgruppen.

Resultaterne understøtter tidligere data vedr. udbyttet af fødevareingrediensen i eftertræningsmarkø­rer. Carnitin menes at spille en vigtig rolle i fedt- og energistofskiftet, fordi det er involveret i transporten af langkædede fedtsyrer til mitokondrierne, hvor de omdannes til energi. ”Disse resultater udbygger vores allerede omfattende videnskabelige database over tests med Lonzas Carnipure-ingredienser”, siger Kevin Owen, som leder Lonzas afdeling for teknik og vi­denskab.

Carnitin fås i kapsler fra Natur-Drogeriet A/S. Bøtte med 180 kapsler med 350 mg carnitin i hver.

Læs også
Hvordan udnytter jeg bedst carnitin til sport?
Hvordan udnytter jeg bedst carnitin til sport?
Carnitin mod ømme muskler
Carnitin og fedtforbrænding
Kan Carnitin kapsler hjælpe ved vægtkontrol?
Carnitin og omega 3-fedtsyrer nedbryder fedt og opbygger muskler
Muno Colostrum – kosttilskud til atleter
Sport mod depression

Kilde
Spiering BA et al. Responses of criterion variables to different supplement doses of L-carnitine L-tartrate. Journal of Strength and Conditioning Research, bd. 21, nr. 1, s. 259-264.